Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte Doğu Ekspresi gibi en az 5 tane turizm treni oluşturmaya çalışıyoruz. Eskiden de hayatta olan Karaelmas hattını yeniden canlandırıyoruz. Amacımız; Ankara'dan çıktıktan sonra Kalecik, Çankırı, Çerkeş, Eskipazar, Karabük, Safranbolu ve Zonguldak'a kadar varacak olan bir tren rotasını, dolu dolu bir tren rotasını, pandemi sonrasında inşallah hızlı bir şekilde, yaza kadar hazırlayıp hayata geçirmek. Karaelmas Ekspresini de aynı Doğu Ekspresi gibi hem yerli turizme hem de yabancı turizme hitap edecek çalışmaları başlattık'' şeklindeki açıklaması sonrasında, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Bakan Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkür etti.

ZTSO Başkanı Metin Demir yaptığı açıklamada, "Batı Karadeniz Bölgesinin mevcut turizm potansiyeli ve ihtiyaçlarının ortaya konulması amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımızla birlikte 2016 Yılında Kömüre Giden Demiryolu - Tren Turizmi Projesi Araştırma Raporu ve Tanıtım Kataloğunu hazırlamıştık. Araştırma raporu ile bölgenin mevcut turizm ve kültür değerleri halihazırdaki tren yollarıyla bütünleştirilmiş, bir turizm koridoru oluşturulmuş ve alternatif bir turizm güzergahı ortaya konulmuştur. 2017 yılında bölgenin ve Kömüre Giden Demiryolu Tren Turizmi Projesinin bilinirliğinin artırılması amacıyla 'Kelebeğin Rüyasına Yolculuk' ismiyle bir tur organizasyonu gerçekleştirilmiştir. Tur organizasyonuna sosyal medya fenomenleri, yerel rehber, TÜRSAB yetkilileri, tur acenteleri ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile özel sektör işletmelerinden temsilcileri katılmıştır.

Yapılan bu tanıtım turu organizasyonu kamuoyu tarafından oldukça ilgiyle karşılanmış ve daha önce bu bölgeye tur düzenlemeyen tur acenteleri Batı Karadeniz Bölgesine düzenli turlar düzenlemeye başlamışlardır. Ayrıca projeden haberdar olan Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşları hiçbir destek almadan tren yoluyla bölge içinde gezi organizasyonu düzenlemeye başlamışlardır. 2019 yılında BAKKA tarafından Kömüre Giden Demiryolu Tren Turizmi Projesinin bilinirliğinin artırılması ve farkındalığın oluşturulması amacıyla sürdürülebilir tanıtım faaliyetlerine başlanmış, bu kapsamda Kömüre Giden Demiryolu Projesinin 'Yeşil Rota' konsepti ile internet sitesi ve sosyal medya hesapları oluşturulmuştur ve çeşitli tanıtım materyalleri hazırlanmıştır. Kömüre Giden Demiryolu Tren Turizmi Projesinin hayata geçirilmesi için 2020 yılında Zonguldak Milletvekillerimizin de desteği ile Ankara'da ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerine bir dizi ziyaret gerçekleştirdik. Sonuçta Zonguldak'ta tren turizmine dahil edildi. Bu süreçte emeği olan yerel tarihçi ve yazar Ekrem Murat Zaman'a, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yetkililerine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Taşımacılık A.Ş Yetkililerine, Valilerimize, Milletvekillerimize ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy'a çok teşekkür ediyorum. İlimizde sektörel çeşitliliğin sağlanmasına yönelik yaptığımız bir çalışmamız daha karşılık bulmuş oldu" dedi.