Zonguldak Belediye Meclisi'nin CHP'li Üyesi Dr. Atınç Kayınova, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'i topa tuttu.

"Sayın Akdemir, kendinize göre halka çok yakınsınız, eğer öyle ise iyi bilirsiniz, halk arasında kullanılan bir söz vardır: 'Nerede kirlendiyseniz, orada temizlenin...' Bu şehir sizi hiç unutmayacak..." diyen Kayınova, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

"Hatırlanacağı üzere Kasım ayındaki bütçe görüşmelerine eklenen bir madde ile üzerinde hiç tartışma yapılmadan, sessiz sedasız bir şekilde 'Yapı Kullanma İzni' olmayan binalara, yani kaçak binalara su aboneliği yolu açılmıştı. Bu işin adına da 'geçici su aboneliği' ismi uygun görülmüştü. Geçici abonelik, adı üstünde geçti, şimdi de kaldırılmak isteniyor.

Kasım ayında Meclis'ten 'geçirilen' bu geçici abonelik maddesi, belediyenin ilgili dairesinin Müdür Vekili Kenan Şeref, Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Cebeci ve Belediye Başkan Vekili Cevat Bulut'un imzasıyla daha önce de Eylül ayında Meclise taşınmıştı.

O günkü meclis görüşmeleri sırasında tutanaklarda da görüleceği üzere, bu konu ile ilgili net bir görüş bildirmiş ve yasalara aykırılığı sebebiyle, hukuk dışı olan bu konuda Belediye Meclisi'nin bir karar alamayacağını, konunun tarafının Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu belirterek gündemden çıkartılmasını istemiştim. Sonucunda yapılan oylamayla önergenin gündemden çıkartılmasına karar verilmişti. Bütçe görüşmelerinde bu hukuk dışı, mevzuata aykırı, halkı kandıran, kamu yararına olmayan, sadece bir kaç müteahhidin kaçak ve iskansız dairelerini satmasını sağlayan maddenin oylanması sırasında ben ve birkaç meclis üyesi arkadaşım karara katılmadık.

O konuşmada bu tür evrakların son dönemde sürekli olarak meclise getirildiğini, bu sebeple meclisin saygınlığının zedelendiğini, kamu yönetimi yönünden bilgisiz ve beceriksiz idarecilerin hatalarının, yanlışlarının, kanun dışı iş ve işlemlerinin belediye meclis üyeleri üzerinden kapatılma çabası içinde olunduğunu da ifade etmiştim.

Dürüst olmayan müteahhitlerin Zonguldak'ta vatandaşlara yansıttıkları yasa dışı işlemlerin aklanma yerinin Zonguldak Belediye Meclisi olmadığını, Belediye Meclisi ve Üyelerinin saygınlığını zedeleyecek bu tür evrakların belediye meclisine yollanmaması gerektiğini açık bir dille anlatmıştım. Bu açıklamalarımın hepsi Meclis tutanaklarında sabittir.

Ne yazık ki tüm bu uyarılarıma rağmen geride kalan sürede Sayın Akdemir Kanunlarla çelişen bu tür işlere Meclisi aracı etmekten de imtina etmemiştir.

İşin ilginç yanı ise, düzenlemenin yapımından sonra geçen 8 aylık süre içerisinde yapı kullanma izini olmayan ve projesine aykırı olan, yani kaçak olan dairelerle ilgili tek bir su aboneliği işleminin de yapılmamış olmasıdır. Yasaya aykırı bu düzenlemeye karşı memurlar imzadan imtina etmiş, Mecliste bu yönde bir düzenleme için aylarca "mücadele eden" Muharrem Bey ve Yardımcıları da halk yararına olduğunu iddia ettikleri su aboneliği ile ilgili hiçbir evraka imza atmamış, imzadan kaçınmışlardır. Yasa dışı düzenlemenin kabulü için Meclis Üyelerinin el kaldırmasını isteyen Muharrem Beyin kendi eli abonelik vermek için bir imzaya gidememiştir. Hali ile halk yararlanamayınca kamu yararı adı altında Meclis'ten geçirdikleri bu tarife düzenlemesinin kime yararı olduğu yönünde kuşkular oluşmuştur.

Örneğin bu 8 aylık sürede yapı kullanma izni olmayan, kaçak vasıflı kaç tane emlak alım satımı yapılmıştır? Bu emlakların satıcıları kimlerdir? Bu emlakları alanlara satış sürecinde 'yapı kullanma izni' yönünden hangi bilgiler verilmiştir? Örneğin 'su aboneliği'nizi yaparız denip satımı yapılan yerler olmuş mudur? Sonra o evraklar Belediye'de uydurulan tarifeye rağmen masada kalmış mıdır? Kalmayıp geçen var mıdır? Kısacası bu tarife düzenlemesinden bir rant oluşmuş mudur? Sayın Muharrem Akdemir umarım bir gün bu soruları yanıtlar...

