Ereğli Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenlikleri Sahil Kafe'de Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve gazetecilerin katılımı ile düzenlenen kahvaltı ile başladı. Çeşitli yörelere ait folklor gösterilerinin yapıldığı şenlikler kapsamında Amfi Tiyatro'da 15 Osmanlı Çileği üreticisi bayanın hazırladığı ve ilginç figürlerden oluşan çilekli pastalar yarıştı. Kdz. Ereğli Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli mühendislerin jüri üyesi olduğu yarışmada üreticiler evlerinde yaptıkları pastaları tek tek ikram etti.
Osmanlı çileği üretiminin artması ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bu tür yarışmalar düzenlediklerini dile getiren Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, ileriki yıllarda üretimin artacağını ifade etti. Çetinkaya, "Her yıl Osmanlı çileğini bir adım daha ileriye taşımak için değişik etkinlikler düzenliyoruz. Bunlardan bir tanesi de bugün gerçekleştireceğimiz Çilekli pasta yarışmasıdır. Ereğli'mizin Osmanlı Çileğinin kullanım alanlarından bir tanesi de pastacılık sektörü. Biz bu sektörü geliştirmek adına bölgemizdeki halkımızı bu işin içerisine katmak için mutfağımızda yapılan pastalarımızı yarıştırmaya karar verdik. Pastalarımız ortaya konulan kompozisyon, son derece mükemmel son derece görseldir. Amacımız Osmanlı çileğini Kdz. Ereğli'de hak ettiği noktaya ulaştırarak önümüzdeki yıllarda tonlarca Osmanlı çileği yetiştirmek" dedi.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise göreve geldiği günden bu yana Osmanlı çileği üretiminin artması için her türlü katkıyı sunduğunu, bundan sonrada sunmaya devam edeceğini söyledi. Uysal konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Göreve geldiğimizden beri Osmanlı çileğini ilçemizin en önemli değeri olarak kabul ettik. O günden beri çalışmalarımız belediyede ayrı, dernekte ayrı, tarımda ayrı, tabii ki devam edecek. Geldiğimiz nokta yeterli değil. Bunu kabul edemeyiz, çünkü bir tek Osmanlı çileği ilçemizde yetişmekte. Aromasıyla, kokusuyla, sağlığa kattığı değerlerle son derece önemli bir ürünümüz. Bizler samimiyiz, bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Bugüne kadarda verdik. Bizden istenen Osmanlı çileğinin üretiminin artması, Osmanlı çileğinin hak ettiği noktalara gelmesi için ne gerekiyorsa, dün olduğu gibi bugün de, yarında hazır olacağımızı bilmenizi isterim. Gerçekten çok güzel herkesin tatması lazım hatta Ereğli'deki bütün pastanelerde böyle güzel pastaların, Osmanlı çileğinden üretilen pastaların olması lazım. İnşallah hanımefendiler bu pastaları artık, ticarete de çevirirler, bizlerde bunlara ön ayak oluruz."
Kdz. Ereğli Gönülden Hayvanseverler Derneği tarafından düzenlenen organizasyonda bakıma muhtaç durumdaki yavru kedi ve köpekler Amfi Tiyatro'ya getirilerek isteyen vatandaşlar tarafından sahiplendirilmesi sağlandı. Yavru ve kedi ve köpeklere en büyük ilgiyi ise çocuklar gösterdi.
Şenlikler kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yaptığı tablolar ile Kaşi Seramik Atölyesi tarafından hazırlanan çini eserleri Atatürk Kültür Merkezi'nin iki farklı salonunda sergilendi.
Üç gün sürecek olan şenliklerde Grup 84, Betül Demir ve Kibariye konser verecek.

Editör: Pusula Gazetesi