Karabük Üniversitesi (KBÜ)'nde 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenlendi.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansla başlayan Nevruz etkinlikleri türküler, piyano resitali ve halk dansları gösterisi ile devam etti. Buradaki etkinliklerin ardından program Sosyal Yaşam Merkezi'nde düzenlenen konser ve çeşitli aktivitelerle sona erdi. Nevruz günü etkinliklerine Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. İbrahim Kültür, Orman İşletme Müdürü Rıfat Ataş, İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Karabük Ticaret İl Müdürü Feridun Karataş, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversite akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli, Nevruz Bayramı'nın Türk dünyası için önemine değinerek Türk devletlerinde nevruzun bahar bayramı olarak kutlandığını belirtti.

"Kültürel Boyutlarıyla Nevruz"
Safranbolu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mahire Gayıbova, konuşmasında kültürel boyutlarıyla nevruzu değerlendirerek nevruzun Türk dünyasında milli bilinç faktörü olarak büyük önem taşıdığını söyledi.
Mahire Gayıbova, Nevruz Bayramı'nın yüzyıllardır bu geniş coğrafyada kültür zenginliğinin paydasında birleşen halklar tarafından coşkuyla kutlandığına işaret ederek Türklerde yılbaşı gününün 21 Mart Nevruz günü olduğunu belirtti. Nevruz'un yeni gün olduğunu ifade eden Gayıbova "Halkın bağrından kopup gelen en iyi ne varsa nevruz onu kendisinde toplamıştır" dedi.

"Nevruz Türk dünyasının ortak kültür mirasıdır"
Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cıldız İsmailova da konuşmasında Nevruzun yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi müjdeleyen bir bayram olduğunu belirtti. Doç. Dr. Cıldız İsmailova, çok geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruzun, herkesin kendi kültür değerleriyle özdeşleşip sembolleştirdiği, baharın gelişinin kutlandığı bir gün olduğunu belirterek Türk dünyasının ortak kültür mirası olduğunu söyledi.
Türkü dinletisi, piyano resitali, halk dansı gösterimi Nevruz kutlama programı konuşmaların ardından türküler, piyano resitali ve halk dansları gösterileri ile devam etti. İlk olarak Gülfayruz İmamgızı tarafından "Dombıra" seslendirildi. Daha sonra İlhame Memmedli, Adil Bebirov'a ait "Pirelüt" bestesini piyanoda icra etti. Azerbaycan türküsü olan" Alagözü" Buse Baytekin, Azerbaycan halk türküsü olan "Aziz Dostum"u da Gülmare Zeynalova seslendirdi. Program Kırgız, Azerbaycan ve Özbek halk dansı gösterileri ile devam etti.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'ndaki başlayan program Sosyal Yaşam Merkezi'ndeki konser ve çeşitli etkinlikler ile sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi