Yasin Hamzaçebi'nin sahibi olduğu Çebi Grup'un satıl aldığı Ereğli Gündem Gazetesi'nin ilk gündemi, Çebi Grup'un kirasını ödemediği için tahliye edildiği Ereğli Devlet Hastanesi oldu.

Yasin Hamzaçebi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde de kira ödemediği tahliye edilmişti.

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır ile kuru fasulye partilerine katılan Yasin Hamzaçebi'nin neden medya sektörüne girdiği de daha ilk günden ortaya çıkmış oldu.

İşte Yasin Hamzaçebi'nin grubuna dahil ettiği Gündem Gazetesi'nin internet sitesinde yayınlanan haber:

DEVLET HASTANESİ'NDE NELER OLUYOR?

Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'nde Kantin fiyatları el yakıyor. Vatandaşların tepkisini çeken hastane kantini, fahiş fiyatla ürün satıp, vatandaşları mağdur etmeye başladı.

Hasta ve hasta yakınları, "Yetkililerin harekete geçmesini isteyerek, Kantin hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşların mağdur olmaması için yayınladıkları genelgeler ile hastane yönetimini uyaran Sağlık Bakanlığı'nın bu çağrılarına Kdz. Ereğli devlet Hastanesi'nde cevap verecek yetkili yok mu?" diye seslendi.

BU KADARI'DA PES!

Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi kantininde uygulanan fiyat politikaları, hastanede neler oluyor sorularını beraberinde getiriyor. Daha çok karlılık ve yüksek getirinin hakim olduğu Kdz. Ereğli Kantininde her yerde 25 Krş. ile 50 Krş. Arasında satılan yarım litrelik suyun, 1 TL'ye satışa sunulması bu kadarı da pes dedirttirdi.

FAHİŞ FİYATA DUR

Hastalar ve hasta yakınları, fiyat politikası konusunda hastane yönetiminin bu duruma dur demesi gerektiğini belirterek, şunları söylediler.

"Sağlık Bakanlığı, hastane başhekimlerinin kurum çevresindeki fiyatları araştırıp, kantinlerde fahiş bedelle satışa izin verilmemesi istemesine karşın, Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'nde fiyatlar konusunda bir keyfilik mi var? Sağlık Bakanlığı, vatandaşların büyük tepkisine sebep olan hastanelerdeki kantin ve büfelerdeki yüksek fiyatları denetim altına alıyor. Bakanlık, hastanelerdeki büfe, kantin ve çay ocağı gibi ticari yerlerin işletilmesinde yönetmelik ile öngörülen 'kurumun huzuru, güvenliği, gizliliği, temizliği' gibi kriterlerden ziyade, daha çok karlılık ve yüksek getirinin ağır kazandığını tespit etmişti. Bizlerin mağdur olmaması için Bakanlığımız, hastane yönetimini uyarmıştı. Sağlık Bakanlığı, sağlık kurumlarındaki büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin amacına yönelik kullanılması hakkında bir genelge yayımlayarak 81 il valiliğine gönderildi. Bakan adına Müsteşar Prof. Dr. Nihat Tosun imzalı yayımlanan genelge vardı. Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşların bünyesindeki büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerin açılıp işletilmesi ve kiraya verilmesine ilişkin esas ve usullerin 1984'te Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girildiğinin genelgede hatırlatılmıştı.

Kantinlerin kiralama yoluyla işletmeye verilmesinde, yüksek getiri ve karlılıktan ziyade, kurum ve kuruluşlarımızın özelliklerinin dikkate alınarak, kurumun huzuru, güvenliği, gizliliği, temizliği gibi kriterlere öncelik verilmesi öngörülmüştür."

BAŞHEKİM, ÇEVREDEKİ FİYATLARI ARAŞTIRSIN, YÜKSEK FİYATA İZİN VERMESİN

İŞTE BAKANLIĞIN O GENELGESİ

Sağlık Bakanlığı'na ulaşan şikayet ve taleplerden hastane büfe, kantin ve çay ocaklarında kurumun huzuru, güvenliği, gizliliği ve temizliği yerine daha çok karlılık ve yüksek getiri anlayışı ile hareket edildiğinin belirlendiğine dikkat çekildi. Kantin hizmetlerinden faydalanmak isteyen hasta ve vatandaşların mağduriyetlerine neden olduğunun vurgulandığı genelgede, hastane kantinlerinde, hastane içerisinde satılması veya kullanılması yasaklanmış olan ürünlerin satılmaması istendi. Bakanlığa tahsisli taşınmazlardaki büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin amacına yönelik kullanılması gerektiğinin anlatıldığı genelgede, büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerde satışa sunulan mal ve hizmet bedellerinin, emsali mal ve hizmet bedellerinden daha yüksek fiyatla tespit edilmemesi ve satılmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Genelgede, 'İşletme Hakkı Sözleşmeleri' ile hastane bahçesi ve bina içinde Milli Emlak tarafından büfe, kantin ve çay ocağı amacıyla kiralanan mekanlar dışında; poliklinik birimleri, servisler veya koridorlarda seyyar araba veya kişiler aracılığı ile satış yapılmasının engellenmesi gerektiği de belirtildi.

Hastane baştabiplerince büfe, kantin ve çay ocağında satılan ürünlerin kalite ve satış fiyatlarının bizzat denetlenmesi istenilen genelgede, "Hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim fiyatlar emsal alınarak daha uygun fiyatlarda satılmasının sağlanması konularında gerekli düzenlemelerin yapılarak vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi hususlarında hassasiyet gösterilmesi gerekiyor

Hastane Yöneticisi, Başhekimlik, İdari ve Mali Hizmetler Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi