Kilimli'nin Antik adlarından Crenidibus, Cuelinelli,
Crenides Yunanca`da "Çeşme,Pınarcık" anlamına gelir
Krenidai olarakta söylenir.
Kilimli Tepesi adı ise; Kyshla`dır.
Yunan dilinde Crinides "Κρηνίδες" yazılıyor, "Κρηνίδες" Kilinay diye okunuyor. Yani Kilimli ismi Crinides`den Türkçeleşmiş hali olarak gelme ihtimali de var.
Crenides veya Krenides ( Antik Yunanca : Κρηνίδες ) veya Cranides veya Kranides ( Antik Yunanca :ρανίδες). Bithynia Bölgesinin Pontik sahilinde bir kasaba idi; Marcian'a göre Cranides Sandraca`dan (Zonguldak) sadece 20 stadiadır.(3780 m)
(Gerçekte yaklaşık 6 km olan bu mesafeyi Strabon, adımlarını sayarak 3780 m olarak hesaplıyor. Antik ölçü birimi olan Stadia, 189 metreye denk geliyor. İstasyon, Stadyum isimleri bu ölçü biriminden türemiş kelimelerdir.)
Strabon, Kilimli`yi, Heraclea (Ereğli) ve Billaeus'un ağzı (Filyos Çayı) arasında bir kasaba olduğundan bahseder.
Crenides bölgesi, Türkiye'nin modern Kilimli'sidir.
Batısında İnsu (İnağzı) doğusunda da Psylla (Çatalağzı) bulunmaktadır. Psylla ile Crenides arasında bir tepe bulunmaktadır. Bugün "Askeri Tepe" olarak bilinen ve daha çok "Kilimli Tepesi" olarak söylenen bu tepenin antik adı ise; Kyshla`dır. Çatalağzı`nın antik ismi Psylla`ya yakın bir kelime olan Kyshla`nın o dönemde Strabon`a göre Psylla „büyük bir pazar yeri ve yerleşimi" olduğu için "Kyshlalofos" "Çatalağzı Tepesi" olarak adlandırıldığını düşünüyorum.
Hasırarkası ile Kilimli arasında bulunan, bugün Karadeniz Sahil Yolu (D-010) çalışmaları için bir kısmı indirilen burunun adı ise C.Kilimoli olarak haritalarda geçiyor. Bu ismin "burun" olduğunu da; haritalarda "C." diye işaretlenmiş olduğundan anlıyoruz. Buranın Zonguldak yönünden gelen kıyı şeridine istinaden bir hayli çıkıntılı olduğu görülür.
Aslında dikkatlice incelendiğinde burası bir burundur.
Biz Zonguldak'ta burun adı olarak, sadece Ereğli`de ki "Baba Burnu" olduğunu biliyoruz. Buranın antik adı da haritalarda
C.Acerrusia olarak geçiyor. C.Kilimoli ise Kilimli'de ki bu çıkıntı için kullanılan isimdir.
Antik dönemlerde Karadeniz sahillerinin bugünkünden daha içerilerde olduğunu düşünürsek, Kilimli en az "bugün demiyoluna kadar" deniz olması muhtemeldir. Bu durumda bu çıkıntının burun olması daha netlik kazanır.
Kilimli'nin ismi bu Kilimoli Burnu`ndan gelmiş olabilir.
Genelde bu tip çıkıntılar antik zamanlarda „Filyos Akropolü" gibi kale olarak kullanılsa da, Kilimli'nin Radar Tepesi`nin yüksekliği bu çıkıntıyı önemsiz hale getirmiş olabilir. Zira Kilimli Tepesi denizi her yönü ile en iyi gören konumdadır.