Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM), orman varlığının sürekliliğini sağlamak maksadıyla Kastamonu ve Sinop'ta 277 bin TL'lik maliyet ile 52 bin 900 dekarlık orman sahasında gençleştirme çalışması yapacak.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ormanların sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürmesi için gerekli çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydederek şöyle konuştu: "Bakanlık olarak mevcut olan orman varlığımızı korurken, yeni orman alanları da tesis ediyoruz. Yürütülen çalışmalarla Kastamonu ve Sinop'ta ormanlarımız daha sağlıklı bir yapıya kavuşacak. Bu çerçevede bölgede yaklaşık 430 bin TL'lik bir harcama yapılacak. Ormanlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Çünkü ormanlar hepimizin ortak değeri ve geleceğe bırakacağımız en büyük miras."
Gençleştirme çalışması dört aşamadan oluşuyor
Ağaçların daha fazla tohum verecek dal yapısına kavuşması için hazırlama, bol tohum vererek altta çimlenme elde edilmesi için tohumlama, elde edilen gençliğin hem siper hem de ışık ihtiyacını dengelemek için ışıklandırma ve oluşan yeni ormanın üstündeki yaşlı fertlerin uzaklaştırılarak ışık ihtiyaçlarının tam sağlanması için eğrelti otları, böğürtlen gibi çalımsı bitkilere boşaltma kesimleri uygulanıyor. Bir ormanın bu dört aşamadan oluşan gençleştirme çalışması ise ağaç türüne göre değişmek suretiyle yaklaşık 10-15 yıl sürüyor. Işık ve boşaltma kesimleri gençliğin en az zarar görmesi maksadıyla fidanların daha esnek olduğu kış aylarında ve mümkün olduğunca kar üzerinde yapılıyor.

Editör: Pusula Gazetesi