Zonguldak Belediye Meclisi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Gurup Başkan Vekili Abdullah Karagüzel, belediyenin 2019 yılı Performans Programını eleştirdi.

AK Parti Gurubu ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gurubu performans programını yetersiz buldukları için ret oyu vermişlerdi.

Karagüzel, neden ret oyu verdikleri yönündeki soruya "2014 ile 2015'i, 2015 ile 2016'yı, 2016 ile 2017 performanslarının bir kes-yapıştır olduğunu çok rahatlıkla görebiliriz" dedi.

"BELEDİYE HALKIN PARALARINI ÇAR ÇUR ETMEYE DAYALI POLİTİKALARLA GİDİYOR"

Karagüzel, Pusula'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme konusunda bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Ama Zonguldak Belediyesi'nin gerek bütçesi, gerekse performansı Zonguldak halkının yaşam kalitesini doğrudan ilgilendiriyor. Bizler Zonguldak halkı adına konunun tarafıyız. Bizim performansa ve bütçeye hayır vermemizin dayanakları var. Strateji Geliştirme Müdürlüğü aslında Zonguldak Belediyesi'nin beyni. Belediye başkanı Strateji Geliştirme Müdürlüğünü araçsal olarak görüyor. Kendisi de meclis de 'Bunu bize hazırla' diyorlar. Bunun bir kıymeti yok, önemi yok. Müdürlük bir elemanla yürüyor, desteklenirse müdürlük belediyenin önüne bir plan, bir program koyar. Maalesef Zonguldak Belediyesi'nin hiçbir planı hiçbir programı yok. Her şey günü birlik, israfa dayalı, Zonguldak halkının paralarını çar çur etmeye dayalı politikalarla gidiyor. Çok örnekler verebiliriz. Mesela biz ilk başladığımız günden beri de performans raporunun kes-yapıştır raporu olduğunu söylemiştik. 2014 ile 2015'i, 2015 ile 2016'yı, 2016 ile 2017'yi bunu bir kes-yapıştır olduğunu çok rahatlıkla görebiliriz. Mesela performansta demiş ki; '15 km su kanalını yenileceğim. Su hattını yenileyeceğim.' 1 kilometre yenilenmemiş. Bunun gibi bir çok örnekler var. Hepsi bir israf, müsriflik, beceriksizlik, plansızlık ve programsızlık zemininde yürüyen bir iş."

"NEREYE GİDİYOR BU PARALAR?"

Performansın aynı zamanda bütçe olduğunu belirten Karagüzel, şöyle konuştu; "Bütçeye biz bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl 150 trilyon Zonguldak Belediyesi para harcamış. Nerede bu para? Siz bu 140 trilyonun karşısında bir hizmet görebiliyor musunuz? Hiçbir şey yok. Zonguldak Belediyesi'nin Muharrem Akdemir döneminde yaptığı 2 şey var. Biri hükümet binasının önüne koyduğu güvercin. Bir tanesi de dört defa diktikleri Uğur Mumcu Kavşağı. Bir ucube diktiler. Aslında o ucubenin yeri Tombaklar'da ki çöp alanının işaret levhasıdır. Hani o 'Zonguldak' diye resmettikleri şey var ya, sembolize ettikleri şeyleri tenzih ediyorum. Ama onun dışında hiçbir anlam ifade etmeyen yaklaşık 700-800 bin liraya yakın bir para harcandı. Oranın hakkı dal-çıktı. Ama planınız ve programınız olmayınca paralarınız zayii oluyor. Mesela bir önceki senenin bütçesine bakıyoruz. O da 120 trilyon falan, ondan bir önceki 100 trilyon. Muharrem Akdemir Zonguldak Belediyesini yaklaşık 10 yıldır yönetiyor. Ortaya çıkartılmış hiçbir şey yok. Zonguldak'ta sadece kasisler, çamurlu yollar, pis bir dere, derenin sorumlusu da kendisidir. Her gün dinlediğimiz, sadece yüzümüze gülüp, belediye başkanının gününü gün etmesidir. Geçtiğimiz yıl 140 trilyon lira harcadılar. Zonguldak Belediyesi'nin sadece çöpe, çöp toplamayla alakalı temizlik şirketine borcu 18 trilyon, 2 trilyona yakında faizi var. Zonguldak belediye başkanı bizim önümüze bir bütçe getiriyor ve diyor ki; 'Bunu kabul edin'. Bunun neyi kabul edilebilir? Bu sene bütçe 170 trilyon Tl. Önümüze getirdikleri bütçede bir belediyenin borcu olabilir. İşte diyor ki; 'Türkiye'nin ekonomik durumu'. Sizin kasanıza İller Bankası'ndan gelen bir para var mı? Her ay 4-6 milyon lira size para geliyor mu? Siz her ay 400-450 milyon lira Zonguldak Belediyesi'nin veznesinde topluyor musunuz? Topluyorsunuz. Nereye gidiyor bu paralar? Bu paralar müsrifliğe, israfa ve iş bilmezliğe gidiyor. Dolayısıyla bizim bütçedeki tavrımız temel dayanakları olan üzerinde çalışılmış bir hayırdır. Bunu Zonguldak halkının bilmesini istiyoruz."

"ZONGULDAK'I YÖNETEN AKIL, ZONGULDAK'A HİÇBİR ŞEY VERMEDİ"

Zonguldak belediye seçimlerinde parti olarak iddialı olduklarını belirten Karagüzel, şöyle konuştu; "Bizim için kim olduğu önemli değil. Şunu kabul edelim ki 2009'dan 2018'e kadar Zonguldak'ı yöneten akıl, Zonguldak'a hiçbir şey vermemiştir. Hiçbir şey verememiştir. Vermek gibi bir niyeti de yoktur. Eğer vermek gibi bir niyeti olsaydı, biz iyi niyetle şurada şu, şurada şu diyebilirdik. Bugün Zonguldak'ın sokakları perişan Doktorlar Sokağı'ndaki döşedikleri karo taşı 1 yıl olmadı. Karo taşı çok değerli bir şey ve şehrin güzel ambiyansına etki ediyor. Ama bakıyorsunuz uygulanmasına perişan. Bakıyorsunuz yollara bu gün parke yapıyorlar, yarın parke bozuluyor. Belediyenin arkasında Acılık Caddesinde yaptıkları asfalt. Gidin bakın harita olmuş. Buralarda çar çur olan Zonguldak halkının paraları, dolayısıyla ben 2019 yerel seçimlerinde Zonguldak halkının doğru bir seçim yapacağını düşünüyorum.

Biz, bundan önceki seçimlerde de bunların yapamadıklarını değil de, biz yapmak istediklerimizi masaya koyduk. Biz her zaman seçimin baş aktörüyüz. Seçimin favorisiyiz. Halk karar verecek. İddialıyız. Bu seçimi alacağız. Zonguldak halkını gerçek hizmetle tanıştırmanın zevkini vereceğiz."

Editör: Pusula Gazetesi