Zonguldak’ın Devrek ilçesinin Yağmurca Köyü Çıplaklar Mahallesi sakinleri, köy meralarının gasp edildiğini iddia ederek ayaklandı.

Yağmurca Köyü’nün Çıplaklar Mahallesi içinde bulunan ve Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce de mera olduğu tespit edilen 78 bin metrekarelik arsanın 7 bin metrekaresi Devrek Mal Müdürlüğü tarafından 49 yıllığına Mehmet Ali Çıplak ve 4 oğluna kiralandı.

Ancak, mahalle sakinleri, Mehmet Ali Çıplak ve 4 oğlunun kiraladıkları alanın dışına çıktıkları ve meranın tamamını gasp ettiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. Devrek 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi de Gıda Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü’nce yapılan etüd ve çalışma sonucunda 4342 sayılı mera kanununa göre “Devletin hüküm ve tasarrufunda veya hazinenin mülkiyetinde bulunan arazilerden etüd sonucu mera, yaylak ve kışlak olarak yararlanılması anlaşılan yerlerden olduğu anlaşıldığından, idari yoldan hazine adına kayıtlı tescili ve ilgili yazıda amaç doğrultusunda kullanılması uygun görülmemiştir. Taşınmazın mera vasfı taşıdığı anlaşılmıştır” kararı verdi. Bu karara rağmen Mehmet Ali Çıplak ve 4 oğlunun kiraladıkları alanın dışına çıkmayı sürdürdü.

KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERDİ
Köylüler söz konusu alanın yıllardır mera olarak kullandıkları belirterek, Mehmet Ali Çıplak ve 4 oğlunun kiraladıkları alanın dışına çıktıklarına tepki gösterdi.
Habibe Çıplak (80): Ben 80 yaşına girdim, çoluk çocuğumuzun piknik yaptığı, sığırlarımızın gezek olarak kullandığı bu alanın talan edilmesini istemiyoruz. Sadece kendilerini düşünüyorlar biraz da milleti düşünsünler.
Zekiye Çıplak (62): Bu vatandaş bizim meranın 6 dönümünü kiralamış ama 6 dönüme karşın meranın tamamını alıyor ve işgal ediyor. Biz burası giderse hayvanlarımızı nerede otlatacağız. Çoluk çocuğumuz burada yazın piknik yapıyor. Burası biterse bizim hayvancılığımız da biter. Bu köyün bütün ayağı burada. Biz otlağımızın işgal edilmesini istemiyoruz.
Satiye Çıplak (59): Bizim de çoluk çocuğumuz yazın köye geldiklerinde bu ırmağa gidiyorlar, piknik yapıyorlar. Hayvanlarımızı otlatıyorlar. Devletimizden buranın kurtarılması için yardım istiyoruz.
Celal Çıplak (68): Yetkililerden buraya bil el atmasını istiyoruz. Bizim meramızın işgal edilmesinden kurtarılmasını talep ediyoruz.
ÇALIŞMA DURDURULDU

Köylülerin tepkisi üzerine Devrek Kaymakamlığı 2 Mal Müdürlüğünden ve 2 kişi de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden olmak üzere 4 kişilik bir komisyon kurarak olay mahallinde inceleme yaptırdı.

Komisyon söz konusu alanda inceleme ve gözlemleri sonucunda Mehmet Ali Çıplak ve 4 oğlunun kiraladıkları alanın dışına çıktığını, haksız ve izinsiz çalışma yaptığını tespit ederek çalışmayı durdurdu.

Köylüler köy muhtarının da Mehmet Ali Çıplak ve 4 oğluna göz yumduğu iddiasında bulundu.

Editör: Pusula Gazetesi