Elektrik enerjisi ile beslenen sistemlerde şebekede ortaya çıkabilecek çöküntü, yükselme, ani dalgalanma gibi gerilim değişimlerine karşı koruyan aynı zamanda da enerjiğ kesintisi sırasında enerji üreterek sistemin devam etmesini sağlayan elektronik cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazlar kesintisiz güç kaynağı olarak adlandırılır. Bu cihazlar sistemin sürekliliğini sağlayarak ve kalitesiz yükü işleyerek elektronik cihazlarımızı korumaktadır.

Elektrik enerjisi ile beslenen sitemlerde kesintisiz güç kaynağının iki önemli görevi vardır İlk olarak sistemi olumsuz şebeke koşullarına karşı korumaktadır. İkinci olarak ise olası bir enerji kesintisi sırasında aküsünde depoladığı enerjiyi kesinti sırasında sisteme aktararak sistemin düzgün olarak kapatılması için olanak verir ve olası bir kaybı önler. Kısaca özetlemek gerekirse elektriksel sistemleri besleyerek, şebekedeki anormal durumları normal haline getirerek sisteme temiz ve kaliteli enerji aktarımı yapan cihazlardır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Neden Kullanılır?

Data center, endüstriyel tesisler gibi elektriği yoğun kullanan ve özellikle elektrik ihtiyacı bulunan, elektrik olmadığı zaman tüm işleri duran yerlerde enerjinin sürekliliği çok önemli bir durumdur. Konuyu biraz daha açarsak eğer tıbbi cihazlar, haberleşme sistemleri, denetim ve alarm sistemleri, aydınlatma sistemleri, bilgisayar sistemleri gibi enerjinin sürekliliğinin gerektiği ve yedek enerjiye ihtiyaç duyulan yerlerde en basit çözüm olarak kesintisiz güç kaynağı kullanılmaktadır.

Belki biz farkında değiliz ama ülkemizde belirli yerlerde sık elektrik kesintileri ile karşılaşabiliyoruz. Bunda en büyük sebep altyapı yetersizliğidir. Bunun önüne geçilebilir mi? Net birşey şöylemek zor. Ancak önlem alınabilir. Bunun için de yedek enerji ile sistemin devamlılığı sağlanır ve düzgün kapanış için zaman kazanılır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Kullanmalı mıyım?

Öncelikle yaptığınız işe bağlı olarak bir seçim yapmanız gerekecektir. Yani bir veri merkeziniz varsa ve sürekli olarak açık kalması, enerjinin sürekliliği gerekiyorsa UPS doğru seçim olacaktır. Yine yoğun bir müşteri potansiyeliniz var ve gün içerisinde bilgisayar merkezli iş yapıyorsanız olası bir enerji kesintisi tüm işlerinizi aksatacaktır. Aradaki farkı kapatmak için ekstra yoğun bir çaba harcamanız gerekecektir. Bu nedenle önce ihtiyacınızı belirlemeniz doğru olacaktır. Kesintisiz güç kaynağı konusunda daha fazla bilgi almak istiyorsanız APC sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi