Zonguldak topoğrafyasında kömürün tarihsel etkisi dijital teknoloji ile turizme kazandırılıyor. Proje, 2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklendi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonunda hayata geçirilen Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi'nin açılışına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de telekonferans sistemiyle katıldı.

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, açılış konuşmasında "Öncelikle, dün iş kazası sonucu aramızdan ayrılan Soner Dağlıoğlu kardeşimizi rahmet ve şükranla anıyor, ailesi ve mesai arkadaşlarına sabırlar diliyorum. Camiamızın "Başı sağ olsun". Açılışını yapmakta olduğumuz müze, ülkemiz kalkınmasının en önemli yapıtaşlarından olan bu havzada hayatlarını vakfedenler anısına 'Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi" adıyla gelecek kuşaklara sunulacaktır. Bu vesileyle, tüm şehitlerimizi ve maden şehitlerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum. Projenin kabul edilmesinden sonuçlandırılması aşamasına kadar emeği geçen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğine, Kurum çalışanımız Mimar Mühendis Özlem Sarıkaya Aytaç'a, Danışman Emekli Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman'a teşekkür eder, Zonguldak ve ülke madencilik camiası için hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise konuşmasında "Ilimizde güzel bir etkinliğin açılışında yine beraberiz. Bir maden şehri olan ilimizde sosyal, kültürel ve turizm anlaminda da kentimizin adını duyuruyoruz" dedi.
Enerji Bakanı Fatıh Dönmez, Zonguldak'a ilk geldiğinde bu müzeyi gezeceğini açıkladı.