Amasra'ya yapmaya çalıştığı santralin, daha önce, 4 defa ÇED süreci durdurulduğu, konuyla ilgili farklı konularda açılan 8 davayı kaybettiği halde inadından vaz geçmeyen Hattat Holding, Bartın halkından 13. tokadı da yedi. Termikçi şirketin, 1320 MW gücündeki santral için 2019'da başlattığı yeni ÇED süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu. Durdurma kararı, 4 Şubat'ta, Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında alındı. Toplantıya bakanlık bürokratlarıyla şirket yetkililerinin yanı sıra, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Belediyesi adına Bartın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış ve avukatlar katıldı. Kararın duyulmasının ardından büyük sevinç yaşanan Bartın'da, vatandaşlar, santral projesinden, bir daha gündeme gelmemek üzere vaz geçilmesini de istedi.

BARTIN HALKI 1999'DAN BU YANA SANTRALE KARŞI DİRENİYOR

Hattat Holding, Hema adlı şirketi ile Amasra'da, ilk kez, 1999'da santral girişiminde bulundu. İlkin 150 MW gücünde mobil bir santrali gündeme getiren Hattat, başaramayınca, 2005'te bu kez taşkömürü çıkarma iddiasıyla Amasra'ya geldi. Bu kapsamda Türkiye Taşkömürü Kurumu'yla (TTK) rödevans sözleşmesi imzalayan ve yeni ocaklar açan şirket, hemen ardından yerli kömüre dayalı yeni santral projesi açıkladı. 2006'da EPDK'ye yaptıkları başvuruda 654 MW olarak belirledikleri santralin gücü, önce 1100, sonra da 2640 MW'a çıktı.

2019 KİŞİ İLE ÜLKENİN EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASI AÇILDI

Termik santrallere karşı Bartın Platformu öncülüğünde mücadele başlatan Bartın halkı, bu süreçte termik santrale karşı on binlerce imza topladı, birçok protesto gösterisi düzenledi. ÇED Halkın Katılımı Toplantıları büyük eylemlere dönüştü. O yıllarda toplam nüfusu 180 bin civarında olan Bartın halkı, 43 bin bireysel dilekçe ile santrale itiraz ederken, Zonguldak İdare Mahkemesinde, 2019 kişi ile ülkenin en büyük çevre davasını açtı. Tüm bunlara karşın ÇED'i olumlu bulunan santralle ilgili karar Danıştay tarafından bozulunca dosya tümüyle rafa kalktı. 2019 yılında yeni bir süreç başlatan şirketin santral kurma hevesi, alınan son İDK kararı ile tümüyle kursağında kaldı.

ALINAN TÜM KARARLAR HÜKÜMSÜZDÜR

Bartın Platformu İDK toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, hazırlanan ÇED raporunun, proje kapsamında yapılacak bütün tesisleri entegre şekilde değerlendiren ve yöredeki kümülatif etkileri ortaya koyan bir rapor olmadığını iddia ederek, projeye ilişkin alınmış olduğu iddia edilen 'ÇED gerekli değildir' ve 'ÇED olumlu' kararlarının hükümsüz olduğunu söyledi. ÇED başvurusunda TTK ile imzalanan rödevans sözleşmesinin ekinde aynı civarda bir santral kurulması hususunun yer aldığı iddiasının doğru olmadığını da iddia eden Bartın Platformu, başlangıçta toplam 20 milyon metrekare orman alanını yok edecek olan santral için verilmiş geçerli orman izni olmadığını da dile getirdi.

SANTRALİN ÇEVRE DÜZENİ PLANINDA YERİ YOK

Amasra B sahasından çıkarılacak kömürün ihtiyacı karşılamadığı için yapılacak rıhtımın ithal kömür için kullanılacağı da iddia edilen açıklamada, ayrıca, şu görülere de yer verildi: "Termik santral yapılmak istenen yerin uygun olmadığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca daha önce üç kez tescil edilmiş olduğu için bu kararının tersi artık mümkün değildir. Yürürlükteki Çevre Düzeni Planlarında termik santrale yer verilmemiş olduğu için yer seçimi hukuka aykırıdır. Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan proje için ÇED olumlu kararı verilemez."