Gelinen noktada bu hukuksuz düzenlemeye ortak olan Muharrem Bey ve arkadaşları, mevzuata aykırı yaptıkları bu düzenlemelerini 'tarife kaldırma başlığı' ile örtbas etmeye çalışmaktalar. Gerekçe olarak da Kanun Hükmünde Kararnameyle getirilen İmar Barışı düzenlemesi gösterilmektedir. Yani kanunsuz işin artık Kanunu çıkmıştır, ortadan kaldırmak gerekir..! Ne olur ne olmaz yanlışlıkla imzalanırsa kamu zararı olur, yasa dışı imar affı olur, görevi ihmal olur, görevi kötüye kullanma olur... Olur da olur..!

Buradan Sayın Muharrem Akdemir'e sesleniyorum...

Muharrem Bey, 8 yıldır o koltuktasınız, ama siz ve yanınızdakiler kamu yönetiminden bihabersiniz. Halka hizmetle eziyeti karıştırmış olmalısınız ki bu şehirde yaşayan herkes her an sizi anıyor... Sayenizde bizi de... En azından bir kamu kurumunun işlerliği açısından teamüllere uysaydınız, kurum ve kişilere, Meclise saygı gösterseydiniz, orada oturmanızı sağlayan örgütünüze saygı gösterseydiniz. Mecliste AKP'li sözcüye 'özür dilerim' diye hitap ederken, neredeyse babanız yaşındaki Meclis üyesine sesinizi yükseltip azarlayarak, gözlerinizi ileri atarak saygı kazanmayı çabalamak yerine, halka hizmet ederek, insana saygı göstererek saygı kazanmayı denemenizi öneririm. Gerçi siz öğretmensiniz, bunları herkesten çok iyi bilirsiniz... Ama pek zamanınız da kalmadı...

Diğer yandan Kanun Hükmünde Kararname ile yapı kullanma izni var hale gelecek binalar için yeni bir düzenlemeye de gerek yok ki Muharrem Bey. Onlar zaten eşdeğer yasal haklara kavuşacaklar. Hazır çıkmış, bırakın kalsın o 'geçici' düzenlemeniz, madem yasal! Öyle diyordunuz ya siz ve arkadaşlarınız. Belki gelecekte ihtiyaç duyulursa kullanırsınız. Ama yasalsa tabi..! Değilse de insana sorarlar neden 'geçirdin' diye... Kaldırmak gerekir işte o zaman, sizin şimdi kaldırmak istediğiniz gibi...

Sayın Akdemir, bir diğer söyleyeceğim de şu size; Kasım ayında bütçe yolu ile yaptığınız hukuk dışı tarife düzenlemeniz, Kanun Hükmünde Kararname ile bugün ulusal düzeyde yasalaştırılmışsa, ki öyle, üzülerek söylüyorum ki, mecliste gündeme aldırdığınız yazınız suçun kabulü niteliğindedir. Acaba diyorum, kimse düşünemedi de siz bu tarifeyi yapınca Hükümet sizden ve arkadaşlarınızdan ilham mı aldı da bu KHK'yı çıkarttı!

Sayın Akdemir siz kanunla düzenlenmesi gereken bir konuda kanuna aykırı bir karar aldığınızı çok iyi biliyorsunuz ki şimdi alelacele kaldırmak istiyorsunuz. Yanlıştan dönmek bir erdemdir.

Bakınız, konu içeriği itibarı ile çok basit olabilir ama sorun şudur: Zonguldak Belediyesi ve Meclisinin itibarını zedeleyen her türlü iş ve işlem halkın gözünde bizlere onarılmaz zarar vermektedir. Bu ülkenin ve insanlarının sevdalısı gerçek CHP'lileri derinden yaralamaktadır. Kavgamız örgütsel ve kurumsal itibar üstünedir. Hepimiz geçiciyiz... Siz de Sayın Akdemir...

Sayın Akdemir, Zonguldak Belediye Meclisi sizin usulsüz işlerinizi aklama yeri değildir.

6 Temmuz 2018 Cuma günü yapılacak olan Meclis oturumundaki oylamada konu ile ilgili komisyondan ne karar gelirse gelsin, Kasım 2017'de usulsüz tarifenize 'Evet' oyu veren meclis üyelerinizle birlikte bu önergenin oylamasını yapmanızı öneririm. Yasalara kafa tutarak düzenlediğiniz kanunsuz imar affınıza kim oy verdiyse, onu kaldırırken de onlarla çözün bu yasalara aykırı işinizi.

Sayın Akdemir kendinize göre halka çok yakınsınız, eğer öyle ise iyi bilirsiniz, halk arasında kullanılan bir söz vardır: 'Nerede kirlendiyseniz orada temizlenin...' Bu şehir sizi hiç unutmayacak..."

Editör: Pusula Gazetesi