Fetullahçı Terör Örgütü'nün devletin içine sızarak devlete ait silahları millete doğrulttuğu, demokrasiyi ortadan kaldırmaya çalıştığı darbe girişiminde 3 yıl geride kaldı. 251 kişinin şehit olduğu 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde olayların merkezi Başken Ankara oldu. Hainler, alçak emellerini gerçekleştirmek için Genel Kurmay Başkanı'nı rehin aldı, Türk Milleti'nin uçakları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni bombaladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile sokaklara çıkan vatandaşlar, hainlerin elindeki tankların önüne yattı, silahların namlusuna göğsünü siper etti. Millet, elinde Türk Bayrakları ile hain darbe girişimini engelledi. Darbe girişiminin merkezinin Akıncı Üssü olduğu olaylarda 15 Temmuz akşamı başlayan darbe girişimine karşı vatandaşlar gece saatlerinde sokaklara döküldü, halkın hainlere karşı direnişi 15 Temmuz öğle saatlerine kadar devam etti. Kahramanca gerçekleştirilen direniş Türk Milleti'nin kahramanlığını bir kez daha ortaya serdi.

Zonguldak, FETÖ'nin darbe girişimi televizyonlardan öğrendi. İlk başlarda neler olduğuna anlam veremezken, TRT'de kendilerine 'Yurtta sulh cihanda sulh konseyi' ismini veren hainler tarafından okutulan hain darbe girişimi bildirisinin ardından Zonguldaklılar olayları anlamaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk'e canlı bağlanarak halka yaptığı 'Sokağa çıkın' çağrısının ardından vatandaşlar Madenci Anıtı'nda toplanmaya başladı.

EMNİYETTE HAREKETLİ SAATLER

Darbe girişiminin yaşandığı saatlerde Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü'nde de hareketli saatler yaşanıyordu. İzinde ve istirahatte olan tüm emniyet teşkilatı çalışanları dönemin İl Emniyet Müdürü Osman Ak tarafından acil koduyla göreve çağırıldı. Emniyet Müdürlüğü binasına polis teşkilatı mensubu hariç kimsenin giriş ve çıkış yapmasına izin verilmedi. Öte yandan Osman Ak, FETÖ'nün emniyet yapılanmasına yönelik yaptığı çalışma kapsamında o gece FETÖ ile ilişkisini tespit ettiği 72 polisi açığa aldığını açıkladı.

İL JANDARMA KOMUTANI'NDAN VALİ ALİ KABAN'A BAĞLILIK BİLDİRİSİ

Dönemin Alay Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek'in izine ayrılması ile göreve vekaleten bakan İl Jandarma Alay Komutanı ve Garnizon Komutanvekili Albay Haluk Selvi, dönemin Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın konağında bağlılığını bildirdi. Albay Selvi, 'Sayın Valim bu hainlere karşı birlik ve beraberlik içerisinde olacağımızın bilinmesini isterim, emirleriniz neyse yerine getirelim' dediği darbe girişiminin ardından açıklanmıştı.

BASIN MENSUPLARI O GECE SABAHA KADAR OLAN BİTENİ YAKINDAN TAKİP ETTİ

Zonguldak'ta darbe girişiminin başladığı saatlerden itibaren başta ajans muhabirleri ve 1-2 yerel basın temsilcisi önce emniyet müdürlüğü önünde ardından ise Zonguldak Valiliği ve Madenci Anıtı önünde kara gecede yaşananları yakından takip etti. Hain darbe girişimini an be an Pusula'dan takip eden Zonguldaklılar yaşanan gelişmeleri saniye saniye öğrendi.

SOKAĞA ÇIKIN ÇAĞRISI İLE VATANDAŞLAR MADENCİ ANITI'NA AKIN ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokağa çıkın çağrısının ardından AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, halka sokağa çıkın çağrısında bulundu. MHP ve CHP İl Başkanları da dahil tüm siyasi partilerin temsilcileri, darbeye karşı tek yürek oldu. Yerel basında yer alan çağrıların ardından vatandaşlar Madenci Anıtı'nda toplandı. Ellerine Türk Bayrağı alan vatandaşlar hain darbe girişiminin karşısında durdu. Sabaha doğru okunan selalar Türkiye'nin atlattığı tehlikeyi anlatıyordu.

FETÖ'YE TÜRKİYE'DE İLK DARBE ZONGULDAK'TA YAPILDI

Darbe girişinin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Zonguldak emniyeti 72 polisin FETÖ bağlantılı olduğunun tespit edilmesi nedeniyle açığa alındı. Dönemin Emniyet Müdürü Osman Ak'ın darbe girişiminden aylar önce Zonguldak'ta FETÖ'nün yapılanmasına yönelik başlattığı operasyonlar Türkiye'de ses getirmişti. Osman Ak, FETÖ'nün emniyet yapılanmasına ilk neşteri bu kara gecenin başlamasıyla vurdu.

ASKERİ YAPILANMAYA DARBE

Zonguldak'ta yine FETÖ'nün askeri yapılanmasına yönelik de operasyonlar başlatıldı. Askeriye içerisinde bulunan FETÖ üyesi subay ve astsubaylar gözaltına alındı.

İLK F SERİSİ 1 DOLAR ZONGULDAK'TA ELE GEÇİRİLDİ

Zonguldak'ta FETÖ'nün askeri yapılanmasına yönelik başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan Garnizon Komutanlığı'nda görevli Jandarma Kurmay Albay Kemal Günler'in evinde yapılan aramada 'F' serisi 1 dolar ele geçirildi. Bu dolar Türkiye'de ele geçirilen ilk dolardı. Zonguldak emniyeti, doların şifresini çözerek Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirdi.

UÇURUMUN KENARINDAN DÖNÜLDÜ

O gece bir uçurumun kenarından dönüldü. O günden beri Türkiye Cumhuriyeti devleti tüm kurumları ile FETÖ'ye karşı yurtiçinde ve yurtdışında mücadele yürütüyor. Eğitimden, devlette liyakat sisteminin uygulanmasına birçok alanda mutlaka yapılması gerekenler, taviz verilmeden atılması gereken adımlar var. Bunlarla birlikte üç yıldır sinsi örgüt hala devletin kurumlarından temizlenmeye çalışılıyor. Hain darbe girişiminin 3'üncü yılında hayatını kaybedenleri bugün dua ile anıyoruz. Türk Milleti, tarihi boyunca hiçbir esarete boyun eğmediği gibi ne bugün ne de yarın özgürlüğüne ve bayrağına el sürdürmeyecektir. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlığını her daim koruyarak bilim ve ilmin ışığında geleceğe emin adımlarla yürüyecektir.

Editör: Pusula Gazetesi