Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in "TTK'nın bu durumunu ben de beğenmiyorum. Mutlaka işçi alınması lazım" açıklamalarını değerlendiren Başkan Yeşil, işçi durumunu Ankara'nın bildiğini belirterek "7bin 900 işçiden 1400 işçi gittiğinde kurum zor durumda kalır" dedi.

Başkan Yeşil'in açıklaması şöyle;
"Biz Norm kadronun altında çalışıyoruz. Dediğim gibi bazı sistemleri değiştirdik. Kurum yeni bir sistemin içine giriyor. Esnek mekanize, yarı mekanize, tam mekanize adı altında. Tabi bunlar zamanla olacak yatırımlar. Bu yatırımların bir karşılığı olacak ama su an yer altı açıklığını ayakta tutabilmek için belirli sayıda işçi arkadaşımızın sadece bu işi yapması gerekiyor. Sayılarımız gerçekten düşük. Biz 1.5 ay önce Ankara'ya gittik. Bakanlıkta görüşmelerimiz olmuştu. O zaman da rakamlarımızı söyledik. Zaten rakamlarımızı biliyorlar. TTK'yı çok yakından takip ediyorlar. Enerji Bakan Yardımcısı ile görüştüğümüzde Bakan Beyin bu durumdan haberi olduğunu bize söylemişti. Biz o zamanda bir rapor vermiştik, TTK Genel Müdürümüz de bir rapor vermiş. Önümüzdeki günlerde bunların karşılığını bekliyoruz. Sayılarımızın düşük olduğu, bu sayılarla Türkiye'nin ihtiyacı olan kömürün yeterli miktarda çıkartılmayacağını herkes biliyor.
Hem sene başında hem de yakın zamanda kıdem tazminatı ile ilgili bir dizi çalışmalar olmuştu. Bunda yanlış anlaşılmalar olduğu için geri çekildi. Burada işçi arkadaşlarımız huzursuz oldu. Bu uygulamalar hayata geçseydi sene sonunda 1400'e yakın arkadaşımız emekliliği hak etmiş olacaktı. Bu arkadaşlarımızın emekli olma durumu vardı. Arkadaşlarımız senelerce emek verip cüzi miktarda kıdem tazminatı alacaktı. Şu an için 1300 ile 1400 arasında emekliliği hak eden bir arkadaş kitlemiz var. Şu an emekliliği düşünmüyorlar ama herhangi bir olumsuzluğa her an gitmeyi hak ediyorlar. Bununla beraber 7 bin 900'dan 1400 kişi gittiği zaman kurum zor durumda kalır. Bu anlamda da işçi arkadaşlarımız ile beraber, Türkiye genelinde konfederasyonumuz ile yaptığımız çalışmalar akabinde el ele vererek yanlış uygulamaları geri çektirdik zaten. İnşallah önümüzdeki günlerde önümüze bu konuyu ısıtıp ısıtıp getirmezler çünkü; bu bizim konfederasyon olarak kırmızı çizgimiz. Bizler sonuna kadar bu hak mücadelesini yapacağız.