İşletmede 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 11 artışla 697'si yeraltında olmak üzere 709 iş kazası meydana geldiği bildirildi. Bunun doğru değerlendirmenin yapılmasını engellediği görüşünden hareketle kazalar yevmiye ve üretimle karşılaştırıldı.

Kaza sayısı yevmiye esas alındığında ise yüzde 26, ham cevher üretimi esas alındığında da yüzde 55 arttı. Yeraltındaki kazaların kurum ortalamasının yevmiyeye göre 15,29, üretime göre ise 18,08 olduğu belirtilerek Kozlu'da yaşananların kurum ortalamasının çok üstünde kaldığı vurgulandı. Yeraltında meydana gelen 697 kazanın, 30'unun göçüklerden kaynaklandığı, göçüklerin ağır ve ciddi yaralanmalara neden olduğu, 604'ünün düşme, kayma, çarpma, yuvarlanma gibi "dikkatsizlik" ten, 56'sının malzeme taşıma ve kullanma nedeniyle meydana geldiği belirtildi.

YANMAZ MALZEME EKSİK

İşletmede, akülü lokomotif, metan sensörü, devre kesici, yol verici, tulumba, pervane, elektrik motoru gibi çok sayıda makine ve teçhizatta Soma'dan sonra getirilen ATEX sertifikalı olmadığı da bildirilen raporda, "Dış alım gerektiren çok sayıda makine teçhizatın kısa sürede bir kalemde yenilenmesinin mümkün olmadığı görülmektedir" denildi.
Raporda, kurum İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı'nın denetimlerinde, "tavan basıncı nedeniyle taban deformasyonu, pervanelerde laçkalık, acil durum kaçış istikametini gösteren yön tabelalarının olmadı, tavanda boşalmalar olduğu, kazı yerinde ateşleme ve tahkimata ilişkin sorunlar bulunduğunun" belirlendiği kaydedildi.

DERİNLİK ARTTI

2017 yılında Kozlu'da üretim derinliği -473 metre olduğunun da belirtildiği raporda, "Derinleşme, ani metan gazı püskürmesi gibi ciddi kaza risklerinin artması ile kaza olasılıklarına karşı geçmişten daha sıkı kontrol, denetim, izleme ve eğitim gerekliliğini de beraberinde getirmektedir" denildi.

Mekanize olunamaması nedeniyle kaza sayısı ve sıklığının yarı veya tam mekanize çalışan diğer madenlere göre göre çok yüksek olduğunun da altı çizildi.

TOZ KAYNAKLI PATLAMA UYARISI

Yeraltında kömür kazısı ve nakli sırasında oluşan kömür tozlarının havalandırma ile bütün ocağa yayıldığı bildirilen raporda bunun hem patlama riskini artırdığı hem de çalışanların sağlığını olumsuz etkilediği kaydedildi. Yeraltı ortalama toz konsantrasyonu değerinin yıl boyunca yapılan 181 ölçümde kurum ortalaması olan 1,56 mg/m³'ün üzerinde gerçekleştiğinin vurgulandığı denetim raporunda, bu rakamın bazı günler 7,55 mg/m³ olduğu da bildirildi.

2017 yılında Kozlu Müessesesinde 39 işçinin pnömokonyozlu hasta olduğu, 71 işçinin de tam teşhis konmamakla birlikte şüpheli durumda bulunduğu ifade edildi.

TTK'DAN AÇIKLAMA GELDİ

TTK Genel Müdürlüğü 22 Ocak 2019 tarihli Birgün Gazetesi'nde yayınlanan haberle ilgili şu bilgi notunu paylaştı:

OCAKTAKİ KAZALARIN ÜRETİME KIYASLANDIĞINDA 1 YILDA % 55 ARTTIĞI;

2017 yılının on iki ayında 1546 çalışana karşılık 707 olan kaza sayımız, kazaların önlenmesi ile ilgili yapılan bilgilendirme ve eğitim çalışmalarıyla 2018 yılının on iki ayında 1506 çalışana karşılık kaza sayımız 424 olmuştur. bir önceki yıla göre % 41 oranında kazalarda azalma olmuştur.

KÖMÜR İÇİ HAZIRLIKLARDA ÜRETİME BAŞLADIKTAN SONRA ZAMANINDA ÜRETİM YAPILMADIĞI VE OLUMSUZLUKLARIN OLUŞTUĞU İDDİALARINA İLİŞKİN OLARAK;

• Yangınla mücadele için ana kat lağımlarında, desandrelerde su şebekesi çekilmesi ve yangınla mücadele ekipmanları mevcuttur.

• Ani gaz boşalma olasılığına karşı en az 25 m. pilot sondajı yapılarak ilerleme yapılmaktadır.

• Kömüre en az 15 m. kala 90 mm. çaplı en az 7 adet rahatlatma sondajlarının yapılmaktadır.

• Yangına elverişli kömür damarlarının müstakil havalandırılması ve dolayısıyla ocak dönüş havasının diğer ocakları etkilememesi hususunda çalışmalar yapılmıştır.

• Degaj olasılığı bulunan yerlerde Merkezi Gaz İzleme (MGİ) sistemine bağlı olmayan taban, lağım ve başyukarı arınlarında bireysel alarmlı metanometre alınması konusu çok ciddi bir şekilde takip edilmektedir.

• Kömür damarlarının kendiliğinden yanma sıcaklıkları tespit edilmektedir.

• Kömür damarlarının gaz içeriği tespit edilmektedir.

• Patlamaların yayılmalarını önlemeye yönelik su veya taş tozu barajlarının hazırlık lağımlarında da yapılması sağlanmıştır.

• Patlamaların önlenmesi için kömür tozlarının toplanması, ıslatılması veya taş tozu serpilerek nötralize edilmesi gibi işlemler sürdürülmektedir.

• Kömür tozu patlamalarına ve patlamaların yayılmasının önlenmesi için aktif ve pasif barajlar yapılmıştır.

• Tozla mücadele edebilmek için gerekli olan yüksek basınçta kömüre su enjeksiyonu için su tulumbaları ile damara su enjekte çalışmaları devam etmektedir.

Tozla etkin mücadele devam etmektedir. Toz miktarının bazı durumlarda 7,5 mg/m3 olduğu, ancak yapılan etkin mücadeleyle yönetmelikteki 2,4 mg/m3 sınır değerin altında 1,56 mg/m3 gerçekleşme olmuştur.

ATEX MALZEMELER HUSUSU;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2003 yılında yayımlanmış "Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkındaki" Yönetmelik doğrultusunda takip edilen bir husustur.

Zamanında alınmış aynı koruma özelliklerine haiz sertifikalı malzemelerin Atex standardına çevrilmesiyle ilgili problem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız nezdinde takip edilen bir husustur.

İddia edildiği gibi kazalarda rekor artış yoktur. Aksine bir önceki yıla göre % 41 azalma olmuştur.

Bilgilerinize arz ederiz.

Editör: Pusula Gazetesi