Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker, "Torba Yasa"dan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) çıkarılmasını değerlendirdi.

İŞTE O YAZI...

Son haftalarda kömür üzerinden yürüyen bir hükümet propagandası var. İçinde bol bol müjde, rekor kelimeleri geçiyor.

2018, kömürün altın yılı olacakmış. Yerli kömürde rekorlar kırılacakmış. Vs. vs. ...

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) yıllardır yeni işçi alınmaz, yatırım yapılmazken bu rekorlar nasıl kırılacak diye insan merak ediyor tabii.

Maden işçisi kendisini ocağa kilitleyince, AKP, kömür sahalarının bölünüp parçalanmasına dair maddeden vazgeçti malum. Bu vazgeçiş pek ikna edici görünmedi. Arka planında geçen yıl zaten hazırlanmış bir başka özelleştirme planının yer aldığı belirtiliyor.

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya geçen gün TBMM Genel Kurulu'nda can alıcı bilgiler verdi.

"Gözümüz gibi korumamız lazım" dediği TTK'ye bağlı Amasra B sahasını 2005'te alan 20 yılda 56 milyon ton kömür çıkarma taahhüdü verdiği halde taahhüdüne uymayan "bir firmadan" söz etti.

MEZARLIĞA EL ATMAK

Bu firmanın kömür çıkarmak yerine, kurmak istediği termik santral için sürekli çalıştığını, hükümetin hesap sormak bir yana sürekli arka çıktığını anlattı.

Yalçınkaya, "firmaya yapılan son güzelliği" ise şöyle aktardı:

"Amasra ilçesinin Gömü ve Tarlaağzı köylerinde yaşayan vatandaşlara ait taşınmazlar kamulaştırılmış, Bakanlık da kamu yararı iddiasıyla onaylamıştır. Neden yapıldığı bilinmeyen bu işlemle, yıllardır köylerinde oturan insanların taşınmazlarına el atılmış, üstelik bu alana mezarlık da dahil edilmiştir."

Evet, mezarlık, yanlış okumadınız. Yalçınkaya, TTK'nin o bölgede hiçbir yatırım faaliyeti çalışması olmadığını vurgulayıp sordu: "Vatandaşın elinden taşınmazını almak kime yarayacak? TTK'ye mi, yoksa termik santralı kuracak firmaya mı?"

Biz Enerji Bakanlığı'na daha açık soralım: Gömü ve Tarlaağzı'nda yaşayan köylülerin taşınmazlarına, mezarlık alanını da içine alacak şekilde kimin için el koydunuz? Hattat Holding bünyesindeki Hema için olabilir mi?

Editör: Pusula Gazetesi