Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, termik santrallere ilişkin Twitter adresinden açıklama yaptı. Kurum, 13 termik santralin yıl sonuna kadar tamamlaması gereken çevre yatırımlarının son durumunu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından bürokratlar ve elektrik üretim tesisleri yöneticilerinin yer aldığı toplantıda değerlendirdiklerini bildirdi.

Bakan Kurum, "Bakanlık olarak, termik santrallerle ilgili yaptığımız inceleme ve denetimlerimiz çerçevesinde son uyarılarımızı yaptık. Milletimizin sağlığını ilgilendiren bu konuda kararlılığımızı bir kez daha ifade ettik. Yıl sonuna kadar Çevre Mevzuatımıza aykırı ne kadar termik santral varsa kapatma dahil tüm cezai işlemleri kararlılıkla uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum'un, 13 santralın yöneticileriyle gerçekleştirdi dünkü toplantıya, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı le Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) yöneticiler de katıldı. Toplantı, saat 14.00'te başladı. Bakan Kurum, toplantının girişinde çevre yatırımlarına ilişkin bir konuşma yaptı. Kurum, çevreyi korumak amacıyla yapılan ve yapılacak tüm yatırımları önemsediklerini ve bu yatırımları çok yakından takip ettiklerini vurguladı.

SANTRALLARI TASNİF ETTİ

Kurum, daha sonra 13 santralı çevre yatırımları kapsamında üç grupta değerlendirdi. Bunlardan üçünün çevre izni bulunduğunu belirten Kurum, "Bu santrallara teşekkür ediyoruz. Bunlar açısından bir sorun yok" mesajı verdi. Kurum, dördünün de çevre izin alabilecek durumda olduğunu söyledi. Buna göre, zehirli gazları tutmaya yarayan baca gazı arıtma tesisi bulunan bu santrallar, "geçici faaliyet belgesi" alacak; öngörülen koşullarda ve sürede eksiklerin tamamlayacak. Bu santrallar, elektrik üretmeye devam edecek. Kurum, kalan 6 santralın se mevzuatta öngörülen çevre yatırımlarının (başta baca gazı arıtma tesisi olmak üzere) bulunmadığını kaydetti.

7 SANTRALLA TOPLANTI

Bakan Kurum, daha sonra söz konusu 7 santralın yöneticilerinin toplantıdan ayrılabileceğini söyledi ve "sıkıntılı" dediği 6 santralın yöneticileriyle toplantıya geçti. Toplantıda, 1 Ocak itibarıyla bu santrallarla ilgili atılacak adımlar konuşuldu. Şirketlerin görüşler ve değerlendirmeler alındı.

HANGİ SANTRALLAR

Pek, kaç santral kapatılacak? 6 santralın kapatılması bekleniyor. Bu santralardan ikisi Kütahya'da, bir Sivas'ta (iki ünite),bir Manisa'da, bir Kahramanmaraş'ta ve diğer de Zonguldak'ta bulunuyor. Bu santralların, baca gazı arıtma tesisi bulunmadığı gibi diğer çevre yatırımları yönünden de eksikleri söz konusu.

Editör: Pusula Gazetesi