Zonguldak İl Genel Meclisi'nin Kasım Ayı 13'üncü Birleşimi İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli Başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste bulunan gündem maddesi görüşülerek gündem dışı konuşmalar yapıldı.

Gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclis Üyesi Nebahattin Yılmaz, hava kirliliğine dikkati çekerek erken ölümlerin arttığını belirtti.

YILMAZ: "HAVA KİRLİLİĞİ AKCİĞERLERİN İŞLERİNİ AZALMASINA KÖTÜLEŞMESİNE, FELÇ RİSKİNİN ARTMASINA NEDEN OLUYOR"

CHPli Üye Nebahattin Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı konuşmada şöyle konuştu; "Yetersiz beslenme ve gıda fiyatlarındaki artışlar çocukların üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Çocukların ölmesine yol açan bio mikroba yol açıyor. Kıyı bölgelerinde hastalığın yüzde 60'ı ishalli hastalıklar olarak önümüze çıkıyor. İklim değişikliği, hava kirliliği gıda üretimini olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin mısır yüzde 9, buğday yüzde 6, soya fasulyesi yüzde 3, pirinç yüzde 4 oranında üretimleri düştü. 2016 yılında hava kirliliği kaynaklı 2.9 milyon kişi öldü. Bunun 440 bini kömür üretimi ve tüketiminden kaynaklanan erken ölümlerdir. Türkiye'de kömür üretimi ve tüketimi kaynaklı 11 bin kişi olmak üzere toplam 26 bin kişi erken öldü. İklim değişikliği etkisi ile Türkiye'de 8.7 milyon saat iş kaybolmuştur. Hava kirliliği akciğerlerin işlerini azalmasına kötüleşmesine, felç riskinin artmasına neden oluyor."

Yılmaz, Ereğli'de ki ERDEMİR'i kastederek "Ayrıca enerji üretimine yönelmesi ülke açısından olumlu olmakla birlikte halkın içme suyuna göz dikmesi insana verdikleri değeri gösteriyor. Bu hidroelektrik santralleri yerine dönüştürülebilir santrallerin kurulması daha uygun olacaktır diye düşünüyorum" dedi.

KÖYLERDEKİ OKULLARDA BAKIM VE ONARIM YAPILACAK

İsmail Terzi de söz alarak konuşmasının devamında bir önceki meclise verilen okulların bakım ve onarımı önergesinin takibinin önemli olduğunu ifade etti. İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, okulların fiziki bakım ve onarımları için verilen önergeyi önemsediğini söyledi. Karaveli, okulların fiziki şartların iyileştirilmesi konusunun son derece önemli bir konu olduğunu ifade etti. Meclis bir sonraki toplantının 15 Kasım 2019'da yapılması kararıyla sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi