Memur Sen'e bağlı Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanlığı Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi önünde döner sermaye uygulamaları ve sağlık çalışanlarının ek ücret ödemleri ile ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, basın açıklamasında "Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye uygulamalarındaki adaletsizlikler ve sanki bu adaletsizliğin büyümesi için oluşturulmuş keyfi düzenlemeler ile Üniversite yönetimlerinin hiçbir şekilde adil olmadığını düşündüğümüz uygulamaları, personelimizin motivasyonunu ve çalışma barışını her geçen gün bozmaktadır" dedi.

Dün akşam BEÜ Hastanesi'nde stent olmaması sebebiyle Ereğli'ye gönderilen Ercan Kara'nın ölüm haberi üzerine Sağlık Sen Şube Başkanlığı'nın böyle bir açıklama yapması tepki çekti.

Mehmet Ali Kara, açıklamasında şunları söyledi;

"Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye uygulamalarındaki adaletsizlikler ve sanki bu adaletsizliğin büyümesi için oluşturulmuş keyfi düzenlemeler ile Üniversite yönetimlerinin hiçbir şekilde adil olmadığını düşündüğümüz uygulamaları, personelimizin motivasyonunu ve çalışma barışını her geçen gün bozmaktadır. İyi bilinmelidir ki, döner sermaye bir bahşiş değil, çalışanın emeği sonunda elde ettiği haktır. Biz bunu söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Israrla söylediğimiz bir başka husus da sağlık sistemimizin önemli bir parçası olan performansa dayalı ek ödeme sisteminin artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde mutsuzluk kaynağı haline geldiği gerçeğidir. Buradan bir kez daha ifade etmek isterim ki Döner Sermaye Sisteminin son kullanma tarihi artık geçmiş, miadı artık dolmuştur. Döner sermaye komisyonlarında yasal olarak sendika ve çalışan temsilcilerinin bulunmamasından kaynaklanan bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği bir an önce giderilmeli sağlıklı bilgi akışı sağlanmalıdır. Bunun için Üniversitelerin dönem sermaye komisyonlarına, sendika ve çalışan temsilcilerinin katılımı muhakkak sağlanmalıdır. Bilimsel araştırma programına sağlanan yüzde 5'lik katkı payı döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanmalıdır."

"Üniversite çalışanlarımızın yararlanmış oldukları servis araçlarının kaldırılacak olması, sağlık çalışanlarımıza döner sermayeden sonra bir darbede üniversite yönetimi vurmuş olacaktır. Bu nedenle Üniversitesi yönetiminin yol yakınken bu yanlıştan bir an önce vaz geçmesi gerekmektedir. Merkezi bütçeden ödenmesine rağmen servis ücretleri ile ilgili alınan bu karara anlam veremediğini belirtmek isterim. Döner sermayelerin çalışanın alın teri olduğu herkes tarafından söylenmekteyken her nedense kurumların yaşadığı maddi sıkıntılarda döner sermaye gelirlerinin hastanelerin harcama kalemlerinde yer aldığını görmekteyiz. Bu nedenle Sağlık çalışanlarının istediği ise lütuf değil sadece emek ve alın terlerinin karşılığıdır. Artık sabır kalmamıştır, acil çözüm gereklidir. Uygulama ve Araştırma Hastanesi yönetimine sesleniyoruz. Ve diyoruz ki, ekip çalışmasıyla insanlara sunulan sağlık hizmeti emek, özveri, merhamet ve alın teri gerektiren bir hizmettir. Bu nedenle emek ve alın terinin karşılığı ile insani düzeyde geçinmeyi sağlayacak bir ücrettir. Her zaman olduğu gibi çalışanların döner sermayelerini ve nöbet ücretlerini zamanında ve hak ettikleri oranda ödenmesi vaz geçilmez talebimiz olup, çözüm sağlanana kadar konuyu takip edeceğimiz bilinmelidir."

Bu değerlendirme ışığında başta BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı olmak üzere bütün yetkilileri sağlık çalışanlarımızın sorunlarını, çözüme kavuşturmak için daha duyarlı olmaya davet ediyor. Aksi durumda kitlesel basın açıklamalarımızın devam edeceğini tüm kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi