Lütfen, buradan rica ediyorum: Mimarım diyen birine &[#]8216;İç mimar mı?&[#]8217; diye sor-ma-yın! İç mimar olsak iç mimarım deriz zaten, değil mi? Allah aşkına, mimarlık diye bir meslek var. Bunu bildiğinizi biliyorum. O zaman bu iç mimar diretmesi nereden geliyor?



- Mesleğin ne?


- Mimarım.


- İç mimar mı?


- Hayır, sadece mimar. Normal.


- Hıı, iç mimar değilsin yani.


- Değilim. (!!?!)


- Seçenek 1: Öylece yüzüne bakılır. Düşünce baloncuğu: &[#]8216;İç mimar hadi neyse de, mimar ne yapar ki acaba?&[#]8217;


Seçenek 2: Dış mimar mısın?


- (Yüzünde zoraki gülümseme, içinde haykırışlar) Hayır, normal mimarım! Dış mimar diye bir şey yok! Her şeyi yapıyoruz yani biz! İç dış fark etmez!



Efendim, üniversitelerde iki ayrı bölüm var. Mimarlık ve iç mimarlık. Farklı eğitim görüyorlar. Farklı puanlarla bu bölümleri kazanıyorlar. Mimarlar, bina yapmak için eğitiliyor. Okul, fabrika, iş merkezi, ofis binası, apartman, gösteri merkez, alışveriş merkezi, vs. Kütle halinde bahçesiyle, garaj girişiyle, cephesiyle, içiyle, her şeyiyle yapıyorlar. Tabi bir yapının tasarlanması için içinin de çözülmesi gerekiyor. Bir apartman yaparken, her katta kaç daire, her dairede kaç oda olacak bilmek gerekir değil mi? Bu oda ölçüleri de içeriye optimum mobilya sığacak şekilde çıkar. Çok basitçe anlatayım: Hiç yatak ve dolap sığmayan bir yatak odası olur mu? İşte bu yüzden, bu odaları tasarlıyoruz. Yatak nereye gelecek, mutfak tezgahları nerede olacak. Böylece oda ölçüleri çıkıyor. Odalardan daire ölçüleri çıkıyor. En basitinden iki daireyi yan yana getiriyoruz, kat çıkıyor. Katları üst üste diziyoruz, apartman çıkıyor. Apartmanın cephesini tasarlıyoruz, malzemesi, pencereleri. Yani bir yapının sadece kutu gibi dışını yapıp içeriyi de başkası yapsın diyemezsin.



İç mimarlar ise halk arasında bilindiği adıyla dekorasyon yapıyorlar. Siz onlara zaten var olan bir mekan veriyorsunuz. Bunun içini yeniden düzenliyorlar. Yeni kullanım alanları yaratıyorlar, duvarlar, mobilyalar, renkler, vs. Bizim Nişantaşı&[#]8217;ndaki mağaza şantiyemiz iç mimarlıktı mesela. Vaktinde olan bir bankanın içini yıktık, mağaza yaptık, cephesini değiştirdik. Yeni baştan bir bina yapmadık.



İş şurada karışıyor: Artık normal mimarlar da iç mimarlık yapıyor. Çünkü mimarlık eğitimde iç mimarlık eğitimi de biraz olsun veriliyor. Ama tersi söz konusu değil. Buna kızıp mimarlık dergilerinde &[#]8216;Bizim işimize karışmayın&[#]8217; diye bağrışan iç mimarlar bile var, bu ayrı konu.



Uzun lafın kısası, iç mimarlık ve mimarlık farklı şeylerdir. Ve normal mimarlara, hadi sizi mi kıracağım, dış mimarlara &[#]8216;iç mimar mısın&[#]8217; sorusunu sorduğunuzda istisnasız hepsi feci şekilde kızar. Bezmişlerdir çünkü. Dış mimarım ben.