Mekteb-i Sultani'de okurken bir Fransız öğretmenimiz, derslerimize geçici olarak geldi. Yüzbaşı rütbesiyle savaş pilotu olarak Almanlar uçağını düşürmüşler. Paraşütle atlamış ve esir olmuş. Polonya'da tuğla harmanında çalıştırırlarken kaçmış, iki üç ay sonra maceralar atlatarak Türkiye'ye iltica etmiş. Atletik yapılı, olgun yaşta, iki üç lisana vakıf, eşi ve ailesi bombardımanda ölmüş, azıcık çatlak bir adam.
Anadolu'yu gezebildiği kadar çok gezmiş. Bunu "casus" diye yakalayıp dövmüşler de. Devletinin imkanlarıyla çok ülkeyi dolaşmış.
Bir vesile olur da ders Anadolumuza intikal ederse zıvanadan çıkardı. 'Türk milleti dünyanın en aptal milletidir' diye bağırmaya başlardı. Öğrenciler de, 'Fransızlar da homoseksüeldir' diye karşılık verirdik. Bir keresinde bize arkasını döndü, kilotunu indirdi, tekrar beline çekti. Bize döndü; "Tamam ben kabul ettim siz de aptal olduğunuzu kabul ediniz."
Bu sahip olduğunuz yurdunuz var ya; Avrupa'nın, Afrika'nın Orta Asya'nın, Orta Doğu'nun kalbidir. Meydana çıkmamış tarihi eserler, sahipsiz tarihi eserler, bereketli topraklar, gıda deposu denizleriniz, hele yer altı zenginlikleriniz, nefis ormanlarınızın kıymetini bilip de bilimsel işlemiyorsunuz.
Varlık içinde fakirlik yaşıyorsunuz. Dünyada en kıymetli olan topraktır. İşleyemezseniz elinizden alırlar.
Aradan 60 sene kadar geçti. O pilotun heyecanına hak veriyorum. Bizim nesil har vurup harman savurdu. Hepinizin malumu, her şeyimizi karmakarışık ettik.
[*] [*] [*]
Sözü meşhur Filyos Vadimize getireceğim.
Köylümüz tarımla, hayvancılıkla çalışmak istemiyor. Zaten nasılsa sağdan soldan bir şekilde hazır para geliyor. "Ürünüm de para etmiyor" diyor. Aç kalsa, parasız kalsa, hayvana da bakar, toprağını da işler. O artık fabrikada rahat iş istiyor.
İktidara gelen de muhalefet olan da tam gaz bu Filyos'un coğrafyasını alt üst etmeye yemin etmişler, birbirlerine gaz veriyorlar. Saltukova'dan denize ulaşan münbit topraklar fabrikalar, santrallerle kaplanacak. Deniz kıyılarında limanlar...
Oh aferin, dediğiniz oldu! Peki, ne oldu yeraltındaki tarihi eserler? Ne oldu balıklarımıza? Ne oldu billur denizimize ve altın kumlu gerdanlık kumsalımıza?
Kendini ziyan etmiş bir "koca kafa" Cemil Çakmaklı yıllar önce "Bu Filyos Vadisi var ya bu Yenice ormanlarına kadar uzanan ciğerlerin nefes borusudur. Sanayinin dumanı buraları zehirler boğar" dediydi.
Bir gece yarısı bir TV kanalında iki bilim adamı, Yenice ormanlarını gezerek uzun bir söyleşi yaptılar. Yenice ormanlarının dünyada eşi olmayan bir bitki örtüsüne sahip olduğunu ve ormanlarında iki bin yaşa varan kıymetli ağaçları bulunduğunu bu tabiat varlığının ana gıdasının Karadeniz'in Filyos'dan gelen havanın olduğunu üzerine basa basa anlattılar.
Bu gezginlerin herhal Filyos katliamından haberleri yoktu, olsaydı muhakkak feryat ederlerdi. Veya bu program çok eski çekilmişti.
Şimdi bu yazımı okuyan "Peki bunun çaresi nedir" diye bana sormasın. Ben sıradan bir vatandaşım feryat ediyorum. Ülkemi yöneteceğim diye politikacılar iktidarken muhalefetteki gibi, muhalefetteyken iktidarda imiş gibi paslaşıyorlar. 80 yıl sonunda Yahudi'ye, Apo'ya hazır lokma olduk. Fransız pilotun toprağı bol olsun. Kıçında özellik yoktu ama söylediklerinin hepsi doğruydu. Binlerce sanayi tesisi kurarsın ama bir kürek toprak yapamazsın.
Köylü pazarına muhakkak gidiniz. Gece üçte mehtabınızı seyrediniz. Sizi üzdümse özür dilerim. Sağlık ve huzur içinde yaşamanızı dua ederim.