Osman Günaydın, Kdz Ereğli'de 136 bin dönüm üzerinde 12 binden fazla çiftçi ile fındık üretimi yapıldığını belirterek; "Dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Türkiye, hem üretimde hem ihracatta dünya lideri konumunda bulunmakla beraber topraklarımızın 706 bin hektarlık alanında yaklaşık 500 bin çiftçi tarafından kalitesi yüksek fındıklar yetiştirilmektedir. Ülkemiz fındık ve fındık ürünleri ihracatının yüzde 75-80'i Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. İhracatımızdaki önemli ülkeler; Almanya, İtalya, Kanada, İsviçre, Avusturya, Hollanda, Polonya, Belçika ve Çin'dir. Ürünün yüzde 57'si iç fındık, yüzde 26'sı dilimlenmiş-kıyılmış, yüzde 17'si ise kavrulmuş-ağartılmış olarak ihraç ediliyor. İhraç edilen ürünün ancak yüzde 42'si işlenerek dış pazara sunuluyor" dedi.

Ereğli'de çok geniş alanda çok sayıda üretici ile fındık üretimi yapılmasına rağmen alan bazında bakıldığında yurt dışında 200-300 kilogram fındık verimi alınırken bizim bölgemizde bu rakamın 100 kilogram seviyelerinde olduğunu belirten Osman Günaydın; "Her yıl zirai don, yanlış budama ve gübrelenme fındık hastalık ve zararlıları, ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin yenilenmemesi ve ya yanlış bahçe tesisi gibi olumsuz etkenlerle fındığın rekoltesi de azalıyor.
Bu tür olumsuzlukların önüne geçmek, verim ve kaliteyi artırmak için tüm çiftçilerimize bahçelerinde uygulamalı eğitim projesini başlattık. İlçe müdürlüğünde bulunan konu uzmanı ziraat mühendislerinden ekipler oluşturularak projenin startı verildi. Proje kapsamında; çiftçilerimize iyi tarım, organik tarım, toprak analizi, zirai mücadele, budama, gübreleme, mekanizasyon, modern bahçe tesisi, afla toksin, hasat gibi teknik konuların içeren eğitimler verilmektedir. Bununla birlikte T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağlamış olduğu hibe desteklemelerle ilgili bilgiler verilmektedir. Çiftçilerimiz ayrıca sorun ve önerileriyle teknik ekibimize 7/24 ulaşıyorlar" dedi.

Projeye olan ilginin çok mutlu edici olduğunu belirten Günaydın, "Proje kapsamındaki eğitimlerde Covid-19 kapsamındaki tedbirlere son derece hassas davranıyoruz. Birim alandan verim ve kaliteyi artırarak çiftçinin gelirlerini artırmayı amaçlayan proje yıl boyunca devam edecek. Fındık tarımının ilçe ekonomisine katkısını artırmak için de fındığın katma değerli ürünlere dönüştürülmesini amaçlayan ayrıca proje hazırlıyoruz" dedi.