Dolu bir CV, yetenek sınavları, niyet ve referans mektupları vs... Ancak bunların hiçbiri yeni bir işe girmek isteyen adayı iş mülakatı kadar germez sanırız.

İş mülakatları şirket yetkilisinin veya yetkililerinin (ki çoğu zaman bu yetkililerin çoğu İK departmanından biri olur) işe girmek isteyen kişiyle baş başa bir görüşme yapmasıdır. Bu görüşme, çoğu zaman aday eğer diğer tüm aşamalardan başarı ile geçmişse yapılır ve bu görüşmenin olumlu geçmesinin ardından genellikle aday işe alınır.

İş mülakatları yapan kişiler bu alanda daha önce de yüzlerce mülakat yaptıkları için belli mülakat teknikleri geliştirmişlerdir. Bu teknikler belli sorularla adaya dair doğru değerlendirmeleri yapabilme üzerine kuruludur.

Bir adaya iş mülakatı esnasında sorulan klasik ama etkili soruların incelemesini yapmak istiyoruz. Uzatmadan başlayalım.

Bana kendinizden bahsedebilir misiniz?

Bir iş görüşmesinde sorulan en klasik soru yukarıda belirttiğimiz bu sorudur.

Bu soru, neredeyse her iş görüşmesinde sorulmasına rağmen ne yazık ki işe girecek adayların da cevaplarken belki de en çok hata yaptıkları sorudur. Nitekim sorulan bu soruyu cevaplarken adaylar ne yazık ki kişisel bilgiler verebiliyorlar. Oysa iş görüşmesinde sorulan bu soru ile İK yetkilisi, işe girmek isteyen kişinin geçmiş iş tecrübeleri, girmek istediği pozisyon ile ilgili bilgi düzeyi ve bu pozisyonun aday için ne ifade ettiğini öğrenmeye çalışmaktadır. Bu yüzden bu soruyu cevaplarken hiçbir zaman kaç kardeşinizin olduğundan veya anne babanızın mesleği gibi şeylerden bahsetmeyin.

Sizi neden işe alalım?

İş görüşmelerinin bir başka jenerik sorusu da yukarıdaki sorudur. Bu soruyu cevaplarken de muhakkak çok hazırlıklı olmalısınız. Bu soruyu cevaplarken bir adayın yapması gereken en önemli şey, mümkün olduğunca özgün bir cevap verebilmektir. İşimi iyi yaparım veya ben bu iş için en iyi aday olmalıyım gibi genel ve soyut cevaplar yerine girmek istediğiniz pozisyon ile yeteneklerinizin örtüştüğüne dair daha somut cevaplar vermeye çalışın.

Bu soruya vereceğiniz güzel ve dolgun bir cevap işe alınmanızda büyük bir etki yaratacaktır.

Bizimle çalışmayı neden istiyorsunuz?

İşte bir işyeri mülakatı için en çok duyulacak sorulardan bir diğeri. Bu soruya cevap verirken de yukarıdaki soruya cevap verirken olduğu gibi basit ve soyut cevaplar vermekten uzak durmak gerekmektedir. Zira, şirket yetkilisinin bu soruyu sorma amacı, adayın bahse konu şirketin bir parçası olmayı ne kadar çok istediğini duymaktır.

Bu yüzden, bu soruya cevap verirken yine şirkete ilişkin somut bilgilerden yola çıkarak detaylı bir cevap vermeye gayret gösterin. Şirketin hangi özelliklerini net olarak beğendiğinizi ve bu özellikleri çalışanlarına sunan bir şirketin parçası olmaktan duyacağınız memnuniyeti ortaya koymaya çalışın.

Karşılaştığınız zor bir durumu ve onu nasıl çözdüğünüzü anlatır mısınız?

Bir iş mülakatına girmeden önce kesinlikle üzerine düşünülmesi gereken bir sorudur. Daha önceki iş deneyimlerinizden birine ilişkin bir durumu hatırlayın ve bu durumdan kurtulmak için yaptığınız pratik hamleyi öne çıkarın.

Bu soruya vereceğiniz cevap, iş hayatındaki pratikliğinize ortaya koyacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, uzun bir olay anlatmama olmalıdır.

Sormak istediğiniz bir soru var mı?

İş mülakatına girmeden önce muhakkak bu soruya hazırlıklı olun ve bu soruyu duyduktan sonra benim bir sorum yok gibi bir cevap vermeyin. Zira, burada şirkete ilişkin gerçekten aklınıza takılan bir noktada soru sorarsanız işe girmek istediğiniz pozisyon ile ne kadar ilgili olduğunuzu ortaya koymuş olacaksınız. Dolayısıyla muhakkak daha önce kafanızda belirlediğiniz bir veya birkaç soruyu mülakatın en sonunda sorarak mülakatı bitirmeye çalışın.

İş hayatında başarılı olmak için yeni ve yüksek pozisyonda bir işe girmek önem arz eder. Bunun için de muhakkak iş mülakatlarına deneyimli bir şekilde hazırlanmalısınız.