Bundan bir süre önce, bir proje geliştirmiş; Kent Konseyi ile paylaşmıştım.


Bugün bu projemi kamuoyu ile paylaşmak istedim.


Projenin adı, Şehrin Eli Projesi.


Şehrin Eli Projesi, bulunduğu mekânın imkansızlıkları ile sağlıksız bir yaşam süren, kendisinin, çocuklarının sağlık ve eğitim imkanlarının yetersiz olması sebebiyle, yardıma muhtaç durumda olanların bu hayat seyirlerini biraz olsun değiştirmek, toplumda yer alan kesimlerden gönüllü olarak katılacaklar ile &[#]8220;neler yapılabilir-şu yapıldı&[#]8221; zincirinin oluşturulması, resmi makamlara yönlendirme, bireysel yardım çabalarının bir düzen ve istikrar içinde yürütülmesi adına oluşturulmuştu.


Toplumumuzda, yardım ve destek arayan insanlar, seslerini duyuramamakta, yıllarını bu zorluklarda geçirmekte, insana yakışmayan şartlarda ve sağlıksız ortamlarda hayatlarını tüketmekte, psikolojik ve sosyolojik açılardan ağır olumsuzluklar içinde yaşamaktadırlar.


Şehrin Eli Projesi; &[#]8220;yardım bekleyenler&[#]8221; ile &[#]8220;destek verecekleri&[#]8221; (şahıs, kurum, dernek, projenin bizatihi kendi imkanları) buluşturmak, bu anlamda geniş bir yelpazede çalışacak, toplumun her kesiminden gönüllü kişi ve kuruluşları içine alacak bir sivil gönüllü birliğe ihtiyaç duymaktadır. Bir bütün olarak bu sistem, sivil dayanışmanın en özellikle örneklerinden olabilir; aynı anda da gönüllülük esasına göre şekillenebilir.



Tedavi imkanları bulunmayan kişilerin, tedavilerinin yapılması için organizasyon kurulması, gerekli yardımın yapılması için &[#]8220;YARDIM BAŞVURU HAVUZUNDAN&[#]8221; veya &[#]8220;ilgili kurumların sahiplenmesine&[#]8221; varan bir dizi yöntemden yararlanılması&[#]8230;


Bu çalışma, Zonguldak Platformu, Kent Konseyi içinde de oluşturulabilir. Burada temel nokta, çalışmaların mümkün olduğunca amacına ulaşmasıdır.



YÖNTEM-USÜL:



  1. Yardım Edilecek Alanların Belirlenmesi

  2. Yardım Kriterlerinin Belirlenmesi

  3. Yardım Başvuru Havuzunun Oluşturulması- Gönüllü Katılıma Davet

  4. &[#]8220;e-bilgi bankası&[#]8221;nın gönüllü destekçiler arasında oluşturulması,

  5. Sosyal Saha Çalışması (Mahalle, köy, mezralarda çalışma-sağlık taraması, zeka düzeyi taraması, ihtiyaç taraması)

  6. Yardım yararlandırıcısının belirlenmesi,

  7. Yardım, destek ve dayanışmanın icrası, protokol hazırlanması (sağlık ve eğitim alanında destekçi kuruluşlarla eşgüdümün oluşturulması)

  8. Takip Programlarının Geliştirilmesi olarak sıralanabilir.


Gerçekleşmesi mümkün müdür sizce?