Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluş'unun 97'inci yılı, Valilik önünde düzenlenen törenle kutlandı. Günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, "1918 yılında 186 bin ton olan yıllık kömür üretimi, 1924 yılı sonunda 950 bin tona çıkar. Üretim 1935 yılında 2 milyon 300 bin ton olur. 2015 yılında Zonguldak'ın taşkömürü üretimi toplam 1.5 milyon tonun altındadır" dedi.

Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluş'unun 97'inci yılı Valilik önünde düzenlenen tören ve yapılan etkinliklerle kutlandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla devam etti. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kutlama mesajları okundu. Günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, "Zonguldak'ın Kurtuluşu'nun 96'ıncı yılında Zonguldak Belediye Başkanı olarak sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Her şeyden önce ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı'nda şehit olan askerlerimizi, maden şehitlerimizi ve terör olaylarında şehit düşen kardeşlerimizi sevgi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. 1829 yılında Uzun Mehmet'in Ereğli'nin Kestaneci Köyü'nde kömürü bulmasıyla bölgemiz dikkatleri üzerine çekmeye başlar. Ancak Osmanlı İmparatorluğu, Zonguldak'ta bulunan kömürü değerlendirecek donanıma sahip değildir. Avrupa ülkelerinin ve İngiltere'nin buharlı gemi ve lokomotifleri kullanmaya başlamasıyla kömürün önemi ve hassasiyeti anlaşılmaya başlanmıştır. Taşkömürü havzamız 1. Abdülmecit adına tapuya kayıtlanır. İdaresi ve işletmesi Hazine-i Hassa'ya verilir. 1848 yılında İstanbul'da dış dünya ile ticaret yapan azınlıklardan oluşan Galata Sarrafları, dönemin padişahı Abdülmecit'ten kömür sahalarını kiralayarak üretime başlarlar. Taşkömürü üretimiyle birlikte bölgemizin kaderi olumlu şekilde değişmeye başlamıştır. İngiliz, Alman, Belçika, İtalyan ve Rus şirketleri, bölgemize akın ederler. Bölge insanı açlık, yoksulluk ve sefalet içerisinde ölümüne çalıştırılır. 13 yaş ve 50 yaş aralığındaki erkekler Bölgemiz bu suretle de yerleşim alanına dönüşür. zorunlu çalışmaya tabi tutulur. 1899 yılında bu günkü Zonguldak ilçe merkezimiz olur ve Zonguldak Belediyesi kurulur" açıklamasında bulundu. Törene; ali Yardımcısı Nevzat Taşdan, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ramazan Çakal ve gaziler, daire müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, kadın kolları başkanları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından lise öğrencileri tarafından Zonguldak şiiri okundu, halk oyunları grubu tarafından yapılan gösteri beğeni topladı. Valilikte düzenlenen törenin ardından Uzun Mehmet Anıtı'nda da tören gerçekleştirildi.

AKDEMİR: "TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN İLK İLİ ZONGULDAK OLDU"

Zonguldak'ın Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte değer kazandığına dikkat çeken Akdemir, "Kurtuluş Savaşı ile birlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, hemen yüzünü Zonguldak'a ve kömür havzasına dönerler. Çünkü onlar dünyadaki Sanayi Devrimi'nin önemini ve Osmanlı İmparatorluğu'nun neden dağıldığını bilmektedir. 21 Haziran 1921 tarihi, Türkiye'nin tam bağımsızlık kıvılcımının çakıldığı tarihtir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Tan bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır' anlayışıyla Zonguldak'a sahip çıkmış ve ülkemizin sanayisinin geliştirilmesi hamlesini Zonguldak'tan başlatmıştır. Nitekim 1 Nisan 1924 tarihinde Zonguldak genç olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk ili olur. Bu anlayışla; Çatalağzı Termik elektrik Santral, Karabük ve Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, Filyos Ateş Tuğla Fabrikası ve Bartın Çimento Fabrikası kurulur. Zonguldak, içinden 2 il çıkartabilecek kadar büyür ve sanayi şehri olarak ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına hizmet eder" diye konuştu.

