Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra sahalarında rödevans işletmeciliği yapan Hattat (HEMA) Madencilik A.Ş. ile çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sözleşmedeki üretim ve istihdam şartnamesinin hiçbirini yerine getirmediğini belirten Başkan Yeşil "Hükümet HEMA şirketine birçok taviz verdi, birçok destek verdi. Sebebi de yerin altındaki zenginliği yer üstüne çıkartma ve istihdam sorununu çözmekti. Ama geldiğimiz süreçte son 15 yılda bu sözlerin hiçbirini tutmadı" dedi.

Hakan Yeşil, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi; "AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ile birlikte Çinli firmanın Amasra TTK'ya yaptığı ziyaretin amacı; Çinli şirketin HEMA ile ortak bir çalışma içerisine girmek istemesiydi. Tabi bu HEMA şirketinin 2005 yılında Bartın'a bölgemize geldi. 2005 yılında 2 ayın 14'ünde bir sözleşme imzaladılar, ilana çıkan bir teklif vardı, imzaladılar. 2005 yılından günümüze kadar HEMA şirketi verilen sözlerin hiç birini tutmadı. 36 aylık bir hazırlık süresi verildi, bu arkadaşlara bu sürenin son 6 ayında 500 bin ton üretim yapma sözü vermişti. Toplam 20 yıllık sürede 56 milyon ton kömür sözü vermişti. Firmaya o dönemde çeşitli nedenlerle 120 aya yakın 10 yıl süreyle bir süre uzatımı verildi. Hükümet HEMA şirketine birçok taviz verdi, birçok destek verdi. Sebebi de yerin altındaki zenginliği yer üstüne çıkartma ve istisnam sorununu çözmekti. Ama geldiğimiz süreçte son 15 yılda bu sözlerin hiçbirini tutmadı. Tutmadığı gibi bir kürek kömür de çıkarmadı. 2017 yılında da Eren Enerji'de yerli milli kaynaklarımızdan bir anlaşma yaptı. Yıllık 5 milyon ton sözü o dönemin enerji bakanı ile beraber ekranlara çıkarak 'Yıllık 5 milyon ton ilerleyen zamanlarda da yıllık 7 milyon tona çıkacak' diyerek bir sözleşme yapmıştı. Bunu da yerine getirmedi ve Eren Holding de yurt dışından kömür getirtip burada onu kullanıp bizim kaynaklarımızdan yararlanamıyor."