CHP 22. Dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın referandumda ortaya çıkan sonucun ardından yaptığı açıklamada Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkça kanunları ihlal ettiğini belirterek ilgili maddelerin içeriği hakkında bilgi verdi.

Akın şöyle dedi;

"60 gündür ülkemizin en önemli konusu olan 18 maddelik Anayasa değişikliğinin referandum oylaması sonuçlandı. Basın açıklamalarım ve facebook sayfamdan yaptığım açıklama ve paylaşımlar ile sandığa gidecek olan vatandaşlarımızı ve Zonguldak halkını doğru olduğuna inandığım düşünceler doğrultusunda bilgilendirmeye çalıştım. 16 Nisan 2016 günü referandum oylaması devam ederken, CHP'den yaklaşık bir milyon 500 bin oy pusulasının mühürsüz olduğuna dair bir açıklama geldi.

YSK bu itiraza; ''Seçim devam ederken oy birliği ile almış oldukları mühürsüz oylar geçerlidir'' kararı ile cevap verdi. Seçim kanunu madde 98. Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır. Seçim kanunu madde 101. Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulası geçerli değildir. Seçim kanununa aykırı bu açıklamanın, YSK tarafından yapılması seçim bitmeden tartışmaların başlamasına neden oldu. Daha sonra 17.00'de sandıklar açıldı ve oylar sayılmaya başladı. 18.00'de yasak bitti seçim sonuçları açıklanmak üzere, ulusal basın yayınlarına başladı. Ulusal ve yerel medyamızın tek bilgi kaynağı olan yine ülkemizin en önemli ve saygın kuruluşlarından biri olması gerektiğine inandığımız Anadolu Ajansı, ilk açıklamalarında, yüzde 65 evet oylarının önde olduğuna dair bilgiler veriyordu.

Yüzde 65 açıklaması sandık başında görev yapan ve Hayır oyu lehinde düşünceye sahip olan tüm görevlilerin moralini bozdu ve sandık sorumlusu olan insanları, görevlerinin artık bir anlamı olmadığı düşüncesine itmiş oldu. Hayır kararını savunan partiler, sandık başlarının boşaltılmaması için müthiş bir çalışma sergiledi.

Sonunda Anadolu Ajansı'nca ilk başta açıklanan yüzde 65 evet oranı hızlı bir şekilde inişe geçti ve sonuç olarak 'evet'; yüzde 51.21 Hayır; yüzde 48.79 olarak resmi olmayan sonuçlar ilan edildi. Yaklaşık bir milyon 300 bin kişi farkı ile 'evet' önde tamamlamış oldu. CHP'nin 2 milyon oy pusulasına itirazına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başkenti Ankara başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya ,Balıkesir, Muğla, Mersin, Adana, Diyarbakır, Zonguldak gibi ekonomik açıdan lokomotif şehirlerimizde 'hayır' kararı çıkmasına rağmen Türkiye genelinde çok az bir oy farkı ile 'evet' kararı çıktı. Bu sonuç kimsenin bayram havası yaşayacağı veya karalar bağlayacağı bir sonuç değildir. Yüzde 51 'evet' ise yüzde 49 'hayır' tercihi yapılmıştır.

Seçim sonuçlarının güvenilirliğine YSK ve Anadolu Ajansı gibi bu ülkenin önemli kuruluşları eli ile gölge düşürülmüş, seçimin meşruiyetine karşı olan inanç sarsılmıştır. Bundan sonrası çok daha önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğü için görevlerimize devam etmeliyiz. 51 ile 49 toplamının TÜRKİYE CUMHURİYETİ olduğunu unutmadan.

Editör: Pusula Gazetesi