Kozlu grizu faciasında yaşamını yitiren 42 madenci şehidi için önce Yenice Merkez Camisinde öğle namazı öncesinde Kur-an ve Mevlidi Şerif töreni düzenlendi.

Öğle namazı öncesi Yenice Merkez Camiinde düzenlenen Kur-an etkinliği ve 42 maden şehidinin mezarlarının bulunduğu Anıt Mezarda yapılan anma törenine Yenice Kaymakamı Muhammet Evlice, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil. GMİS Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Kozlu Müessese Müdürü Nurettin Yılmaz, Yenice Emniyet Amiri Cumali Öztekin, Jandarma Karakol Komutanı Deniz Dönmez, İlçe emniyet Müdürü Fatih Cereyan, İlçe Müftüsü Mehmet Bayam, Ak Parti İlçe Başkanı Erdal Yirmibeş, İyi Parti İlçe Başkanı Syfi Tetik, GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve yönetim Kurulu, Üzülmez Şube Başkanı Sefer Karakabak ve yönetim kurulu, Kozlu Şube Muhammet Ardıç ve yönetim kurulu, GMİS Merkez Şube Sekreteri Aysel Kocabaş, Zonguldak Yeniceliler Eğitim, Kültür, Spor ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yaşar Karaman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TTK yetkilileri, bazı siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, maden işçileri ve maden şehitleri yakınları katıldı.

Anıt Mezar da düzenlenen törenin ilk konuşmasını yapan Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman, özellikle şehit madenci ailelerinin yakınlarının işe alım hakkının tüm maden şehitlerini kapsaması talebini dile getirerek şunları söyledi.

"Türkiye Taşkömürü Kurulu Yönetim Kurulu başta olmak üzere, kanun ve yönetmeliklerde yer alan, kamu kurumlarından her yıl emekli olanlar kadar yerlerine yeni işçi alınması konusunda gerekeni yapmalarını ve gerekli girişimlerde bulunmalarını, bu konuda ilgili tüm birimlerimizin de destek olmalarını özellikle talep ediyoruz" dedi.

Anıt Mezar 'da düzenlenen törende GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Öncelikle şanlı ordumuzun sınır ötesinde düzenlediği harekatta, İdlip'te şehit düşen 36 Mehmetçiğimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyorum.

Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve yüce milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum.

Allah ordumuzu muzaffer eylesin.

Değerli kardeşlerim,

3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesinde havzamızın en büyük grizu faciasını yaşadık ve 263 madenci kardeşimiz şehit oldu.

Şehitlerimizin 42'si burada, baba ocağında yatıyor.

Buradaki şehitlerimize ve tüm maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Allah bir daha böyle acıları bizlere yaşatmasın.

Değerli kardeşlerim,

2014 yılında Soma'da özel sektör işletmesinde 301 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti.

Bu faciadan sonra yeraltı maden işletmelerinde ciddi önlemler alındı ve denetimler artırıldı.

İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yanı sıra, maden şehitlerinin yakınlarına da bazı haklar tanındı.

Ancak 1992 Kozlu Grizu Faciasında şehit olan 263, 1983 Armutçuk Grizu faciasında şehit olan 103 madenci kardeşimiz başta olmak üzere, 10 Haziran 2003 öncesi ve 13 Mayıs 2014 tarihinden sonra şehit olan madenci yakınları bu haklardan yararlanamıyor.

Bu vesileyle buradan bir kez daha uyarıyoruz;

Yaklaşık 500 maden şehidi ailesini mağdur eden bu sınırlama kaldırılmalıdır.

Başta TTK ve TKİ olmak üzere Kamu işyerlerinde personel alımı yapılırken tüm maden şehitlerimizin yakınlarına öncelik verilmelidir.

Hükümet, en kısa zamanda bu yanlışı düzeltmelidir.

Tekrar, maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, siz değerli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Sağ olun, var olun."

Öğle namazı sonrasında anma etkinliklere gelen misafirlere Yeniceliler Derneği tarafından Cami Yemekhanesinde yemek verildi.

Zonguldak Yeniceliler Dernek Başkanı Yaşar Karaman ve Dernek Yönetimi her yıl olduğu gibi bu yılda şehit madencilerimiz için anma programı düzenledi.

Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman'da Karaman yaptığı Konuşmada; "Sayın Belediye Başkanım Sayın TİK Genel Müdürüm Sayın GMİS Genel Başkanı ve Yöneticilerim, Sayın İlçe Emniyet amirim, Sayın İlçe Bölük Komutanım Sayın Siyasi Partilerimizin değerli başkan ve yöneticileri, STK'larımızın Başkan ve Yöneticileri, Sayın maden Şehitleri Aileleri Dernek Başkanım, saygıdeğer şehit ailelerimiz hanımefendiler, Beyefendiler saygıdeğer hemşerilerim değerli basın mensupları;

