Zonguldaklı sekiz kadın, bir proje fikri ile başlayan çalışmalarını resmileştirerek, Zonguldak İmece Derneği'ni kurdular. Şehrin farklı dinamiklerine yönelik projeler gerçekleştirmeyi hedefleyen kadınlar, çalışmalarını "İmece" adını verdikleri derneği çatısı altında topladı. İmece Derneği'nin düzenlediği Çukurören Köyü Sünnet Şöleni'nde, köylü ile kentli bir araya geldi.

Zonguldak'ta yaşayan sekiz kadının sohbeti esnasında ortaya çıkan şehrin kalkınmasına yönelik düşünceler, resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından dernekleşti. "Zonguldak İmece Derneği" adı verilen organizasyon, il ve ilçelerde gerçekleştirilmesi planlanan proje çalışmalarına destek vermeye hazırlanıyor. Dernek, proje çalışmaları ile eşzamanlı olarak köy-kent buluşmalarına yönelik etkinlikler düzenliyor.

İLK HEDEF; KÖY-KENT KUCAKLAŞMASI...

Derneğin üyeleri, Zonguldak'ta farklı alanlarda çalışmalar yapan kadınlardan oluşuyor. Şehre ekonomik değer katacak projeler için kolları sıvayan kadınlar, Ar-Ge çalışmalarına başladı. İlk olarak belirlenen alanlarda toprak analizleri gerçekleştirildi. İmece üyelerinin gündeminde toprağın ve iklimin yapısına uygun ekonomik değer yaratacak uygun ürün arayışı var. Kırsal bölgelere ekonomik dinamikleri kazandıracak yönde atılan adımların aşamaları arasında bölge halkının eğitimi öncelikli sırada yer alacak.

Çukurören Köyü'nü Ar-Ge merkezi olarak belirleyen İmece kadınları, derneğin kuruluşu öncesinde amaçlarını anlatmak üzere 5 Mayıs Pazar günü düzenledikleri Hıdrellez şenliğinde gördükleri ilginin ardından, 23 Haziran Pazar günü köyde sünnet şöleni gerçekleştirdiler. Köydeki sünnet olan çocuklar için düzenlenen etkinlik tam bir şölene dönüştü. Etkinliğe katılan Zonguldaklılar da keyifli bir gün geçirdiler.

SIRA "ÜRETİM ÖNCESİ EĞİTİM"DE...

Çukurören Köyü'nden alınan toprak numunelerinin analizlerini yaptıran derneğin sıradaki hedefi ise, üretim öncesi eğitimler düzenlemek. Eğitimlerin belli alanlarla sınırlandırılmayacağını belirten İmece kadınları, okuma-yazma kursları da olmak üzere doğayı koruma, iyi tarım, organik ürün yetiştiriciliği, yabancı dil, satış ve pazarlama gibi farklı konularda seminerler düzenleyecekler. Eğitimler, konunun uzmanları tarafından köyün sosyal tesislerinde gerçekleştirilecek.

ZONGULDAK'TAKİ PAYDAŞLARLA İLETİŞİM BAŞLIYOR

Zonguldak ve çevresinde İmece ile aynı hedeflere yönelik faaliyet gösteren tüm dernek ve organizasyonları "paydaş" olarak gören Dernek üyeleri, bilgi ve fikir alış verişinde bulunarak "daha iyiyi nasıl yapabiliriz?" sorusunun cevabını almak istiyorlar. İmece kadınları, özellikle devlet tarafından teşvik edilen organizasyonlarla bir araya gelerek güç birliği içinde ilerlemeyi planlıyorlar.

Editör: Pusula Gazetesi