13.30 treniyle 40 dakikada gittim Filyos'a. Trende boş yer yoktu. Üstelik çok ucuz. Zonguldak - Filyos 3 Tl....Filyos'ta, Cemil Kaya Abimin kitaplarıyla buluştum bugün. Zengin kitaplığının içinden denizcilik kitaplarını da gösterdi. Ereğli, Kozlu, Kilimli, Bartın ve Tarı gemileri bunlar... Gemilerin fotoğraflarını çekmek için izin aldım kendisinden. Fotoğrafını çektiğim donanma kataloğunda KİLİMLİ gemisinin, Ex - U.S. YMS type, "K" Class olduğunu ve 1948 yapımı olduğunu görüyoruz.
Değerli Abim Cemil Kaya "Sana Kilimli gemisinin, Kilimli anısını da anlatayım" dedi ve tahminen 1960 öncesinde olan olay hakkında şunları anlattı.
Esat Mızrak abi, "Kilimli Mayın Tarama Gemisinde" bahriye askerdir. Gemi, bir tatbikat sonrasında Ereğli'ye gelir. KİLİMLİ gemisinin askeri Esat Abi komutanından; "Benim ailem KİLİMLİ'de, bana izin verin de annemi göreyim" diyerek izin ister. Kilimli Gemisinin komutanı da Kilimli'yi merak etmiş olacak ki gemiyi Kilimli açıklarına getirir ve demirler. Esat Abi de filikayla karaya çıkarılır. Koşarak evlerine gider. Bu olay Kilimli 'de duyulunca ve mahalle arkadaşları da Esat Abinin gemi ile geldiğini duyunca Kilimli Komutanına hoş geldiniz demek ve teşekkür etmek isterler. Komutana çiçeği, gemiye giden heyetin içindeki Türkan Üstov abla verir.
Komutan, Kilimli 'den gelen heyetle bir süre gemide sohbet eder. Esat abiye de Kilimli'de bir süre kalması için izin verir.
Zonguldak'a dönüyoruz. "Sana bir sürprizim daha var, Krēnidai (durgun su da)" dedi Cemil Abi... Kilimli sahilindeki Halit Balık Evi'ne geldik. Halit Balık Evi'nin duvarında yerini bulacak olan fotoğraftaki gemi ise TCG KİLİMLİ. (P-1209)'NİN fotoğrafıydı. Halit Balık Evine, BERAT ACAR tarfından hediye edilmiş...
Radara yakalanmamasıyla da bilinen TCG Kilimli aynı zamanda hayalet gemi olarak da adlandırılıyor.
Kuzeyin Yükselsen Yıldızı TCG Kilimli Komutanı Dz. Yzb. Sadi Yeşil imzasının üstündeki notta; "13.04.2017 TCG KİLİMLİ. (P-1209) KOMUTANLIĞINCA İSTANBUL TERSANE KOMUTANLIĞI 130 MD. LÜĞÜNDE GÖREVLİ BERAT ACAR VE KİLİMLİLİ BALIKÇILARA SELAMLAR" yazıyor.

Editör: Pusula Gazetesi