2009 Haziran&[#]8217;ında mezun olduktan ve yaz boyu fink fink gezdikten sonra iş arayışına giren &[#]8216;Dış mimar&[#]8217; neler yaptı?



İş ilanı veren ofislerde iş bulmanın zor olduğunu gördü. İlan falan vermeyen ofislere gidip &[#]8216;Ben sizi beğendim, sizle çalışmak istiyorum&[#]8217; ifadesinin çok daha fazla kapı açtığını, kendini ortaya atıp cesur olmanın birkaç hafta içinde bile iş imkanı sağlayabileceğini gördü. Güneşli&[#]8217;de havalı bir mimari ofiste bu şekilde iş buldu. Birkaç ay ta Güneşli&[#]8217;ye gitti geldi, yolda 3 toplu taşıma aracı değiştirdi. Hani otoban kenarlarındaki çim tepeciklerdeki doğal yoldan oluşmuş patikalarda yürüyen insanlar nereye gider, niye buradan yürür bunlar deriz ya, işte onlardan biri oldu. TEM kenarında bir iş yerinde çalışırsanız yürürsünüz. İşkolik ötesi bir mimarla zor şartlarda çalıştı, iyi de oldu. Kendisine ait bir oda ve müziğini son ses açıp eskizler yapma izni verildi. Gitmesi gelmesi en az 1&[#]8217;er saat süren çileli TEM yolculuğuna rağmen işine uçarak koşarak ve kırlarda papatyalar toplayan film kızı misali çok mutlu olarak gitti. Enerjisi fazla geldi, her iş çıkışı birileriyle buluşmaya, farklı bir şeyler yapıp şarj olmaya özen gösterdi. Havaalanına yakın Güneşli&[#]8217;den çıkıp ta Kadıköy&[#]8217;deki operalara yetişti.



Gel gelelim aradan aylar geçip kış da bastırıp dışarıda kar varken ofisteki ısınmasız ortama, yolun uzaklığına ve işkolik patronun iyice agresifleşen tavırlarına ve ofis içi aşırı stresli ortama yeter artık deyip işten ayrıldı. Ayrıldığı akşam katıldığı bir doğumgünü partisinde tanıştığı bir kıza &[#]8216;Sizin orada işe başlayacağım ben!&[#]8217; dedi, ofisiyle ilgili sorular sordu. Kız şaşırdı, başvurmuş muydum ki? Yoo, ama başlayacağım! 1 hafta sonra gerçekten de o ofiste işe başladı. Yeni iş: Şantiye mimarlığı ve yurtdışı yazışmaları, İngilizce bilgisi sağ olsun.



Böylece Nişantaşı&[#]8217;ndaki bir şantiyede işe başladım. 6 ay kadar sürdü. Mevcut bir bankayı yıkıp yerine mağaza yaptık. Şantiye önemli, ofiste oturup çizerken ne çizdiğinizi, çizdiğiniz şeyin nasıl uygulanacağını, hatta uygulanır olup olmayacağını düşünmeniz açısından çok önemli. Şantiye tam bana göre çıktı. Ortada koşuşayım, vıdı vıdı konuşayım. Çok şey öğrendim, yurtdışındaki mimari ofislerle ortak iş nasıl yapılır, İngilizce mimari terimler, değişik bakış açıları.



Şantiye yazıları yazacağım, bakalım Nişantaşı&[#]8217;nda bir inşaatta çalışmak nasıl oluyormuş.