Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın, projenin ihale usulüne ve kapsamına ilişkin olarak 08.05.2021 tarihinde vermiş olduğu soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, söz konusu ihalenin 06.05.2021 tarihinde yapıldığını söylerken, ihaleye 8 firmanın istekli olduğunu, bu firmalar arasında ise en düşük teklifi sunan firmanın 69 milyon 504 bin TL bedel ile ihaleyi kazandığını açıkladı.

Projenin "yapım tekniği açısından özellik arz etmesi nedeniyle" söz konusu işin ihalesinin 4734 sayılı kanunun 21/b bendine göre yapıldığının altını çizen Bakan Kurum, ihalenin altyapı, müze yapısı, zemin iksa işleri, ticari ünite, çevre düzenlemesi ve hızlı kömür yükleme tesisi bakım onarım işlerini kapsadığını bildirdi.

CHP'li Milletvekilinin "26.02.2021 tarihli ilk ihalenin gerçekleşmeme nedenine ilişkin" olarak sormuş olduğu sorusu ise "Açıklanan tarihlerde projenin süreci tamamlanamadığından ihale süreci başlatılamamıştır" diyerek cevaplanırken, Bakanlığın yanıtlarında ayrıca şu detaylar yer aldı:

"Bakanlığımızın Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından söz konusu proje hakkında TOKİ kurumsal web sayfasında yapılan duyuru, idaremiz yatırımlarıyla ilgili olarak, öngörülen ihale tarihi ile birlikte projenin tanıtımı kamuoyuna bilgilendirme amaçlı yapılmıştır. Açıklanan tarihlerde projelendirme süreci tamamlanmadığından ihale süreci başlatılamamıştır.

Söz konusu iş özellikli bir proje olup, 'Zonguldak ili Merkez ilçesi Terakki Mahallesi Lavuar (Kömür Yıkama) alanında Müze ve 4 Dükkanlı Ticari Ünite inşaatları, Kömür Yıkama Tesisi (Rapid Şarjöman Yapısı) Bakım- Onarım işi' 06.05.2021 tarihinde ihalesi yapılmıştır.

Proje karakteristiği olarak; endüstriyel tarihi yapı, sergi mekanları, açık hava etkinlik alanları, yer altında tarihi yapı korunarak yapılan kalıcı sergi alanları, müze yapısı, tarihsel dokuya uygun mimari tasarıma sahip projenin hayata geçirilebilmesi için farklı meslek disiplinlerinin bir arada çalışma zorunluluğu bulunduğu, projenin girift ve karmaşık olması farklı imalatların aynı anda birlikte yapılmasının zorunluluğu ve tarihi endüstriyel yapı karakteristiği gereği proje kapsamında muhtelif inşa teknikleri ile bu hususların gerçekleşmesini mümkün kılacak en uygun yapı malzemeleri kullanılmasını gerektirmektedir. Aynı zamanda uygulama aşamasında tasarlanan dizaynı hayata geçirebilmek için seçilen malzemelere uygun montaj teknikleri gerektirmektedir. Bu bakımdan projenin 'yapım tekniği bakımından özellik arz etmesi nedeniyle' söz konusu işin ihalesi 4734 sayılı kanunun 21/b bendine gore yapılmıştır.

Söz konusu işin ihalesine 8 istekli firma teklif sunmuş olup teklif sunan istekliler arasında 69.504.000,00 TL ile en düşük teklif sunan istekli firma Güryapı Restorasyon Taah. ve Tic. A.Ş. ile sözleşme imzalanmıştır.

ihale; Lavuar Alanı altyapı, peyzaj ve çevre düzenlemesi, müze yapısı (kütüphane, kafeterya ve konferans salonu fonksiyonlarını barındıran), zemin iksa işleri, yapılara ait elektrik ve mekanik işler, ticari (dükkan) ünite, hızlı kömür yükleme tesisi (rapid şarjöman yapısı) bakim-onarım işlerini kapsamaktadır.