Bildiğiniz üzere kıble, Kabe cihetine yönelme manasına gelmektedir. Namazın şartlarından birisi de kıbleye yönelmek yani istikbal-i kıbledir. Dolayısıyla kıblenin doğru şekilde tespit edilmiş olması namazın sıhhati açısından pek mühimdir. Kabe, Mekke'deki bir binadan ibaret olmayıp, bu binanın olduğu yeri yahut arsayı ifade etmektedir. Kıble hakkında kısaca bilgi verdikten sonra gelelim kıblenin önemi ve kıble yönü bulma üzerine sorulan soruların cevabını bulmaya..

Kıble yönü namazın şartllarından birisi olduğundan mutlaka doğru kıble cihetine doğru namaz kılınmalıdır. Kıble yönünü bilmeyen ya çevresindekilere sorarak kıble yönünü bulacak ya da araştırma yaparak tespitine çalışacaktır. Bazı işaretlere, gündüz güneşe, gece ise yıldızlara bakarak kıble yönünü araştırmak ve kanaat getirdiği yöne doğru namazın kılınması icap etmektedir. Araştırma yaparak bulduğu yöne doğru namazını kılan kimse namazı bitirdikten sonra kıble yönü hususunda hata ettiğini anlarsa, artık o namazı iade etmesine gerek yoktur. Zira namaz başlangıcında gerekli olan araştırmayı yapmış ve kanaat getirdiği yöne doğru namazını eda etmiştir.

Peki kıble yönünü nasıl bulacağız? Kıble yönünü bulmanın en sağlam yolu eski bir yöntem olmasına karşın en doğru sonucu veren pusula kullanmaktan geçer. Pusula ile nerede olursanız olun yönünüzü kolayca tespit edebilirsiniz. Ülkemiz açısından güney yönü, batı bölgelerimiz için ise güney doğu ciheti kıble yönünü göstermektedir. En doğru sonucu elde etmek istiyorsanız bulunduğunuz yerin kıble açısını bilmeniz gerekmektedir. Kıble açılarını derece olarak veren birçok site vardır. Fakat Kıble Pusulası sayfasında tüm illerimizin pusula için kıble açılarını ayrı bir sayfa olarak bulabilirsiniz. Evvela pusulayı yatay ve etrafında metal cisimler olmayacak bir yere yerleştiriniz. Pusulanın N yazan tarafı kuzeyi göstermektedir. Belirttiğimiz Kıble Bulma sitesinden aldığınız kıble açısını N (Kuzey)'den başlayarak saat yönünde bulunuz. Açının isabet ettiği yöne doğru yönelerek artık namazınızı eda edebilirsiniz. Günümüzde pek uygulanmamasına karşın en doğru sonucu veren bir diğer yöntem ise kıble saati uygulamasıdır. Takvimlerdeki Kıble S. sütununda işaret edilen vakitte yüzünü güneşe dönen kimse aynı zamanda kıble cihetine yönelmiş olur. Hem kolay hem de en doğru sonucu veren bu yöntem ile de kıble yönünüzü bulmuş olacaksınız.

Günümüz teknolojisi ile kıble bulmak artık daha da kolaylaştı. Akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar ile yaklaşık olarak kıbleyi bulmak artık çok kolay. İnternet ortamında kıbleyi nasıl bulurum? sorusunu yöneltenler için tavsiye edeceğimiz yöntem ise Google Maps yani haritalardan istifade edilerek kıble çizgisini veren sayfaları kullanmanız olacaktır. Bulunduğunuz ev veya işyerinin tepesine kadar inerek kıble yönü çizgisini alabilir ve böylece kıblenizi kolayca tespit edebilirsiniz. Google Maps teknolojisini kullanan bu çalışmalara örnek olarak www.kiblebulma.com sitesini gösterebiliriz. Kıble yönünü ve hatta açısını veren bu çalışma içerisinde dünyanın birçok merkezinin kıble çizgisini rahatlıkla bulacaksınız.

Müslümanların namazlarını Kabe yönüne doğru kılmaları, onlar arasındaki birliği ve düzeni sağlaması ve gönüllerinden müşterek bir ibadet duygusu ile ferahlandırması gibi hikmetlerle doludur.

Editör: Pusula Gazetesi