Görüntüleme yöntemi olarak geliştirilen ve tıp dünyasına sunulan MR (manyetik rezonans), kapalı alan korkusu olanların en büyük kabusuydu. Geliştirilmiş modern açık emar sayesinde artık bu korkular son buluyor.

35 yıldan bu yana hastalıklara tanı koyma ve tedavi şeklini belirleme alanında kullanılan manyetik rezonans (MR) sistemlerinde devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. Özellikle kapalı alan korkusu olanlar başta olmak üzere uzun süre sabit pozisyonda kalamayan hastalar için tavsiye edilen açık emar, uzun süre sabit kalma zorunluğu ile birlikte refakatçi olmadan kendi işini göremeyenlere umut ışığı oldu. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda herhangi bir yan etkisi görülmeyen MR çekimi, yeni nesil cihazlar sayesinde tüm bunların yanında hastalıklara kolaylık sağlıyor.

Biyorad Yönetim Kurulu Başkanı, sistem ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Yönetim Kurulu Başkanı, açık emar ile ilgili şunları kaydetti;

"Klasik olarak ülkemizde kullanılmaya devam eden kapalı emar cihazları, hastalara büyük anlamda zorluk yaşatıyordu. Özellikle kapalı alan korkusu (Klostrofobi) olan kişiler, uzun süre tünele benzer bir ortamda kalamıyorlardı. Bu da hastalıklarına teşhis konmasını zorlaştırıyor bazen de imkansız hale getiriyordu. Tabi sadece kapalı alan korkusu olanlar değil, refakatçi olmadan işini göremeyecek durumda olan hastalar ve özellikle çocuk hastalar için de büyük sorunlara neden olmaktaydı. Ancak tıp dünyasına sunulan açık emar sistemi sayesinde tüm bu sorunlar ortadan kalkmış bulunuyor" dedi.

Açık emar özellikleri ve avantajları hakkında bilgilendirmede bulunan Biyorad Yönetim Kurulu Başkanı; "sistem, hem kapsam olarak hem de özel durumu olan hastalar açısından pek çok avantaj sunuyor. Kapalı emar cihazlarında hastanın sabit pozisyonda 45 dakika kadar beklemesi gerekirken, açık emar ile bu zorunluk sona erdi. Hasta; yan yatarak, oturarak veya ayakta durarak manyetik rezonans cihazı ile görüntü verebiliyor. Bu sayede özellikle sabit pozisyonda uzun süre duramayan hastalar rahatlıkla emar çektirebiliyorlar. Hali hazırda İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük şehirlerdeki bazı özel hastanelerde hizmete sunulan açık emar sistemi, birçok alanda avantajları ile kendinden söz ettiriyor" dedi.

Açık emar ile korkularınıza son vereceksiniz

Hastalıklara erken tanı konması, daha erken sürede iyileşmeye yardımcı olur. Kapalı emar cihazlarının hastalara çıkarttığı zorluk yüzünden tedavi olamayan hastalar, bundan böyle daha rahat tedavi olabilecekler ve hastalıklarına tanı çok daha kısa sürede konulabilecek. Daha önce kapalı MR cihazına giren hastalar, girecek olan hastaların psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyordu. Uzun süre sabit kalmak, tünel gibi kapalı bir ortamda beklemek gibi olumsuzluklarının anlatılması, hastaların aklında soru işaretlerinin kalmasına neden oluyordu. Fakat açık emar ile tüm bu sorunlar ortadan kalkıyor ve hastalar artık daha rahat ve konforlu ortamlarda hızlı bir şekilde hastalıklarının incelenmesini sağlayabiliyorlar.

Editör: Pusula Gazetesi