Üfürüm kalpte muayenesi sırasında fazladan çıkan bir sestir. Çocuk ve ergenlerde birçok şey kalpte üfürüme neden olur. Üfürümün duyulması her zaman kalpte bir problem olduğu anlamına gelmez.

Çocuklarda Kalpte Üfürüm Nedenleri

Kalpten geçen kanın ve kapakların hareketiyle kalbimizde 2 ses lub-dub şeklinde işitilir. Üfürüm ise kalpten vızıltı ya da uğultu şeklinde çıkan ekstra bir sestir. Bu durum özellikle kanın kalpten geçişinin kolay olmadığı durumlarda işitilebilir. Kalpteki bazı kalpteki üfürümler masum üfürümdür. Masum üfürüm olduğunda çocuğun kalbinde hiçbir problem olmadığı anlamına gelir ve zamanla kaybolur. Çocuk ateşlendiğinde de masum üfürüm meydana gelebilir. Çocuklarda ve ergenlerde en çok işitilen üfürüm masum üfürümdür. En azından 2 çocuktan 1'inde hayatın belli bir dönemde masum üfürüm geliştiği kabul edilir. Anormal kalp üfürümleri diğer ifadeyle patolojik üfürümler ise kalp kapaklarında bir problem olduğunda ya da kalpte delik olduğunda meydana gelir. Çocuklarda kalp problemler doğuştan olabilir bunlara doğumsal kalp hastalıkları denir. Ayrıca kalp hastalıkları sonradan da meydana gelebilir ki bunlara edinsel kalp hastalıkları denir.

Çocuklarda Kalp Üfürüm Belirtileri

Çocuktaki üfürüm masum üfürüm ise hiçbir kalp hastalığı belirtisi olmaz ancak üfürüm patolojik ise bu durumda neden olan kalp hastalığından kaynaklanan belirtiler çıkar. Bu belirtiler solunum sıkıntısı, dudaklarda ve parmak uçlarında morarma olabilir. Üfürüm doğuştan itibaren var ise bu belirtiler de doğumdan hemen sonra çıkabilir. Doktorların stetoskop denilen cihazı kullanılarak üfürüm duyulabilir.

Doktora Ne Zaman Gitmeli?

Yenidoğan bebeğin ilk muayenesinde kalp de önemli bir sorun olup olmadığı saptanabilir. Ancak belirtiler daha geç çıktığında kontrol muayenesinde saptanabilir.

Hangi Testler Yapılmalı?

Eğer doktorunuz masum olmadığını düşünüyorsa çocuk kardiyolojisi uzmanına sizi yönlendirir. Ekokardiyografi çekilmesini talep edebilir.

Üfürüm Tedavisi

Masum üfürüm herhangi bir tedavi gerektirmez. Çünkü çocuğunuzun kalbinde herhangi bir problem yoktur, zamanla bu kalpte üfürüm kendiliğinden kaybolur. Ancak çocuğu da kalp hastalığı varsa üfürümün değil ama bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Bu tedaviler ilaç tedavisinden cerrahi yani ameliyat tedavisi ne kadar değişebilir. Altta yatan hastalığın ne olduğuna göre tedavi planlaması yapılır.

Detaylı bilgi için; https://www.drtaneryavuz.com/kalpte-ufurum-nedir/