Filyos Vadisinde serbest bölge çalışmaları yapılmıştı. Orada kamulaştırmalar devam ediyor; bitme aşamasına geldiğini duydum. Ekonomi ve sanayi gelişimi adına, bölgemizin ismini dünyaya duyuracak, iş imkanlarını geliştirecek bir yapılanmaya gidiliyor.


Orada bu gelişmeler yaşandığında, onlara paralel olarak kültürel bir gelişimden de söz etmek gerekecek. Eğer yeni yerleşimler söz konusu olacak ise, eğitim, spor, alışveriş sektörleri de ilgi çekecek alanlar olacak.


Hem üniversitenin sürekli genişleyen eğilimi, hem kozmopolit nüfus özelliğinden dolayı bölgemiz, yeni bir özgürlük alanına ihitiyaç duyacak.


Kültür ve Sanat Serbest Bölgesi.


Kültür ve Sanat alanında yapılacak girişimler, oluşan ürünler, konferanslar, benzeri çalışmalar, kitap, dergi, gazete basımı gibi alanlarda serbest bölge uygulamasına geçilmesi bölgenin tam anlamıyla cazibe ve yaşam alanı olmasını sağlayacaktır.


Sinema platoları, yayınevleri, sanat atölyeleri, AR-GE merkezleri, kongre merkezi yapılanmaları, vergisel ve mali kolaylıklar ile şehrimiz edebiyat ve sanat alanlarında da kuzeyin yıldızı olabilir.


Sanatçıların, edebiyatçıların ve bilim adamlarının Zonguldak çevresinde yerleşmesi, burada üretimlerini yapmaları bir hayal midir?


Karasu- Kuruçaşile arasındaki bölgenin &[#]8220;enerji yatırım bölgesi&[#]8221; olarak ilan edilmesinden sonra, bölgeye gelen enerji odaklı yatırımların, bölgede oluşturduğu veya oluşturacağı hareketliliğin yanına, bilim ve sanat alanlarında da sosyal iştahı artıracak yapılar kurulabilir.


Özellikle, kültür ve sanat alanında bölgemiz değerlerini bizlerle buluşturan ZOKEV&[#]8217;e teşekkür borçluyuz. Ama istenir ki, &[#]8220;Ortaklaştırılmış bir Zonguldak Politikasında&[#]8221; sadece enerji alanında bir yoğunlaşma yaşanmasın; kültür, sanat ve AR-GE alanlarında da bölge çekim merkezi haline gelsin.


Sanat üretiminde vergisel, mali ve imar kolaylıklarının gösterilmesi, bölgenin bu anlamda bir üs olması sağlanabilir. Bu geliştirilecek ve merkezi idarenin ilgisini çekecek bir atılımla olacak.


Serbest Bölgeler, &[#]8220;0&[#]8221; vergi, &[#]8220;0&[#]8221; harç, &[#]8220;0&[#]8221; gümrük demek.


Zonguldak Serbest Kültür Bölgesi ise, bölgeye yerleşmek, bölgede sanat merkezleri, atölyeleri açmak, kurmak ve etkinliklerde bulunmak isteyenler için &[#]8220;0&[#]8221; vergi, &[#]8220;0&[#]8221; harç, ücretsiz arazi demektir.


Hayalim bu&[#]8230;


Pekiyi sadece hayal mi olur acaba?