Zonguldak Liman Arkası'nın Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından demir kapıyla kapanması ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait binanın Komutanlığa tahsis edilmesi kamuoyunda büyük tepki oluşturdu. İlerleyen günlerde Liman Arkası'nın halka kapatılması girişimlerine tepkiler var.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bugün Bot Komutanlığı'na giderek durumun içeriğini öğrenmek istedi. Yavuzyılmaz'a STK Temsilcileri eşlik etti. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'na Milletvekili Deniz Yavuzylmaz alınırken basın mensupları içeri alınmadı.

Sahil Güvenlik Komutanı vekili ile görüşen Yavuzyılmaz, yaptığı açıklamada kapatılan alanın tahsisini Zonguldak Valiliğinin gerçekleştirdiğin söyledi. Konuyu Vali Çınar'a ileteceklerini belirtti.

"HALKIMIZA ANLATILMAYAN PAYLAŞILMAYAN BİLGİLER VAR"

Yavuzyılmaz, konuşmasında şunları söyledi; "Bu kapının konulmasından itibaren bende Zonguldak milletvekili olarak konudan haberdar oldum. Bugün Sahil Güvenlik Komutanlığımızı ziyaret etmek istedim. Sahil Güvenlik Komutanı izinde olduğu için vekaleten onun yerine bakan komutanımızla görüştük. Halkımıza anlatılmayan paylaşılmayan bilgileri size anlatacağım. Öncelikle size Sahil Güvenlik Komutanlığı personel sayısı hakkında bilgi vermek istiyorum. Gördüğünüz üzere 1 adet sahil güvenlik botu ve 30 personeli bulunuyor. İçişleri Bakanlığı'na bağlandığından itibaren kendi bulunduğu bölgelerde özel güvenlik bölgeleri oluşturuyorlar. Bu doğrultuda bazı güvenlik tedbirlerini alıyorlar. Bizim gezi yolu olarak kullandığımız bu ortak alanda liman arkasına dolanıyorduk. Sahil Güvenlik botunun hemen önünde görülen alan daha önce güvenli bölge olarak sadece Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlıydı. Geçtiğimiz 1 aylık periyot içerisinde tahsis gerçekleştirildi. Bu tahsis icabında kendilerinin demir kapılarla kapatmakta zorunlu olduklarını söylediler."

"HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMAMASININ ARKASINDAKİ SIR PERDESİNİN KALDIRILMASINI İSTİYORUM"

Sahil Komutanlığı kendilerine verilen talimatı uygulamak zorunda olduklarını belirterek şöyle konuştu; "Bu Valiliğin kararıdır. Valimizi ziyaret edeceğiz. Bu konu siyasi bir konu değildir. Sahil Güvenlik personelimizin güvenliği halkımıza aittir. Başımızın tacıdırlar. Şu ana kadar en ufak zarar gelmesine engel olduysak bu ülke ve bu vatan bir arada olduğu sürece onlara sahip çıkacağız. Burada özel güvenlik bölgesinin oluşturulmasına gerek yoktur. Bu düşüncelerimizi valimizle paylaşacağız. Diğer konu TTK'nın liman arkasında buluna 2 katlı binanın sahil güvenlik komutanlığı il komutanlığına bağlanacak ve Zonguldak'ta il komutanlığı olacak. İl komutanlığının binası olarak ta TTK'nın binası olarak tahsis edildi. Bizde TTK'nın Liman Arkasında ki 2 katlı binasının önünden de araç ve yaya geçişinin engellenip engellenmeyeceğini ile ilgili endişemizi paylaştık. Sahil Güvenlik Komutanlığımız bu konu ile ilgili henüz netleşen bir durumun olmadığını, ancak mevzuat gereği hangi talimat gelirse o talimatı uygulamakla yükümlü olduklarını söylediler. Bu yolun demir kapılarla kapatılması ve hiçbir açıklama yapılmamasının arkasında ki sır perdesinin kaldırılması için yaptığımız ziyarettir. Bu konuyu sayın vali beyle ivedilikle görüşeceğiz."

Editör: Pusula Gazetesi