Bugün burada tam 28 yıl öncesinde yani "3 Mart 1992" de TTK Kozlu Müessese müdürlüğü incirli harmanı bölümünde 42'si hemşerimiz olmak üzere kaybettiğimiz 263 şehit madencilerimizi daha ilk günkü gibi acıyla kederle ve bir o kadar da minnet ve şükranla anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Facianın yıldönümünde yani dün Kozlu Kuyu başında şehit madencilerimizi anma törenlerimizi başlatarak ruhlarına Kuran-ı Kerim okuyarak dualar ettik. Bugün burada bir kez daha şu sıralar vatanımızı korumak için sınır ötesi harekat kapsamında Suriye idlib'de içimizde bulunan her türlü terör olaylarında mücadeleler sonucu hayatlarını kaybeden Şehit Asker ve Polislerimize Maden Şehitlerimize vazifeleri başında Şehit düşen tüm emekçi kardeşlerimize Allahtan rahmet diler yakınları ve tüm Türk milletimize başsağlığı ve sabırlar dileyerek yaralı kalan gazilerimize de bir an önce acil şifalar dileyerek yüce rabbimiz ülkemize bir daha böylesi acılar yaşatmasın diyoruz.

Şu an Şehit ailelerimiz bizlerden, devlet büyüklerimizden, geride kalan yavrularını kaybetmeleri pahasına da olsa acılarını biraz olsun dindirecek şekilde 2003 yılı öncesi şehit yakınlarını da ocağa almaları için müjdeler beklemekteler. Bu sese devlet büyüklerimizin kulak vermesini talep ediyoruz.

Saygıdeğer hazirun, değerli şehit aileleri ve yakınları, dünya madencilik tarihinin en büyük kazaları arasında yer alan ve havzamızdaki 150- 160 yıllık kömür üretiminden en büyüğü ve en çok şehit verdiğimiz 3 Mart 1992 grizu faciası ve sonrasında ülkemizin en çok can kaybının yaşandığı ve 301 maden şehidi verdiğimiz Soma faciasından sonra kurum yetkililerimiz ve ilgili arkadaşlarımız sizleri bilgi sahibi yapacaklardır mutlaka ama bu kazalardan sonra ders çıkararak iş sağlığı ve güvenliği alanında bir çok adımlar atılmış, modernizasyon çalışmaları yapılmış. Hemen hemen bu sayede bölgemizde inşallah ölümlü iş kazaları yok denecek kadar sıfıra indirilmiştir.

Sözlerimize bir kez daha dinen şehit fakat hukuken ve yönetmelik ve kanunlar gereği şehit sayılmayan, şehit yakınlarımıza diğer şehit yakınlarına verilen hakların verilmesini, TTK Genel Müdürlük yönetim kuruluna her yıl emekli olan madenci sayısı kadar alım yapılması konusunda yasal düzenlemeler yapılması hususunda yetkililerimizden yardım ve destek bekliyor, sırası ile maden şehitleri aileleri dernek başkanımıza, GMİS Genel Başkanımıza, TTK yetkilimiz ve Kaymakamımıza sözlerini paylaşmak üzere davetle arz ediyorum" dedi.

Anma töreninde yapılan konuşmaların ardından maden şehitlerinin mezarlarına konuklar ile birlikte şehit yakınları karanfil bıraktılar.

3 Mart 1992 Saat : 19.50'de meydana gelen Kozlu'da grizu patlaması sonucu Yenice'den yaşamlarını yitiren madencilerin isimleri şu şekilde;

Kazım AYDIN 1954 Yenice

Muhammet MADAK 1954 Yenice

Necati KANCA 1951 Yenice

Şevki ÇENESİZ 1951 Yenice

Ziya ODABAŞ 1954 Yenice

İzzet ARAT 1951 Yenice

Zihni KORKMAZ 1957 Yenice

Cemali TETİK 1947 Yenice

Kemal KAYAOĞLU 1959 Yenice

Nizamettin TURGUT 1951 Yenice

Sabahattin GÖKTAŞ 1959 Yenice

Cevat KAZAN 1955 Yenice

Osman ÇATALÇAM 1958 Yenice

Ali DURAK 1957 Yenice

Kadir YAĞBASAN 1966 Yenice

Salih DURAK 1965 Yenice

Ahmet BAKIRCIK 1966 Yenice

K.Cemali ÖREN 1951 Yenice

Hüsnü AYAN 1949 Yenice

Satılmış ÇANAKÇI 1953 Yenice

Satılmış ÇANAKÇI 1957 Yenice

Necip ÇANAKÇI 1956 Yenice

Mustafa ÇANAKÇI 1957 Yenice

İsa AYAN 1960 Yenice

Yaşar KUZÖREN 1955 Yenice

Şahin ÇAYLI 1966 Yenice

Mustafa ÇAYLI 1960 Yenice

Nizamettin KAHVECİ 1967 Yenice

Şenol KAHVECİ 1963 Yenice

Ahmet ÇAYLI 1956 Yenice

Hilmi AYAN 1953 Yenice

Metin KAHVECİ 1961 Yenice

Metin ÇANAKÇI 1966 Yenice

Erdal KAHVECİ 1967 Yenice

Hilmi AYAN 1962 Yenice

Mehmet İNCEBACAK 1964 Yenice

Cemal ÖREN 1952 Yenice

Niyazi YAR 1953 Yenice

Cemali DEMİRCİ 1954 Yenice

İrfan ÖREN 1956 Yenice

Kemal KÖSEOĞLU 1964 Yenice

İmdat KASKATI 1959 Yenice