Zonguldak'ın Çaycuma İlçesinde kurulan Karaelmas Abhaz Kültür Derneği'nn açılışı yoğun katılımla yapıldı. Açılışa, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, AK Parti İlçe Başkanı Veysel Karani Doğancı, CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk, CHP önceki dönem Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Atanur Aksoy, Abhasya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya, Eyhabiler Kurulu Başkanı Adem Gümüş, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Abhaz dernekleri başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Karaelmas Abhaz Kültür Derneği Başkanı Aydın Vardan yaptığı konuşmada derneğin kuruluş amacını anlattı. Vardan; "Derneğimiz bölgemizde kültürel zenginliklere yeni değerler katmak, Ahbaz kültürünü bölgemizde kaybolmaya yüz tutan kendine özgü, saygı, sevgi, folklor, dil gibi etkinlikleri tekrar canlandırmak ve bu çerçevede sosyal etkinliklerde bulunmak amacı ile kurulmuştur. Bu mutu günümüzde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz"dedi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Başkanı Atanur Aksoy ise konuşmasında şunları söyledi; "Anadolu toprakları yıllardır birçok kültüre ev sahipliği yapmış, bu kültürlerin birbirleri ile kaynaşmasına sebep olmuş topraklar. Abhazlar 150 yıldır bu topraklarda yaşıyor. Bu ülkenin iyiliğince, kötülüğünce her türlü gününde bu ülkenin yanında olmuş, bu ülkenin kültürüne entegre olmuş bir toplum. Ama günümüzün iletişim araçlarının geldiği bu noktada bu kültürleri koruyabilmek gerçekten çok zor. Bu derneğin kurulmasına emek veren başta yerel yönetimler olmak üzere herkese teşekkür etmek istiyorum. Artık Çaycuma'daki kardeşlerimizin dili, kültürü yok olmayacak. Bu zenginlik Çaycuma'nın zenginliğine artı olacaktır".

Abhasya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya tercüman yardımı ile yaptığı konuşmasında Vadim Haraziya Çaycumalıları Abhazya'ya davet ederek; "Bu tarihi ve sevgi dolu olaya katıldığınız için hepinizi selamlıyorum. 19. Yüzyıllarında kendi anavatan topraklarından sürgün dönemlerinde buraya göç etmeye mecbur kalan insanların nesli devam ediyor. O zor günlerinde anavatanlarından çoğu ayrılmak zorunda kaldı. Şu an hepimiz dedelerimizin vesile ile görüşüyoruz. Biz buradaki halka oldukça saygılı davranıyoruz. Buradaki hükümete ve halı o zor dönemlerde sevgi ile karşıladıkları için teşekkür ediyoruz. Bu güzel ülkede çok millet yaşıyor. Bize halkımızda birbirine saygı duyarak bu güne hayatına devam etti. Her soydaşın kendi kültürünü kurtarmaya ve dilini daha da geliştirmeye çalışmaktadır. Katılan herkesi sevgi ile selamlıyor Abhazya'ya sizleri davet etmek istiyorum. Abhazyamızda doğayı ve yeşilliği ile bir memleket. Orada da size 'hoş geldiniz' demek isterim"diye konuştu.

