Zonguldak şehir merkezinin, kimi yerleşim birimlerinin, idari mekanizmalarının şehir dışına çıkarılmasına yönelik düşüncelere katılmak mümkündür.



Mesele -bence idari mekanizmaların nereye gideceğinden çok- hepimizin böyle bir düşünceye karşı durma sebebimizin sorgulanmasındadır.



Valilik binasının, Belediye binasının, diğer idari mekanizmaların, eklentilerin şehir merkezi dışına çıkarılması, şehir merkezinin &[#]8220;insana&[#]8221; açılması hususundaki yaklaşımın bir ifadesidir. Şehir merkezinin genişlemesi, yerleşim ve işlev mekanizmalarının biraz dışarıya çıkarılması, şehirleşmenin genişlemesine katkı verebilir.



Bu anlamda, ulaşım imkanlarının geliştirilmesi ve renklendirilmesi, ihtiyaca cevap verecektir.



Devlet birimlerinin, merkeze ulaşımda imkanları zorlayacak derecede uzakta olmaması da yeğlenmelidir.



Cezaevinin Beycuma&[#]8217;ya yapılmasının mahkumların, çalışanların, ailelerinin ve mahkemeye intikal eden tutukluların Zonguldak merkezine geliş gidişlerinin zorluk derecesini herkes bilmektedir.



Dolayısıyla, şehrin yeniden planlanmasında, şehir plancılarının görüşlerinin alınması öncelikle önem taşımaktadır. Bunun yanında, geniş bir yelpazede değerlendirme yapılması da sanırım, tartışma açısından ve sonuçlarının alınması bakımından hayati olacaktır.



Bu düşünceler - taşınma işi- &[#]8220;yeni bir kent oluşumunun&[#]8221; tartışılması anlamına gelmelidir. Bu konuda kentte ciddi çalışmaların yapılması da planlanmaktadır.



&[#]8220;Kolaycılık&[#]8221;, &[#]8220;eli alışmış olmak&[#]8221;, &[#]8220;ayak altında olmak&[#]8221; düşünceleri, aslında Zonguldak gibi fiziki imkanları kısıtlı şehirler ve yerleşimler için yaygın ve üzerinde anlaşılmış düşüncelerdir. Hepimiz, yaşamı kolaylaştırmak adına, &[#]8220;el altında bulunma&[#]8221;, &[#]8220;yakında olma&[#]8221; tercihini savunmaktayız. Zonguldak&[#]8217;ta doğan hemen hemen herkes bu düşüncededir.



Sanıyorum, şehrin yeniden yapılanmasında &[#]8211;eğer girişilecekse- ilk başlanacak konu, bu &[#]8220;kolaycılığın giderilmesine dair kanaatin&[#]8221; değiştirilmesi olmalıdır.



Geniş bir alana yayılmış, ulaşım imkanları çeşitlendirilmiş şehir yapılaşmalarının kurulması arefesindeyiz. Bu arefeyi değerlendirmek, önümüzde duran kaçınılmazlıktır.