Zonguldak'ta yaşayan Tıska ailesinin 2 kızından 8 yaşındaki Irmak'a 3 buçuk ay önce Lösemi teşhisi konuldu. Baba 45 yaşındaki Necmi Tıska ve anne 32 yaşındaki Sibel Tıska, Irmak'ın tedavisi için Ankara Üniversitesi Cebeci Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Ancak baba Necmi Tıska, bir işi olmadığı için kızının sağlık ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Evinin elektrik ve su faturalarını ödemeyen Necmi Tıska, kayın validesinin evine taşınmak zorunda kaldı. Tek isteğinin kızının ihtiyaçlarını karşılayabilmek olduğunu belirten Necmi Tıska, "Kendi kendime hep şu an bir işim olsun da kızımın ihtiyaçlarını karşılayabileyim, dışarıya gerek kalmadan kendim onu tedavi ettirebileyim diyorum. Kızım hasta olmadan önce bir şekilde geçiniyorduk ve sıkıntımız yoktu ancak şu anda öyle değil. Bir noktadan sonra karşılayamaz hale geldim. Gönül ister ki çocuklarım burada değil de kendi yuvalarında otursunlar. İstediğiniz şeyler fazla olmadığı halde olmayınca hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Tek isteğim sigortası olan, kızımın ihtiyaçlarını karşılayabileceğim gelir alabileceğim bir iş" dedi.

"10 GÜNDE BİR ANKARA'YA GİDİYORUZ"

Irmak'ın tedavisi için 10 günde bir Ankara'ya gitmek zorunda olduklarını belirten baba Necmi Tıska, "Kızım Irmak 8 yaşında ve bizim ilk çocuğumuz. Bundan 3 buçuk ay kadar önce ilk okul 2'inci sınıfa gidiyordu. Okulun son dönemlerine doğru bir rahatsızlık geçirdi. Yüksek ateş ve kusma şikayetleri vardı. Bel ağrısı şikayeti vardı. Doktora getirdik bir teşhis koyamadılar. Durumu kötüye gidince Ankara'ya gitmeye karar verdik. Cebeci Tıp Fakültesi'nde muayene olduk ve kızıma lösemi teşhisi konuldu. Lösemi tedavisi görmeye başladı. Rahatsızlığının da yüksek risk grubunda olduğu söylendi ve hemen tedaviye başlandı. Hastalıkta zor dönemi atlattık gibi bir şey. 15 ay daha tedavisi devam edecek. Şu anda haftada bir veya 10 günde bir Ankara'ya gidiyoruz ve tedavimiz devam ediyor. Doktorların söylediği şu anda güzel gidiyor. Kızımın iyi olacağına inanıyorum. Allah da yardım ediyor" diye konuştu.

TEK İLAÇ İÇİN 458 TL FİYAT FARKI ÇIKARTILDI

İlaç ücretlerini bile karşılayamaz hale geldiğini belirten Tıska, "Doktorlarımızdan Allah razı olsun ilgileniyorlar. Hastalık konusunda bir sıkıntımız yok. Ben çalışmıyorum. Çalışmıyorumdan kastım devlet işinde değilim, özel sektörde de sigortalı bir iş bulamadım çeşitli nedenlerden dolayı. Yeşil kartlıyım, devletin bana tanıdığı imkanlar çerçevesinde kızımın rahatsızlığını yenmeye çalışıyorum. İlaç giderleri oluyor. En basiti dün kızımın raporlu ilacını almak istedik. Eczanenin bize çıkarttığı fiyat farkı 458 TL bir ücret oldu. Bu sadece bir ilaç için ve kızım bu ilacı en az 10 yıl kullanacak" şeklinde konuştu.

"BİR NOKTADAN SONRA TIKANIYORSUNUZ"

"Sürekli Ankara'ya gidip geliyoruz. Enfeksiyon kapma riski olduğu için toplu taşıma araçlarını kullanamıyoruz" diyen Tıska, "Toplumsal alanlarda bulunması yasak. Bu nedenle araç tutmak ve taksi ile götürüp getirmek zorunda kalıyorum. Bu da tabi belli bir külfet oluyor. Ben günlük işlerde çalışıyorum ve daimi bir işim de yok. Ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama bir noktadan sonra tıkanıyorsunuz. İnsan ister ki kızının sağlığı için her şeyi yapabilsin ama iş olmadığı ve çalışmadığım için elimden gelenin fazlasını yapamıyorum. Elimdeki imkanları zorluyorum. Çevremdeki insanların yardımları oldu, sağ olsunlar ama süreç uzun bir süreç. Kızımın ilaç gibi ihtiyaçları baya yüklü olunca zorlanıyorum" ifadelerini kullandı.

"KPSS'YE BİLE GİRDİM"

"O kadar kötü bir döneme denk geldi ki, belki size saçma gelecek... Şu anda kayın validemin evindeyiz. Kendi evimin elektriği kesik, suyu kesik. Maddi imkansızlıklardan dolayı elektrik faturamı ve suyumu yatıramadım" diyen Tıska şöyle devam etti; "Evimin durumu da kötü. Hastalıkla bir taraftan uğraşıyoruz, Ankara'ya gidip geliyoruz, küçük bir kızım daha var onun la da ilgileniyoruz. Kızımın sağlığı sürekli değişkenlik gösteriyor. Bir gün bakıyorsunuz çok iyi, bir gün kan değerleri düşüyor, bir gün ateşi düşüyor. Bir gün hiç yatağından kalkamıyor. Kendi kendime hep şu an bir işim olsun da kızımın ihtiyaçlarını karşılayabileyim, dışarıya gerek kalmadan kendim onu tedavi ettirebileyim diyorum. Kızım hasta olmadan önce bir şekilde geçiniyorduk ve sıkıntımız yoktu ancak şu anda öyle değil. Bir noktadan sonra karşılayamaz hale geldim. Ben belki olur diyerek KPSS sınavına girdim. 72 puan aldım. Belki dedim olur da devlet işine girebilirim. Şansım yüzüm güler belki dedim. Sürekli bir iş var mı diye araştırıyorum. Şu an için tek isteğim sigortası olan ve kızımın ihtiyaçlarını karşılayabileceğim bir işe gireyim. Başka da bir şey istemiyorum. Kızım ihtiyaçlarını gidereyim, o sağlığına kavuşsun başka bir şey istemiyorum. Yeşil Kart ile ilgili de hastanede sıkıntı çıktı. Mecburen normal sigorta yaptırdım ve onun da ödemesini yapıyorum. Sorunlar hep üst üste binince size lazım olan para da artıyor ve sıkıntıya giriyorsunuz. Gönül ister ki çocuklarım burada değil de kendi yuvalarında otursunlar. İstediğiniz şeyler fazla olmadığı halde olmayınca hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Tek isteğim sigortası olan, kızımın ihtiyaçlarını karşılayabileceğim gelir alabileceğim bir iş." Kızının adına yardım hesabı da açtıran Tıska ailesi, yardım yapmak isteyenlere teşekkür etti.

Banka adı: İŞ BANKASI

HESAP SAHİBİNİN ADI: Irmak Tıska

HESAP NO: IBAN: 7600-1879623

TR83 0006 4000 0017 6001 8796 23

İLETİŞİM: 0538 823 27 11

Editör: Pusula Gazetesi