"1935 YILININ ÇOK GERİSİNDE, İL OLDUĞUMUZ 1924 YILININ BİRAZ ÜZERİNDEDİR"

Zonguldak'ın son dönemde yaşadığı sıkıntılara da değinen Başkan Akdemir, "1918 yılında 186 bin ton olan yıllık kömür üretimi, 1924 yılı sonunda 950 bin tona çıkar. Üretim 1935 yılında 2 milyon 300 bin ton olur. 1937 yılında Fransızların şirketi, 1940 yılında tüm şirketler devletleştirilir. 21 Haziran 1921'de kurulan sadece Zonguldak değildir. 2015 yılında Zonguldak'ın taşkömürü üretimi toplam 1.5 milyon tonun altındadır. Yani 1935 yılının çok gerisinde, il olduğumuz 1924 yılının biraz üzerindedir. Kömürle gelişen, büyüyen ve il olan Zonguldak, bu gün kömür üretiminden vazgeçilerek küçültülmekte, insanlarımız göç etmek zorunda bırakılmaktadır. Zonguldak'ta 100-150 yıl yetecek kömür rezervi var. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var. Kamu ve özel sektörün üretme imkanı var. Zonguldak'ın asıl ihtiyacı olan şey, 1920'lerin anlayışıyla sahip çıkılmasıdır. 1921 yılının ilgi ve alakasının gösterilmesidir. Türkiye, ekonomik krizlere sürüklenmemek için kendi doğal kaynaklarına dönmek zorundadır. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var. Zonguldak'ı kurtarmak Türkiye'yi kurtarmaktır. Hepinize saygı ve sevgilerimiz sunarak teşekkür ediyorum. 21 Haziran Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nu kutluyor, kömürün bulunmasında büyük katkısı olan Uzunmehmet'i saygıyla anıyorum" şeklinde konuştu.

EROĞLU: "MEKANİZASYON SİSTEMİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRDÜRÜLMEKTEDİR"

Valilikte düzenlenen törenin ardından 8 Kasım 1829'da kömürü bulan Uzunmehmet için Milli Egemenlik Caddesi'ndeki Uzunmehmet Anıtı'nda tören düzenlendi. TTK, GMİS, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ile Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı'nca anıta çelenk konuldu. TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, kömür üretiminde mekanizasyonun sağlanarak üretim ve randımanların artırılması, çalışma ortamının daha güvenli hale getirilmesi için başta dik damarlarda olmak üzere üretimde mekanizasyona yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Bu kapsamda Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi'nde (TİM) pilot olarak mekanize üretim uygulanmasının yapıldığını ve başarılı olduğunu belirten Eroğlu, şöyle dedi: "Uygulamanın Karadon TİM ve sonrasında diğer müesseselerimizde yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalarımız sürdürülmektedir. Ayrıca az eğimli damarlarda yarı mekanizasyon uygulamaları da başlatılmış ve başarılı olunmuştur. Bu uygulamanın da diğer müesseselerde yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalarımız süratle devam etmektedir."

DEMİRCİ: "BÖLGEDE 1 MİLYAR TONUN ÜZERİNDE KÖMÜR REZERVİ VAR"

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ise Zonguldak ve TTK'nın üretim tarihinin en kötü dönemini yaşadığını belirterek, "Bugünkü iktidar 2003'de kamu ve özel sektör olarak bu bölgeden yılda 10 milyon ton kömür üretmenin hesabını yapıyordu. Çünkü bu bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var. Bugün geldiğimiz noktada kamu küçüldü, özel sektör hesapları tutmadı ve üretim dip yaptı. Yılda yaklaşık 4 milyar dolarımız taşkömürü ithalatına gidiyor. Herkes kendi doğal kaynaklarımızı kullanmaktan söz ediyor ama gereken adımlar atılmıyor" diye konuştu. Konuşmaların ardından şiirlerin okunmasıyla tören sona erdi.



Editör: Pusula Gazetesi