Değerli Okurlarım...
1924 yılında açılan Zonguldak Maden Mühendis Mektebi, Cumhuriyetimizin açtığı ilk yükseköğretim kurumudur. (Okulun ve kuruluş tarihinin üniversitemiz için başlangıç alınmaması da bir hatadır.)
Bu okulun ilk mezunları olan ülkemizin ilk nesil öncü 11 maden mühendisi, 1930 yılında, Zonguldak'ta Maden Mühendisleri Cemiyeti'ni kurulmuştur.
Günümüzde, kentimizdeki Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi, bu cemiyetin devamıdır.
Bugünlerde, bu cemiyet ve onun devamı olan MMO Zonguldak Şubesi'nin 60 yıla yakın bir zamandır halka açık lokal hizmetleri yanında; teknik, kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanılmakta olan tarihi bir binanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devir edilerek, halk kıraathanesi, halk kütüphanesi gibi bir kullanıma dönüştürüleceği (çok şükür yıkılmayacağı!) yazılmakta ve konuşulmaktadır.
Bu satırların yazarı, ülkemize binlerce maden mühendisinin ve teknikerinin kazandırılmasında emeği olan ve (akşam hizmetlerinden olmasa da!), bu mekanda gerçekleştirilen pek çok teknik ve kültürel içerikli etkinliğe katılan, katkı veren öğretim üyelerinden birisidir.
Bu kimliği ile, söz konusu mekanın mevcut kullanımının, gerekiyorsa madencilik camiasına ve Zonguldak halkına daha yararlı hale getirilerek devam ettirilmesi öncelikli içten dileğidir.
Ancak mevcut kullanımının sürdürülmesinin mümkün olamaması durumunda, (Etkin çevrelerce oluşturulan olumsuz algı nedeniyle, öyle olacağı da anlaşılmaktadır!) tarihi yapının genel amaçlı bir kütüphane, okuma ve dinlenme mekanı gibi her yerde ve mekanda olabilecek bir fonksiyon için kullanılmasının, yapının ve kentin tarihi geçmişine hiç uygun olmayacağını düşünenlerdenim.
Zira Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Zonguldak'ı şereflendirdiklerinde ilk ayak bastıkları bir noktadaki, yüz yıldır madenciliğe, madencilere ve Zonguldaklılara hizmet etmiş tarihi bir yapının, Zonguldak'ın her yerinde, her mekanında oluşturulması mümkün olan bir amaca tahsisinin doğru olamayacağını söylemek zor değildir.
Bu arada, tarihi binanın böyle bir kullanıma dönüştürülmesinin, 1930 yılında kurulan, ülkemizin ilk mühendis örgütü Maden Mühendisleri Cemiyeti'nin kurucuları olan ve aralarında Behçet Kemal Çağlar gibi çok değerli bir şairimiz ile İhsan Soyak gibi havza ve ülke madenciliğinin ilk milli öncüleri olan çok değerli ilk nesil 11 maden mühendisimizin emanetine ve hatıralarına saygısızlık olacağı da açıktır.
Bilindiği üzere, ülkemizde ve dünyada belirli bir alana yönelik kütüphaneler ve müzeler de bulunmaktadır.
Bu tür kütüphane ve müze örneklerinden birisi de madencilik müze ve kütüphaneleridir.
Eğer mevcut kullanımın sürdürülmesi mümkün olamaz ise, söz konusu tarihi yapının yeni kullanım şeklinin, Zonguldak Maden Müzesi Kütüphanesi (ya da kent müzesi) gibi yine madencilikle ilgili tarihi ve kültürel bir amaca tahsisinin uygun olabileceği de düşünülmelidir.
Ayrıca, böyle bir amacın gerçekleştirilmesinde yararlanılabilecek; madencilik, jeoloji, havza ve kent tarihi ve kültürü ile ilgili pek çok tarihi ve kültürel kitap, doküman, bilgi ve belgenin Zonguldak Maden Müzesi'nde, TTK Genel Müdürlüğümüzde, Amelebirliği Başkanlığımızda, üniversitemizde, diğer ilgili kuruluşlarımızda; maden ve Zonguldak tutkunu pek çok değerli Zonguldaklının da varlığı bilinmektedir.
Bu arada, kentin çok önemli bir noktasında bulunan tarihi yapının böyle bir amaca tahsis edilmesi halinde, iç ve dış restorasyonu ve mefruşatı için gerekli olan harcamanın tamamına ya da bir bölümüne sponsor olabilecek Zonguldaklı madenci bir hayırseverin olduğu da öğrenilmiştir.
Havza ve ülkemiz madenciliğinin öbür aleme giden ilk nesil ve sonrası değerli hocam Prof. Dr. Cemal Birön gibi değerli öncülerini rahmet, hürmet ve saygı ile anarak; hayatta olanlara da sağlıklı, uzun ömürler dileyerek, durumu değerli yöneticilerimizin ve okurlarımın bilgilerine arz ederim.

BİR ŞİKAYET!
Kozlu Esenköy sakinleri de, geçtiğimiz günlerde mahallelerine doğal gazın gelmesi ile ilgili hat kanallarını açma çalışmasının başladığını görmekten mutlu ve memnun olmuşlardı.
Mahallede geçen yıl, benzer bir kanal açma çalışması Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. adlı firma tarafından da yapılmıştı.
Bu firma, söz konusu çalışmasını olması gerektiği şekilde itina ile yapmış ve bozduğu yolları da eskisinden daha iyi hale getirerek ayrılmıştı.
Ancak Akmercan adlı doğal gaz firmasının (ya da taşeronunun) çalışmalarında benzer durumu görmek mümkün olamamıştır.
Ne çalışmaları esnasında gerekli emniyet önlemleri alınmış, itina gösterilmiş; ne bozdukları yollar onarılmış, olumsuz görüntüler giderilmiştir.
Yağışların başlaması ile de, zaten olmayan yollar; oluşan çamurlar, çukurluklar nedeniyle tamamen yok olmuştur.
Bozanlar varsa, bozanların bozduklarını düzelttirecek sorumlu bir kuruluş, makam yok mu acaba!
Eğer var ise, gereğini bilgilerine arz ederiz.

Oluşturulacak Zonguldak Maden Müzesi'nin duvarlarını kaplayacak değerli görüntü ve bilgi örnekleri... Müzemizin kurucusu Maden Mühendisi Sayın Ekrem Murat Zaman'ın, konu ile ilgili bir sunumundan alıntılar: