Türk Üroloji Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, 1-7 Nisan 'Dünya Kanser Haftası' çerçevesinde halkı bilinçlendirmeye devam ettiklerini belirtti. Kadıoğlu açıklamasında, son yıllarda gerek teşhis gerekse tedavideki hızlı gelişmeler neticesinde kanserin korkulan bir hastalık olmaktan çıktığını belirterek; "1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası çerçevesinde Türk üroloji Derneği ve Türk Üroloji Akademisi işbirliği ile halkı ürolojik kanserler hakkında bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi, farkındalık yaratmayı amaçlamaktayız. Bu amaçla Türk Üroloji Akademisi başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Üroonkoloji Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Akduman ve yönetim kurulumuzdan Prof. Dr. Burak Turna işbirliği ile çalışmalarını sürdürmektedir. Yıl boyunda çeşitli etkinliklerle kamuoyunun (halkımızın) bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Son yıllarda gerek teşhis gerekse tedavideki hızlı gelişmeler neticesinde kanser korkulan bir hastalık olmaktan çıkmıştır. Yine de kanserin erken teşhisi elimizdeki silahların etkin olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Ürolojik kanserler nelerdir?

Ürolojik kanserler dediğimizde en sıklıkla gördüğümüz Prostat kanseri, Mesane Kanseri, Böbrek kanseri ve testis kanserlerini anlıyoruz. Ülkemizde penis kanseri pek görülmemektedir.

Erken teşhis olarak ne yapılmalı?

Erkeklerde en sık görülen kanser tiplerinden biri prostat kanseridir. Bu kanserin teşhisi amacı ile mutlaka 50 yaşın üzerindeki tüm erkekler yılda bir kez ürolog tarafından muayene edilmelidir. Sonrasında yapılacak olan PSA (kan testi) ile kişilerin kanser riski büyük oranda hesaplanabilir. Eğer ailesinde, babasında, kardeşinde, amcasında, dayısında prostat kanseri var ise bu kontroller daha erken yaşlarda başlanmalıdır.

Mesane kanseri için nasıl erken teşhis yapılır?

Mesane kanseri ile ilişkili bulunan en önemli faktör sigaradır. Sigara içenlerde mesane kanserlerini çok daha sık görmekteyiz. Kadın olsun erkek olsun idrarda kan görülmesi mesane kanseri için en önemli işarettir. İdrarda kan görüldüğü taktirde derhal üroloğa gidilmeli, stetoskop yapılmalıdır.

Böbrek kanserinde de erken teşhis yöntemi var mıdır?

Böbrek kanserleri çok ileri evrelere gelmedikçe hastada hiçbir şikayete yol açmayabilir. Bu nedenle rutin kontroller sırasında istenilen ultrasonografi ile erken teşhis konabilir. Çok erken teşhis edilen böbrek kanserlerinde böbreğin tamamını almadan da tedavi yapmak mümkündür.