Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ZTSO) 100. Yıl Zirvesi'nde Zonguldak ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'da Gelincik Limanı'nın tamirata alınmasının ardından Türk gemilerinin de giriş çıkışlarda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Bakan Pekcan, Zonguldak-Ukrayna arasında Ro-Ro taşımacılığının bakanlık kanadıyla geliştirilebileceğini ve Zonguldak'ın liman konusunda önemli bir öneme sahip olabileceğini söyledi. Bakan Pekcan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

"ZONGULDAK ALIN TERİNİN, ÖZ VERİNİN ÜRETİME VE İHRACATA DÖNÜŞTÜĞÜ YERDİR"

"Zonguldak tarih boyunca taşıdığı stratejik önemin yanı sıra ülkemizde sanayi alt yapısının gelişmesine çok önemli katkı sağlamış olan bir şehrimizdir. Bugün üretim alt yapısı ile halen çok özel ve önemli bir yere sahip. Zonguldak Türkiye'de her zaman önemli bir ilimiz olmuştur ve bundan sonra da öyle olmaya devam edecektir. Zonguldak aynı zamanda TSO Başkanımızın da dediği gibi alın terinin, öz verinin üretime ve ihracata dönüştüğü bir şehrimizdir. Biz bakanlık olarak hem dış hem de iç ticaret alanında çalışmalarımızı gece gündüz yürütüyoruz. Zonguldak ticaret anlamında aktif olan bir ilimiz. 500 milyon dolar bir ihracat hacmi gözüküyor. Çelik endüstrisini de dikkat alırsak Zonguldak'ın ekonomiye olan dolaylı katkısı 500 milyon doların çok daha üzerinde.

"ZONGULDAK BAKANLIK DESTEKLERİNDEN ÇOKA Z YARARLANIYOR"

Biz Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarımıza çok farklı destekler veriyoruz. Zonguldak'ın bu desteklerden çok da fazla yararlanmadığını gördüm. 2019 yılında 1.5 milyon TL destek vermişiz. Desteklerimizi artık 2020 yılında dijital ortamda verebileceğiz. Bunlardan Zonguldaklı ticaretçilerimizin yararlanmasını bekliyoruz.

"ZONGULDAK BU ANLAMDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENEBİLİR"

2020 yılında ihracatta lojistik haritası üzerine çalışma gerçekleştirmek istiyoruz. Zonguldak ile iş birliği yapmak isteriz. Zonguldak bu anlamda çok önemli bir rol üstlenebilir. Karadeniz'deki çevre ülkelerin ticaretinde önemli bir artış sağlayabiliriz. Biliyorsunuz Rusya'da Gelencek Limanı tamirata alındı. Bizim çıkışlarımızda biraz sıkıntı var. Ro-Ro seferlerin artırılmasıyla Ukrayna ile gerekli görüşmeleri yaparak bu ticaret yolunu açarız. Bu projelere beraber adım atabiliriz. Sizlerden gelecek olan her proje teklifini titizlikle değerlendireceğiz. Zaten danışmanlarımdan hemşeriniz Cihat bey de burada. Onun kanalıyla aracısız olarak projeleriniz bize ulaşır. Yeter ki gerçekçi ve yere basan projeler olsun. Biz Zonguldak'ın her zaman yanındayız. İlk Ticaret odalarından olan Zonguldak bizim için çok önemli.

Editör: Pusula Gazetesi