Eyhabiler Kurulu Başkanı Adem Gümüş ise ; "150 yıl önce topraklarından kopup buraları vatan seçmiş ancak nüfus azlığı nedeniyle kendi lisan ve kültürlerini unutma seviyesine gelen Abhazlar için bu etkinlik büyük önem taşıyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde soydaşlarımız var. Federasyonumuza çok teşekkürü ediyorum. Soydaşlarımızın olduğu bölgelerde büyük çalışmalar yapama sureti ile dernekleri kurdular. Bu derneklerde hem kültürümüzü hem dilimizi geliştirmek için çaba sarf edilmektedir. Bu anlamda hizmet ve koşturan herkese teşekkür ediyorum. Hiç bir siyasi düşüncemiz yoktur. Bunu hersin bilmenizi istiyorum"dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu bölgemizde Abhaz kültürünün yaygın olduğunu ifade ederek; "Abhasya tarihte çok güzel anların yanında çok zor zamanlarda geçirmiş. 1400'lü yıllarsa Osmanlını himayesine girmesi ile güzel günler 1800'lü yıllarda Rusların baskısı ile sıkıntıya dönmüş. Anadolu topraklarına gelmişler. Kardeşlik içinde bu topraklara değer katmışlar. Dilimizi, dinimizi bazen unutmuş olabiliyorsunuz ama kültürünüzden hiçbir şey kaybetmiyorsunuz. Çok değerli Abhaz arkadaşlarımız var. Kıyafetleri, örf ve adetleri ile bizlere gerçekten örnek olacak yapılar içindeler. Açacağımız bu güzel mekanları sadece Abhazlar değil, hep birlikte yaşatalım. Dernek açılışına emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum"şeklinde konuştu.

CHP önceki dönem Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk Abhazlarla yaşamı bölüştüklerini söyledi. Köktürk; "Yaşamın her alanında mücadelelerimizi ortaklaştırıyoruz. Bu özel topluluk 1800'lü yıllrdan sonra büyük acılar yaşadı. Abhaz kültürünün çok değerli temsilcileri ne yazık ki doğdukları, büyüdükleri anayurtlarından ayrılmak başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeyi ikinci vatanları olarak seçmek zorunda kaldılar. Türkiye Cumhuriyeti tüm bu milletlerin iradesi ile de kuruldu. Cumhuriyeti hep birlikte yarattık. Büyük önderimizin kurmuş olduğu Cumhuriyette eşit yurttaşlar olarak kabul ettik ve yaşama geçirdik. Cumhuriyetimizi oluşturan her bir milletten olursa olsun. Kendi gelenek ve göreneklerini kendi yaşam biçimleri, öz faaliyetlerini kendinden sonraki yaşamlarına aktarmasını ve bir görev olarak görüyorum. Bu kültürler içinde Abhaz kültürünün odluğunu hep beraber yaşıyoruz"şeklinde konuştu.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da derneğin iki millet arasında köprü olmasını dileyerek ; "Bugün biz Abhaz kültürünün bütün evlatlarının temsilcilerinin bir arada olduğu bugünü hakikaten çok önemli bir gün. Türkiye değişik memleket, inanç ve geleneklere sahip insanların bir arada huzurla yaşadığı bir vatan parçası. Abhazlarla yıllardır kardeş olarak yaşıyoruz. Bu derneğin faaliyetlerinden sonra bu kültür akışının daha faydalı olacağını ve Abhazların da kendi gelenek ve göreneklerine sahip çıkacaklarına inanıyorum. Bu vesile ile Çaycuma ile Abhazya arasında bir köprünün başlangıcı olsun. Orada gidip gelmeye vesile olan bir kardeşimiz olsun. Biz Çaycuma Belediyesi olarak buna gönülden hazırız. Bu inanılmaz tabloyu yaşattığınız için şükranlarımı sunuyorum"dedi.

Düzce Abhaz Derneği Halk Dansları Topluğu'nun gösterilerinden sonra dernek hizmet binasının açılış kurdelesi kesildi.

İlçede manda yoğurdu üretim ve satışını gerçekleştiren Aynur Abla tarafından Abhazlara manda yoğurdu ikram edildi. Yoğurt bakracını ters çevren Abhasya Cumhuriyeti Türkiye Temsilcisi Vadim Haraziya yoğurdun tadına baktı. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da bıçakla kestiği manda yoğurdunu misafirlere ikram etti. İlk defa saf manda yoğurdu yediklerini ifade eden Abhazlar ikramdan dolayı Aynur Çakar'a teşekkür etti.

Etkinler Abhazların yaşadığı Çaycuma Yukarı İhsaniye Köyü'ndeki şenlikle son buldu. Şenlikte Ahbaz yemekleri ikram edilerek Abhaz halk oyunları oynandı.

Editör: Pusula Gazetesi