Dün sabaha karşı evinde hayatını kaybeden Zonguldak Barosu eski Başkanlarından 78 yaşındaki Avukat Kaya Taşçakmak, sevenlerinin gözyaşları arasında sonsuzluğa uğurlandı.

Av. Kaya Taşçakmak için yıllardır görev yaptığı Zonguldak Adliyesi önünde tören düzenlendi. Törene; Cumhuriyet Başsavcısı H. Hakan Yağız, Başsavcı Vekili Ahmet Yıkılmaz, Baro Başkanı Av. İbrahim Kerem Ertem, hakimler, savcılar, çok sayıda avukat, Adliye çalışanı ile sevenleri katıldı.

Baro Başkanı Av. İbrahim Kerem Ertem, cenaze töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"DEMOKRATTI VE DEMOKRASİYLE HAYATINI BAĞDAŞTIRANLARDANDI"

"Bir mücadele adamıydı. Mücadelesini mesleğini kullanarak değil, mesleğini büyüterek yüceltendi. Halkın yanındaydı; halkın beklentileri onun beklentileri, halkın talepleri onun talepleriydi. Haklının sesiydi yazdıkları, şiirleri, anektotlarıyla... Mesleğini ilkeli yaptığına şahidim. Birçok üstadımız da bana katılacaktır ki, avukatlık mesleğini ilkeleriyle anlatır, ilkeleriyle yaşatır ve bize hep tekrarlatırdı. Ruhsatımı Kaya Başkanımdan aldım. Her başım sıkıştığında, her önemli kararlarımda onun fikirlerini almak için randevu taleplerime hep babacan tavrıyla kucak açmıştır. Biri hakkında değerlendirme yapacak ise, kesinlikle peşin fikirle yola çıkmazdı. Dinler ve anlamak için kendisini yorardı. Demokrattı ve demokrasiyle hayatını bağdaştıranlardandı. Baroya çok önem verirdi. Yorucu yıllarda, kardeşin kardeşin peşinden koştuğu yıllarda, kardeşliği hatırlatanlardan biriydi. Baro kurumuna çok değer verirdi. Baromuzun ilkeleri ve değerlerine bağlılık mesleğinin ayrılmaz parçası idi. Onun ekolü meslek ilkeleri egemenliğine dayanırdı. Emeğin yanında yürüdü. Alanlardan mahkeme salonlarına, gazete sütunlarından kitap sayfalarına, konferanslara varan sosyal hayatını doğruları ve kurallarıyla yaşadı. Bağımsızlığından ve akılla yaşamak umdesinden hiçbir zaman taviz de vermedi bu yolundan da ayrılmadı. Eleştirmekten çekinmez eleştirmeden önce mutlaka dilerdi. Kitaplar sizi rahatsız etmez, o kitaplar kadar naifti. Şiirler sizi yormaz, o şiirleri kadar sadeydi. Kitap okurken ayrıldı hayattan, adamlık yolculuğunu tahta taşıdı bir erken sabah vakti. Kaya Başkanıma hiç 'abi' demedim. Ama müsaade ederseniz, burada 'abi' demek istiyorum. Bana başkanlıktan ötede abilik yaptığını söylemek için. Gerçekten de Kaya abinin önünde, onun yüreği ve insanlığı karşısında ölüm de sessiz ve naif yürümüştür. Kaya abi, Baromuzun kültürüne yaptığınız unutulmaz katkılarınıza, mesleğimizin sosyal sorumluluk ödevine gönüllü katkılarınıza, sizin adınızla müsemma bireysel duyarlılığınıza müteşekkiriz. Kaya abi, mesleğe yönelik haksızlıklara karşı kaya gibi duruşunuz, meslektaşlarınızla alakalı mevzularda babacan kadirşinas tavrınızla bize örnek oldunuz. Burada sizi unutmayacak meslektaşlarınızla uğurlanıyorsunuz. Bize hakkınızı helal edin. Hepimizin, bütün sevenlerinin başı sağ olsun. Mekanınız cennet olsun, Kaya abi."

Baro Başkanı Av. İbrahim Kerem Ertem'in konuşmasının ardından dua edildi.
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Av. Kaya Taşçakmak'ın cenazesi, Acılık Hz. Ali Camisi'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Kozlu Aile Mezarlığı'nda sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.

Cenaze namazına; 23-24'üncü Dönem CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, Zonguldak Kömürspor Kulübü Başkanı Süleyman Caner, bazı İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, STK temsilcileri ve sevenleri katıldı.
KAYA TAŞÇAKMAK KİMDİR?

Kaya Taşçakmak, 10 Ağustos 1939'da Zonguldak'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Zonguldak'ta tamamladıktan sonra, İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Uzun yıllar serbest avukatlık yaptı. 1994-96 yılları arasında Zonguldak Barosu Başkanlığını yürüttü. Baro Başkanlığı yıllarında Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcülüğü de yapan Taşçakmak, bu sırada kentte toplumsal muhalefetin sesi oldu. Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) 1991'li yıllarda gerçekleştirmiş olduğu eylemlerde Genel Başkan Şemsi Denizer'in de danışmanlığını yapmıştı. Öğrencilik yıllarından bu yana sahip olduğu sol değerleri son nefesine kadar sahip çıkan Taşçakmak, şair ruhuyla da tanınıyordu. Taşçakmak, evli ve iki çocuk sahibiydi.

Editör: Pusula Gazetesi