Son günlerde herkes yazdı, çizdi, söyledi. Ben de iki satır yazmalıyım dedim.



Malum,&[#]8221;Muhteşem Yüzyıl&[#]8221; dizisi, memleket meselesi oldu. Olması da tabiidir.



Yargıtay, Sayıştay, Danıştay, Musiki, Beşiktaş Jimnastik kulübü, Galatasaray, Fenerbahçe, Vefa, Jandarma teşkilatı, İstanbul Şehir Deniz Hatları İşletmesi, Darüşşafaka, Darülaceze&[#]8230;



Osmanlı&[#]8217;dan kalan ve yaşayan birer miraslar.



Tarihin çarpıtılması, yanlış aksettirilmesi, &[#]8220;biz böyle yorumladık&[#]8221; denilmesi, başka ülke sinemalarında örneği olsa da bizde var olmamalı. Tarihe sadakat &[#]8211;eğrisi doğrusu ile- korunması gereken bir değer olarak yaşamalıdır.



Tarihin anlatılmasında ciddi eğitim problemlerimiz olduğu aşikar. Resmi tarih anlatımı konusunda tarihçiler ve eğitimcilerin kendi aralarında önemli görüş ayrılıkları da var.



Tarihi belgesellerden, anılardan, sinemalarda öğrenen bizler, son zamanlarda uyarlama tarih kitapları, romanlarla aslında tehlikeli bir sanat yorumuyla karşı karşıyayız. Olanı olduğundan farklı göstermek, özellikle roman dalında sıkça başvurulan yöntem oldu. Bir örneğini de &[#]8220;açıkça&[#]8221; sinema-dizi- alanında gördük. Kanımca, bu eğilim sadece sanatçıları ilgilendiren bir keyfiyet de değil; mevcut hal, ciddi olarak tartışılması gereken bir noktaya geldi.




Şahsi yorumlarla olduğundan farklı gösterilen insanların, haklarını aramak için neler yaptığını, ne sıkıntılar çektiğini biliyoruz. Hayattaki insanlar hakkında şahsi kanaatlerle gerçeğe aykırı yayın, yazı, konuşma, belge düzenlenmesi ahlaken ve hukuken problem oluşturuyorsa, tarihi kişiler hakkındaki gerçeğe aykırı yayınların eleştirilmesi, ret edilmesi tabiidir.



Tarihimize derinlemesine ve gerektiğinde eleştirel gözle bakmak üzerinde tartışılan bir konu. Ama bence tartışmasız olan, &[#]8220;boş ver öyle görünse ne olur&[#]8221; mantığının, bizden çok değer götüreceğidir.



Hoyratça kullanmadığımız bir tarihimiz kalmıştı; paraya tahvil edilen pul değerine düşürülmeye çalışılan bir tarih.



Büyük Önder, Mustafa Kemal ATATÜRK&[#]8217;ÜN sözü ile bitireyim:


&[#]8220;Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.