Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Ezogelin Yöresel Bebek Çalıştayı", Oyun ve Oyuncak Müzesi'nde başladı. 3 gün sürecek çalıştay, Cumartesi günü açılacak bez bebek sergisiyle sona erecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğü'ne bağlı Oyun ve Oyuncak Müzesi, uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği ediyor. "3'üncü Uluslararası Ezogelin Yöresel Bebek Çalıştayı", dünyada ve Türkiye'de yapılan birbirinden farklı bez bebekleri bir araya getirdi. Şehrin kültürel değerlerinin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya; Türkmenistan, Rusya, Ukrayna, İstanbul, Ankara, Bandırma, Kütahya, Trabzon, Zonguldak'tan Zonguldak Mesleki Eğitimi Destekleme Kültür ve Yardımlaşma Derneği (ZOMED), Konya-Ilgın ve Gaziantep'ten Ezogelin Halk Eğitim Merkezi, Nurel Enver Taner Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarından (GASMEK) 30 bez bebek sanatçısı katıldı. Müze bahçesindeki atölye çalışmalarında bölgelere has yöresel kumaşlar ve malzemeler kullanılarak elde edilen bez bebeklerin yapımı çalıştay boyunca bebek sanatçılarınca katılımcılara gösterilecek.

Kurulan stantlarda, Ukrayna "Motanya Bebek", Türkmenistan "Bez Bebek", Bandırma "Polimer Bebek", Konya-Ilgın "Kitre Bebek", Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü "Dolgu ve Keçe Bebek", Trabzon Düzköy Halk Eğitim Merkezi "Düzköy Folklorik Bebek", İstanbul Olgunlaşma Enstitüsü "Kitre Bebek", Kütahya "Dolgu Bebek", Zonguldak "Kezban Bebek" ve Nurel Enver Taner Gaziantep Olgunlaşma Enstitüsü ile GASMEK "Ezogelin Bebek" sergilenecek.

"KEZBAN BEBEK", YÖRESEL KIYAFETLERİMİZİ GAZİANTEP'TE TANITIYOR

ZOMED tarafından üretimi yapılan "Kezban Bebek" kıyafeti, 2008 yılında Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi alan öğretmenleri tarafından yapılan araştırma ile gün yüzüne çıkarıldı.

ZOMED Başkanı Perihan Uğurlu, yaptığı açıklamada, "Derneğimizin, 'Gaziantep 3'üncü Uluslararası Ezogelin Yöresel Bebek Çalıştayı'na davet edilmesi ile ilimizin yöresel kıyafetlerini, yemeklerini turizm alanlarının tanıtma fırsatını yakaladık. Çalıştaya, ben ve Yönetim Kurulu Üyemiz Gülay Yıldırım ile katıldık. Bu çalıştayda, 3 yabancı, 7 Türk sanatçı ile bir araya geldik. Ülkelerin ve diğer illerin kültür ve sanatsal çalışmalarını görme şansını bulduk. ZOMED olarak her geçen gün daha güzel çalışmalarda yer alacağımıza inanıyorum. Bize bu imkanı veren tüm yetkililere teşekkür ederiz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi