Zonguldak'ta alt yapıda devrim yapan Sarayspor'un kulüp başkanı ve aynı zamanda antrenörü olan Turan Altıntaş, sosyal medya hesabından ilginç, bir o kadar da önemli bir yazı paylaştı.

Futbol ve futbolcunun kulübene bağlılığı konusunu içeren yazı aynen şöyle: "Futbol ticarileştikçe futbol kulüpleri ile futbolcu ilişkileri haliyle değişmekte ve dönüşmektedir.

Bir kulübe ve takıma olan bağlılık, duygusal ilişki, birbirine ait olma veya varlığını onunla anlamlı bulma gibi düşünce ve duygular yerini çalışan çalıştıran ve para karşılığı işini yapan şeklini almaktadır.

Ama tüm bunlara rağmen dünyanın bir çok ülkesinde, kulübünde ve takımında ticari futbolun yarattığı bu değişimlere rağmen o ruhu koruyan ve devam ettiren oyuncular ve kulüp örnekleri hala var.

Bu yıl sonunda futbola veda ettiğini açıklayan Juventus'un kaptanı ve kalecisi Gianluigi Buffon, Avrupa'nın beş büyük ligi içinde kulübüne en sadık oyuncu konumunda.

CIES Football Observatory'nin yaptığı incelemede beş büyük Avrupa liginde oynayan oyuncuların şu anki kulüplerinde kalma süreleri hesaplanmış, buna göre;

Buffon Juventus'taki 17'nci sezonunu geçirdiği için kulübüne en sadık oyuncu konumunda.

Buffon'u sadece altı ay geriden takip eden isim ise Chievo'dan Sergio Pellissier.

Andres Iniesta'nın Barcelona'da, Dortmund'dan Roman Weidenfeller'in 16 sezonluk devamlılıkları ve bağlılıkları kayda değer örneklerden.

İngiltere, İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya'dan oluşan beş büyük Avrupa liginde şu anki kulübünde en az 10 sezondur oynayan oyuncuların sayısı 61.

Bu isimler arasında Lionel Messi (14 sezon), Giorgio Chiellini (13 sezon), Sergio Ramos (13 sezon) gibi efsane isimler bulunuyor.

Belki bunu sağlayan şeyin yarısı yine para ile ilgili.

Ama diğer yarısı mutlaka bağlılık ve kendini bulunduğu yere ait hissetme ile yakından ilgili.

Demek ki hala o eski ruh veya o eski geleneği devam ettirenler var. Ama giderek azalarak ve yok olarak...

Peki, futbol kulüplerinin altyapıları ve altyapı eğitimleri çocuk ve gençlere yönelik bu türde oyuncular olmaları için bir şeyler yapıyorlar mı? Ya da yapmalı mı? Diye bir soru sormak gerektiğinde;

Bunun bir tek cevabı vardır; Bu tür değerler yani bağlılık ve sadakat gibi şeyler söylenerek ve nasihat vererek oluşturulamaz ve sağlanamaz. Bu tür öğretiler severek, önem ve değer vererek, saygı duyarak ve güven sağlayarak gerçekleşir.

Editör: Pusula Gazetesi