&[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ın en güzel merdiveni hangisi?&[#]8221; diye sordu bir arkadaşım.

Haydi bakalım! Sizce?

Ne açıdan en güzel diye düşünebiliriz. Rahat kullanılabilir olmasına göre mi, malzemesine göre, çiçekli böcekli olmasına göre mi, yoksa indiği/çıktığı yerin durumuna göre mi en güzel?

O zaman bence tersane koyuna inen merdiven en güzelidir: Basamakları rezalet, rıhtlar uyumsuz, ritmi bozuk, basamakları eğimlidir. Dikkat etmezseniz aşağıya denize uçmanız işten bile değil. Ama indiği yer şahane bir koy olduğu için, merdivenlerin orta yerinden ray geçtiği, biraz da kısa film hissi veren tren yolundan yürümek durumunda olduğunuz için hep mutlu indim ben oradan, uça koşa. Gel gelelim aynı merdivenin çıkışını hiç sevmiyorum, çünkü gün bitmiş, güzelim kumsal arkada bırakılıyor demektir, yukarıdaki bol gürültülü, kamyonlu, egzoz dumanlı yola çıkılıyor demektir.

Çarşıda bir merdiven var, her gördüğümde güldürür beni, karakteri var resmen, dile gelse konuşacak. Kutay Pastanesi-Nağme Fotoğrafçılık hizasında, solda geride kalan merdiveni diyorum. Dimdik. Ölçeyim bir gün kaçmış rıht yüksekliği, basamak genişliği. Ben hiç inen çıkan görmedim oradan, vardır belki kestirme olsun diye kullanan, genelde beyaz bir kedi dolanıyor basamaklarda, oturup yolu seyrediyor falan. İşte bu merdiveni seviyorum ben, insen çıkamazsın çıksan inemezsin, süs gibi, ama ağır abi duruşu var. &[#]8220;Sıkıysa gel çık&[#]8221; ile &[#]8220;Yiyorsa kaldırın beni buradan, ben buraların sahibiyim&[#]8221; arasında bir şeyler söylüyor.

Kadırga yokuşundaki merdivenler de eğlenceli. Arabayla geçerken bakıyorum, hiç mi sağa sola dönmez bir merdiven, dümdüz iniyorlar. Allah muhafaza, biri düşse hiç duramadan araba yoluna kadar yuvarlanacak. Zonguldak merdivenlerinin çoğu böyle, benimse orada hoşuma giden, bu upuzun ve dimdik merdivenlerin sıklığı, yarattıkları ritim. Bir bina, bir merdiven, iki bina, bir merdiven.

Manzarası harika olan merdiven zaten çok, o konuda rahatız. Yine de hiç &[#]8220;Aman ne güzel merdiven, şuradan bitkiler fışkırmış, inişi güzel, etrafındakiler güzel, biraz oturalım, yavaş geçelim&[#]8221; dediğim bir merdiven aklıma gelmiyor, Fener&[#]8217;de var tabii ama onlara da ben mi çok alışmışım acaba? Dışarıdan bir göz gerekiyor olabilir. Siz söyleyin, elbet vardır cicili bicili bir merdiveniniz.

Stadyumun devamında, yukarıdaki evlerin arasında güzel bir sokak var, taş bahçe duvarlı birkaç müstakil ev var, baharda her yer çiçek oluyor. Gerçi orada merdiven yok ama sokak çok hoş. Benzer dokuda bir sokak henüz görmedim Zonguldak&[#]8217;ta. Bu başka güzel sokaklar yok demek değil, ama o sokakta ayrı bir hava var.

Tatlı bir konu bu, sorunun cevabına karar veremesem de!