Genel Seçimler yaklaşıyor. Her geçen gün, heyecan artacak, en ücra köşelere varan bir hummalı çalışma düzenine girilecek.



Teşkilatı yeterince güçlü olmayan yerlere atamalar yapılacak, yeni üyelerin yazımına, belde teşkilatlarının ihyasına girişilecek. Partiler broşürlerini bastıracaklar, bayraklar, bildiriler her köşeye varmış olacak.



Kahvelere dört yıl uğramayan siyasiler kahvelerdeki sohbetlerde çay üzerine çay içecekler. Evlerin kapısını çalmayan siyasiler, elleri broşür dolu, güler yüzleriyle kapıları çalacaklar.



Siyasi partilerin, seçimden seçime parti programlarını yazmaları, hazırlamaları, kamuoyu ile paylaşmaları, destek istemeleri bana hep eksik bir şeyler varmış gibi gelmiştir. Siyasetin içinde bulunduğu dönemlerde de bunu hissetmiş ve söylemişimdir. Ama Türkiye ölçeği ve gerçeğinde, &[#]8220;genel ve yerel siyaseti&[#]8221; Genel Merkezler belirlerler.



Siyasi partilerin yapılanması usullerindeki egemen düşünce &[#]8220;Genel Merkezden- Beldeye yönelik hiyerarşik&[#]8221; yapılanmadır. Bu &[#]8220;tepeden belirlemeci&[#]8221; siyaset yorumu, bölgesel sorunların belirlenmesinde, bölgesel çıkış yollarının aranmasında ve bölge kalkınmasında kılavuzluk yapacak genel ilkelerin, plan ve perspektiflerin Genel Merkez Politikalarında yer alması çalışmalarında eksiklik yaratıyor. Bir nev&[#]8217;i, yerel-genel uyumsuzluğu oluşturuyor.



Genel Merkez politikaları, genel ekonomik, sosyal, mali politikaları belirlediğinden, &[#]8220;bölgesel çıkışlar&[#]8221; bu politikalarda karşılık bulabildiği kadar etkili olabiliyor. Bu sebepten dolayı, &[#]8220;enerji hatları&[#]8221;, &[#]8220;turizm bölgeleri&[#]8221;, &[#]8220; kalkınmada öncelikli bölgelerin&[#]8221; belirlenmesi işi &[#]8211;neredeyse- bürokrasinin elleri arasında şekilleniyor; yerelde bilgimiz dahi olmuyor, yada iş ilerledikten sonra gelinen noktadan bilgimiz oluyor.



Bir başka açıdan bakıldığında ise bölgesel çıkışların parti politikalarında &[#]8220;ille de&[#]8221; karşılık bulması, bölgeler arası kalkınma ve gelişme farklılıklarını da doğurabilir, bu tür eleştiriler de var.



Fakat buna rağmen -yine de- &[#]8220;aşağıdan- yukarı politik talep&[#]8221; akışının sağlanması, parti yapılanmasında &[#]8220;tümevarımcı yaklaşımın&[#]8221; tesisi, en azından böyle bir gelenek oluşması, bölge milletvekillerinin bir araya gelip seçim sonrası döneme ilişkin beklentileri parti politikalarına yansıtmaları imkanı verir.



(Düşünüyorum; beş mebus bir araya gelmiş, karşılarında basın olduğu halde, önlerindeki süreçte İlimiz için neleri yapılması gerektiğine, vatandaşın taleplerinin ülke yönetimine nasıl ve hangi yollarla ulaşabileceklerine, nasıl bir Zonguldak istediklerine dair ortak niyetlerini açıklıyorlar).



Siyasi partilerin aşağıdan-yukarıya şekillenme gereği, mebus adaylarının yerelde belirlenmesine, yerel taleplerin Genel Merkeze yansımasına, ülke kalkınması-yerel kalkınma stratejilerinin uyumlaşmasına, çevre, sağlık, spor, sosyal haklar konularında yerel bakış, öneri ve projelerin Genel Merkezler tarafından dikkate alınmasına yol açacaktır.



Siyasi Partiler, muhtemelen Haziran&[#]8217;da yapılacak Genel Seçimde, &[#]8220;siyasetin yeniden yapılanmasına&[#]8221; dair görüşlerini de bizlere anlatmalıdırlar.