Merdivenli şehrin insanları, denizdeki balık gibidir; bu anlamda.


Farkında değiliz, yada en azından ayaklarımızda derman olduğunca farkında değiliz. Zonguldak merkezindeki merdivenlerin ne kadar çok, dik ve unutulduğunun farkında değiliz.



Merdivenler, özellikle şehrimize yeni gelenler için, Zonguldak Merkezinin en göze çarpan özelliğidir. Kent bilincinin oluşumu için şehre dair maddi, manevi, somut ve soyut bütün değerler, üretimler, donatılar ve etkileşim odakları birlikte ele alınmalıdır. Şehrin, yaşayanlarına &[#]8220;ortak değerler&[#]8221; izafe etmesi bütün bu değerlerin canlı tutulmasında yatar.



Merdivenler de bizim şehir hayatımızın ortak değerlerinden biri olabilir.


Çocukluk yaşamımızda, yaşadığımız Lale Sokak ile Yıldız Sokağı bağlayan merdivenimiz, arkadaşların toplantı yeriydi. Etrafı çalılıklar ve otlarla örtülüydü, yürümekte zorlanırdınız; ve adı &[#]8220;yok merdiven&[#]8221;di.


&[#]8220;Yok Merdiven&[#]8221;, oyun planlarının konuşulduğu bir merkezdi. Otlardan görülmeyen kırık basamakları, yaklaşık 200 basamaklı bu merdiveni, çoçukluk dünyamızın arenası yapmıştı. Üniversiteden ev döndüğümde, terminalden çıkardım merdivenlerle. Yok merdivene geldiğimde, basamakları çokçabuk bitiverirdi. Eve hemen çıkartırdı, geçmiş günlerin hatırına.



Hemen hepimizin, &[#]8220;yok merdivenleri&[#]8221; vardır, özelleştirilmiş, hatıra yüklü, sabah, akşam bizi taşıyan. Onlar, inmez, çıkmazlar; yükünüzü def etmeden, sizi taşırlar. Kırık, dökük basamakları, direnir otların sömürüsüne, zamanın yıpratıcı egemenliğine.



Dedim ya, şehir merdivenleri, bu şehrin &[#]8220;google map&[#]8221;tan görülen varlıklarıdır. Onlar, bu şehrin ve diğer yamaçlı, yokuşlu, taraçalı şehirlerin kadim insan severleridir.



Bu şehirdeki merdivcenlerin yeniden ihyasında, Kent Konseyinin, &[#]8220;Merdiven Kenti Zonguldak&[#]8221; isimli slayt çalışması ve merdivenlerin iyileştirilmesine yönelik çalışmaları önemli katkı sağlamıştır.



Belki de şimdi sıra, &[#]8220;şehir merdivenlerini boyamakta&[#]8221;, &[#]8220;kırık döküklerini tamir etmekte&[#]8221;, &[#]8220;şehir merdivenlerine isim vermekte&[#]8221;, &[#]8221;merdiven yarışması&[#]8221; yapmakta...



Şehre dair ne varsa değerlendirmekte sıra...



Şehir merdivenleri...İnmek ve çıkmak değil sadece, durup nefes almak, soluklanmak, ikişer, üçer çıkmak, ikişer üçer inmek...



Tam bir hayat özeti.



Şehir merdivenleri, bizler için nostalji ve hayat özeti..


Kimileri için artık bitmesi gereken çile.


Bazıları için, gizli buluşma mekanları...



Galiba hayatımızda ve şehrimizde hep var olacaklar.